Aside of Pasar Malam

Salam alaikum...


Selamat berFebuari semua ;) Harap dalam februari ni boleh la kita semua berhubung / berukhwah balik ye. Lame dah tinggal blog dengan togel sebegitu --'

Pembukaan februari 2017, entah angin ape semalam ajak spouse pegi pasar malam. Dalam kepala nak makan apam and air coconut shake :) Sedap tidak terkata coconut shake tu ! Tapi tak sure setanding dengan Klebang punya coconut shake ke tak ;)


Tersiratnya nak pegi pasar malam, ade satu cerita yang mungkin Allah nak bagi mek experienced sendiri. Dan juga sampaikan pada yang lain. Mungkin biasa dengar and nampak - peminta sedekah


Yang kudung, yang kurang upaya - itu biasa. Sampai kadang tu nak hulur pun rase cam dah mati perasaan sebab banyak yang sindiket --' Tapi yang semalam ni lain. Cukup sifatnya, sihat tubuh badannya. Yang beza dia anak kecil (sama baya dengan Amani kot) Anak dia pun sehat je, takde la yang sakit. Semuanya sihat walafiat. 


Tapi bila tengok anak dia, mek jadi sebak. Bukan takat sebak la, memang menangis terus (orang pun pandang je, mesti ingat kena marah dengan laki ni) Terasa tau sebab mek ade anak yang same dengan anak dia. Budak setahun dia tahu ape? Dia tahu nak main, nak explore - dia tak tahu pun dunia ni susah nak lansungkan hidup (dengan ekonomi sekarang ni). Time mek lalu tu pun dia pandang je mainan yang orang duk jual kedai depan. Kesian weih tengok. Mungkin dia tak pandai mintak lagi. Tapi budak pon ade perasaankan? 


Kita mungkin (yang bergaji tiap bulan / berniaga dari rumah) ade satu pendapatan yang minimum kita akan dapat tiap bulan. Yang betul betul sure dapat. Tapi mek sure dia tak macam tu. Yet ramai lagi golongan yang macam tu --' Yang kesiannya dekat anak tu. Macam mane nak develop skill, nak explore jadi creative? 


Ni bukan tanggungjawab seorang diri, tapi tanggungjawab semua. Yang kaedah bagi bantuan bulanan tu, ok lah. Tapi kena ingat bukan setakat tu je. Nak langsung hidup bukan duit semata. Kena ada sampingan - soft skill / creative - itu semua untuk terus survive. 


Just mek harap kita semua (bukan setakat rakan blogger - spread it!) dapat bantu yang macam ni. In terms of business kita nak return yang tinggi. Sama jugak in terms of humanity (lagi lagi kalau islam) kita nak pahala paling tinggi. Dah la dosa kering ni dah hari hari duk sangkut. Kan?



Akhirnya menuju yang satu. Bukan lagi kau dan aku berbeza darjat / rupa / kulit / socioeco / setinggan / bla bla bla


Sekian..

20 comments

  1. Replies
    1. Kan. Sebak betul tgk ank tu. Dia tk tahu pape pon. Dia duduk je kat pangku mak dia. Tengok org lalu. Tgk mainan kat depan. Ya Allah mase tu tringat dekat ank. Kalaulah kita mcm tu. Ape naseb ank kita?

      Delete
  2. Akak dah bertahun tak pergi pasar malam mek... tak de yang dekat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kdg pegi saje nak tgk senario org meniaga kak. Dari situ boleh tgk cam mane org nk survive

      Delete
  3. insaf baca.. selalu kalau tiap kali lalu kat peminta sedekah nie rasa sayu je walau cmne pun keadaannya..bercampur baur rsa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg dekat mek ni kadang ade je yg mlut main ckp je. Kita pulak yg geram and sakit hati --'

      Delete
    2. Klo sy syu fikir dok knplah jd cmtu..xde fmily or kje lain dh ke..huhu

      Delete
    3. Kadang tk jugak, family sndiri pun tk nk tlg. Dgn alasan ade tngungan sndiri --'

      Delete
  4. Jangan fikirlah ada sendikit ke, menyamar ke,
    yang penting kita bagi sedekah dengan niat yang ikhlas,
    untuk membersihkan harta kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol jugak wp tapi kadang kita ni dh nmpk dia tu bukan yg teruk brbnding yg lain. Klau ade yg lbh layak, baik bg kat lbh layak.

      Delete
  5. bagi la seringgit dua. kalau mrka jujur, Alhamdulillah. Kalau mrka tu sindiket kita berdoa agar Allah memberikan taufik n hidayah kpd mrka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je abam kie tp klau dh tgk hari hari dia cm tu jugak, hmmm, tkdenya ikhlas dlm mmberi

      Delete
  6. kita hati kental pun bila nampak situasi mcm tu hati boleh jadi tisu..uhukkk..lagi2 kalau melibatkan ank kecik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mek ni golongan keras hati jugak lerr tapi tk bleh move on la klau yg ade ank kecik ni. Sebab budak dia tk tahu pape.

      Delete
  7. Betul tu mek. Tambah lagi kalau nampak ada bawa anak bersama. Walaupun kadang2 terfikir mungkin itu sindiket ke apa, tapi biarlah. Yang penting niat kita membantu sesama kita. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la. Mek kadang fikir ok, kalau nmpk lain mcm je tk de hati nk bg. Tahu cam kita pulak yg dbdohkan --' Dia pulak yg mainkn emosi kita.

      Delete
  8. Memang sensitif sikit hati kalau tengok orang tua ataupun yang bawa baby. Kat Shah Alam seksyen 7 mesti pernah tengok nenek tua bongkok bawa tabung untuk salurkan ke bantuan apa entah, kita pun tak tahu betul ke tidak tabung tu, sebab tak mungkin pasukan yang jenis rescue2 ni nak buli nenek tua kutip derma untuk diorang, tapi just hulur je untuk nenek tu, sebab kesian sangat2 walaupun jumpa setiap hati. mungkin dalam rezeki kita ada rezeki dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol btol. Mek lg kesian klau yg ade ank kecik. Budak tk tahu pape pon. Tp dia jd mgsa. Klau org tua kt tahu dia dh bleh survive. At least klau pegi kdai mkn, org bg mkn kenyang jugak dia. Tp klau budak? Ya allah, kesian sgt.

      Delete
  9. sebak!
    sedih sgt.
    sian anak2 kecil tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol tu kak. Sedih klau yg ade budak ni. Dia tk tahu pape --'

      Delete