New Year 2017 Dengan Banjir

Salam alaikum...


Hari ni mek dah pun selamat masuk ofis balik lepas terperangkap dengan banjir semalam. 


Banjir di Kelantan start pada 01 Januari 2017 dan semakin parah sehingga ke 03 Januari 2017. Alhamdulillah 04 Januari 2017, matahari dah muncul and hujan pun dah berhenti :)


Semua tu atas kehendak Allah jadi kita kena terima seadanya. Dah luar bidang kemampuan untuk sekat daripada berlaku banjir. Rumah mek tak kena banjir pun cuma laluan untuk keluar tu tersekat la dengan limpahan air kat atas jalan raya.



Ni sebenarnya dah bersiap nak pegi keje. Nak pergi hantar Amani dekat rumah tokma dia. Sekali dah tersekat. 



Laluan nak pergi rumah mummy pun tersekat jugak jadi kena patah balik.



Ni pun laluan last untuk exit rantau panjang, pun tersekat dengan banjir jugak.


Hikmah berlakunya banjir, mek dapat cuti bencana sehari. Dapat rilex and tenang jiwa sikit daripada sibuk kerja :)


Korang pernah ade pengalaman banjir tak?


Sekian..



30 comments

  1. take care sis. smg dipermudahkan segala urusan

    ReplyDelete
  2. semoga dipermudahkan segala urusan dkt sana. amin...


    btw. nk ajak awk join GA sy.. jom :D

    http://www.akuseorangtraveler.com/2017/01/give-away-by-astraveler-6-jan-2017-6.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin.. thanks julia. mek join GA yang terbaru ni ye

      Delete
  3. Reen pernah.. Tapi dulu masa kecik2.. Banjir pun paras buku lali je. Hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo. buku lali pun allah, letih nk kemas rumah

      Delete
  4. saya tak pernah hadapi situasi banjir macamni..tak tau perasaan camne..semoga dijauhkan dan semoga awak tabah ye. Hikmah cuti sehari tu adalah paling best.haha..

    ReplyDelete
  5. rumah mak memang tak pernah naik air pun..
    tp sejak kawin rumah mentua adala jugak naik air sikit sikit bila banjir..
    best jugak.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bgus la tk pernah naik air. sebab kalau naik air allah, nk bersihkan tu penat

      Delete
  6. Cik renex pernah kena Tahun 2014 . Alhamdulillah rumah tak kena banjir tapi rumah sebelah air da masuk rumah. Hampir 2minggu takde air xde elektrik. Stress n risau sangat masa tu. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tu memang banjir besar. mek kat kelantan ni 2 minggu jugak tkde elektrik and line handphone. bto btol hdup mcm zaman dlul dlu

      Delete
  7. alhamdulillah rumah mek tak banjir..

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah rumah mek tak banjir..

    ReplyDelete
  9. take care mek.. walaupun rumah tak kena air, tapi masih kena berjaga jaga.. hee~ semoga urusan mek dipermudahkan hendaknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin atie. tu lah, wlaupun rumah tk bnjir tp terperangkap

      Delete
  10. harap2 Mek sihat dan langkah berjaga2 ya...semoga dipermudahkan segala urusan ya

    ReplyDelete
  11. terperangkap dalam banjir ke mek...trauma tak? kebiasa2 je
    dah naik keje ni dah ok la kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa aje. hahaha. sebab sehari je kan. if 2minggu mcm 2014 tu, memang trauma

      Delete
  12. aida xde experience dlm banjir, mek.
    mesti takot kan?
    nak pikir nyawa lagi.
    anak2 lagi.
    brg rumah. kereta..... hu hu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah. yg 2014 tu memang bergadai nyawa. yg ni sikit sikit je.

      Delete
  13. Pengalaman rumah kena banjir Xpernah.
    Kalau kebun banjir pernahlah.
    Padang ragut banjir pun pernah.
    Tapi tahun ni Alhamdulillah, JDT macam tak kena banjir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhmdulillah. insyaAllah sama sama kita doa biar tk bnjir.

      Delete
  14. Nadia tak pernah rasa pengalaman banjir lagi .

    ReplyDelete
    Replies
    1. bajir kilat je la nadia. jgn banjir cam ni. memang penat hbis if rumah masuk air

      Delete