Elak Jaundice? Ada Caranya !

Salam alaikum...


Ye, mek tahu tajuk mek macam orang duk iklan produk dalam tv. Mek bukan nak iklan tapi mek nak share ape yang mek amalkan untuk first pregnancy. Mungkin tak cukup pengalaman macam orang lain tapi ni salah satu usaha untuk elak jaundice :)


Jaundice, sape sape yang pregnant mesti takot anak dalam kandungan nanti kena jaundice once born. Tak yah tipu sebab kalau dah kena jaundice kena pegi regular check up / check darah baby everyday! Itu yang tak teruk sangat. Kalau yang high punya jaundice kena tahan ward (nicu) selama high jaundice. Itu parah jugak la sebab yela kita kan baru lepas bersalin and suppose to be rehat. 


Well, previous pregnancy mek pun takot jugak dengan masalah ni. Rata rata bile search memang jarang temui solution untuk elak / ubati jaundice. Nak tak nak kena secure daripada awal. Bagaimana caranya?



Amalkan ini :) Hi goat susu kambing :)


Mek memang depends on this susu kambing. Mek start amalkan ni pun bila dah masuk second trimester. First trimester mek dalam dunia mek sendiri --' mek malas, nak tido je keje, muntah, makan bila nak je and seumpamanya. So mek letak mek dalam dunia mek sendiri and nobody allowed to ! *hahhaha*


So, alhamdulillah mek bersalinkan Amani dengan zero jaundice ;) Pagi bersalin, petang dah discharge and balik rumah pun Amani ok tak kena jaundice. Untuk second pregnancy ni pun mek amalkan hi goat susu kambing jugak. InsyaAllah dapat elak jaundice :)


Meh buat regular punya QnA :


1. Bila masa nak minum ni?

• mek minum pagi sebelum pegi keje. Secawan sehari. Elak minum susu dengan makan ubat sebab its not good. Nanti ubat tak menjadi. So suppliment ambik sebelum tido. Or vice versa :)


2. Susu, oh please :(

• ye, ade yang tak suka susu. Takpe, campur dengan milo or ape je la yang korang boleh telan ;) mek pun buat cam tu jugak bile dah boring asyik susu je --'


3. Susu kambing? Hamisss...

• tell ue what, mek dah try several susu kambing (tak nak la mention kat sini) tapi this one totally tak hamis. Seriously :)


4. Harga?

• mek beli dekat pasaraya je. RM20* (price maybe very to location) tapi not more than RM25 :)


Feel free to ask mek, anything :)


Sekian..

39 comments

  1. bagus lah kalau susu ni boleh hilangkan.. xpyh susah hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa. InsyaAllah bleh elak. Kita try usaha :)

      Delete
    2. hehehe.. hrp2 entry ni dpt bantu ibu2 yg tgh preggy tu.
      kesian baby bru lahir kna tahan

      Delete
    3. btol btol. kesian kalau kene tahan wad.

      Delete
  2. Susu kambing banyak khasiatnya kan Mek.. In sya Allah once pregnant, boleh Reen cuba juga. Doakan ya agar Reen pregnant. ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa btol. Abg mek pun dia amalkan ni jugak sbb dia bengkak hempedu. Ok. Alhamdulillahh.

      InsyaAllah reen. Ade rzeki reen satu hr nnt :)

      Delete
  3. Biasa persepsi orang bagi tahu susu kambing hamis ..sebab tu ramai x minum... hiii.. x pe lah untuk kesihatan jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak hamis wani :) sies tk hamis. compare dengan susu kambing lain yg mek minum .

      Delete
  4. ok take note!! kot ada rzeki dpt anak..hahahahaha.. kawin dok g ada hati nk anak !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha. tk pe, stiap orang mesti akan kawen. :) simpan buat reference ye.

      Delete
  5. Baby anak buah mai tu tak kena jaundice masa lahir alhamdulillah, tiba2 naik pula demam kuningnya lepas beberapa hari, rupanya diet mama dia wktu dlm pantang tu mempengaruhi pula. kena elakkan halia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa btol tu mai. mknn mase pantang pun kena jaga jugak sbb kita breastfeed. kalau tak jaga mmg ade kemungkinan jugak la nk kne jaundice.

      Delete
  6. Sekarang biasa dengar baby kena sakit kuning ni.
    Pemakanan ibu semasa pragnent tu yang penting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang jaga dah makan tp kene jugak wp. sbb tu doktor tak leh nk specifikan ape punca and solution untuk jaundice. cuma ade cara untuk precaution je.

      Delete
  7. Mek, kita minum susu tu dalam pantang Lihin tak silap. Rasa dia, Ya Rabbi -.- first time minum susu kambing. hahaha lamb pun kita tak makan. sekarang ungkit kat Lihin, Abang punya pasal nak turunkan kuning Mommy kena telan bau kambing tau. hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bau ke babe? mek minum ok je :) hahahha, sian lihinnn.

      Delete
  8. Susu kambing memang bagus kan mek.. dulu masa abang Pae baby, kena gak jaundice ni..hadoi hari2 meraung kena cucuk ambil darah.. bagus info ni mek.. harap2 dapat membantu ibu2 y tengah preggy kan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah kak atie :) semoga bermanfaat untuk orang yang nak elak jaundice.

      Delete
  9. Sedap susu kambing higoat ni.. Dulu selalu minum..

    ReplyDelete
  10. bagus kalau ade alternatif macam nih dik.. tapi mak mak yangmengandung tetap kena jaga makan.. hee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol btol. makan tetap kene jaga. dietry kne btol. jgn jd cam mek. naik 1kg sminggu.

      Delete
  11. Rasa mcm dah lama SS x minum susu... adeiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tkpe, nnt minum dutch lady kotak :) hahaha

      Delete
  12. Replies
    1. ok tak zeera? stakat dengan mek, positif hasilnya.

      Delete
  13. Ooo bagus susu kambing nie. Kawan siqah baru je deliver dan baby dia ada jaundice almost for 2 weeks. Kalau post awal sikit pasal ni boleh bgth dia. Tapi dia macam x minum susu sangat. Hihi.

    Nice sharing mek. Siqah bookmark. Mana tahu kalau ada rezeki nanti. Insyallah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah nanti ade rezeki.

      btol siqah. bgus susu ni. time kita breast feed pun kena amalkan lg untuk elak jaundice.

      Delete
  14. alhamdulillah.
    ditakuti prolong jondis tu. aduhai. risau!
    anak2 aida semua ada kuning lepas lahir.
    but skit jer la. tak kronik pun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg biasa ok aida. yg prolong tu mahu air mata --'

      Delete
  15. nice..! x prnh minum pun susu kmbing nie..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la mas. elok untuk student. kalau yg jenis stay up tu :)

      Delete
  16. Alhamdulillah.. Kita usaha..
    Perkongsian yang bagus mek..

    ReplyDelete