Usahawan Cilik : Si Blogger Kampung

Salam alaikum...


Book review pulak mek nak cakap kali ni.


Buku ni mek beli time #cybersale hari tu dekat #BookCafe :) Terima kasih kepada Nadia, Siqah and Hani sebab duk sarankan mek untuk membeli di bookcafe. Korang memang awesome !



Mek start dengan sinopsis ye. Main character dia nama Haeqal, seorang budak lelaki yang bayanya remaja, seorang blogger dari Kuala Lumpur, berhijrah ke Melaka sebab ayah dia kena transfer ke sana. Haeqal duk dengan nenek dia di sebuah kampung yang sudah lama 'dingin' dengan kunjungan pelancong disebabkan tiada tarikan. Jadi, macam mana Haeqal berusaha untuk 'hangatkan' kembali suasana kampung dia dengan medium blog yang dia ada. Berjaya ke dia untuk pujuk orang kampung untuk ikut serta dengan buah fikiran dia tu. So, kena baca :)





Pandai tak mek buat sinopsis dia? Cakap je la pandai. Bukan susah pon. Ok, bagi mek cerita ni boleh imbau kembali zaman blogger dulu dulu dalam tahun 2000 gitu. Mek start ade blog around form three so 2007. Memang time tu blog dah ade tapi ofcourse features dia lain dari sekarang :) Dalam novel tu ade gambar blog yang lame. Cara nak save, nak buat entry baru. Dashboard yang oldschool :) Waahh, kalau korang blogger yang start blogging around year tu, korang akan rase lah :) Tapi kalau bukan sekalipun korang boleh tengok features dulu dulu. Button save besar. Semua button besar *hihi*


Kalau korang berminat nak bace buku ni, boleh bagitahu mek, nanti mek pinjamkan untuk korang. Kalau nak beli pun ok, tak de masalah dan tak rugi pun. Buku ni boleh dikategorikan light reading sebab tak kena pikir ape ape. Bace je :)


Macam biasa, kalau nak pinjam, tinggal emel korang dekat komen or emel mek terus dekat ayunieramli@gmail.com


Sekian..

29 comments

  1. rindu features dashboard dulu kala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann.. tapi tak convenience mcm sekarang dah :)

      Delete
  2. Replies
    1. aa jadi :) ade lagi satu mek beli tapi nanti mek up review ye.

      Delete
  3. Reen dulu xberblogging.. Hihihi hanya menggunakan media socials dan main game.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo. dulu mek active friendster and blogger je dulu :)

      Delete
  4. kerap beli buku di bookcafe dari dulu..sekarang je jarang beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah jugak dia punya cara pmbelian kan?

      Delete
  5. macam best je based on sinopsis dia. mesti ringan dan mudah difahami kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa btol. Cerita dia ringkas je :) tp brpengajaran

      Delete
  6. salam mek...wah bagus review ni...patut dapat review berbayar...

    mek nak pinjam...hahah saja ja sebab mek tulis kat atas tu...

    insyaallah ada masa boleh beli nanti...

    lama juga mek berblogging...saya pun masih baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mek start blog lame tp lame jugak yg trbengkalai --'

      Ok je arz klau nk pinjam :)

      Delete
  7. Seronok nya mek banyak masa nak membaca.. mcm best ja buku2 yg mek review... akak ni terkejar2 juga nak habiskan satu2 buku... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mek pun trkejar kejar jugak kak tapi cm tu la. Nk kne spend jugak :)

      Delete
  8. Replies
    1. Bku npis tp 3 minggu nk habeskan jue --'

      Delete
  9. bab buku ni memang mnarik minat.. mana lagi jual buku2 mcm ni mek..tak penh jmpa la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mek beli kat book cafe. Try unnie cr kat situ :)

      Delete
  10. Huu... Mesti buku ni banyak mengimbau kenangan kan? Bash dulu pun start blogging kejap masa sekolah, sampailah lama tak update lupa pulak username bagai. Btw, baru tau boleh pinjam buku dari mek. Bagus betul la!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa. Sbb dia tnjuk dlm bku tu rupe blog tahun 2007 gtu :)

      Mek bukan tk igt, mek pegi tuka address la, del post la --'

      Delete
  11. Macam best je buku tu tapi kan apesal ada daun kering jatuh atas screen laptop sy ni :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg best :) best sbb imbau kenangan dlu dlu :)

      Alamakkk, tk pe tk pe, nnt kita sapu ye ..

      Delete
  12. aida start blogging 2009, mek.
    but tak aktif.
    last 2 years ni baru aktif and serius blogging blogwalking.
    aida x ingat camne features blogger yg dulu hu hu hu...
    hilang ingatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mek start around 2007. time tu yg femes ana budu belacan. tp mek tk sies. suka suka. start balik on 2009 pon same jugak, main main blog. duk wt diary. org bace pn menyampah. hahahaha. lepas beranak hr tu pulak la bru aktif and insyAllah istiqamah kali ni. hahahha

      Delete
  13. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    ReplyDelete