September Photo a Day - Day 7

Salam alaikum...

Still got 11days variance --'

Here we go :


The Little Things :)

Amenda the little things ni? So mek google then mek found this quote :





So true, agreed. Perasan tak kita selalu anggap benda kecil tu macam tak bernilai kira macam take for granted laa. Paham tak? Mudahnya, kita tak peduli sangat dengan the little things contoh : mase dengan ibu bapa / anak / spouse

Kenapa kita rase tak hargai waktu dia orang ade dengan kita? Sebab kita rase kita akan ada banyakkkkkk masa lagi dengan dia orang. Contohnya mek rase esok pun masih ade lagi untuk peluk cium anak. So apehal lah sangat kalau tak cium dia hari ni. OR apelah sangat kalau balik lambat dari ofis, anak dah tido, esokkan ade lagi, still sempat pe nak usik usik dia. 

Well, who knows the things tu stop secara tetiba. Same macam mek lalui dulu dengan papa, kan selalu rase 'la takpe esok esok bagitahu la sayang dekat dia' well kalau tak bagitahu pun memang dia tahu anak dia sayang dia. Dan look what happened now, mek hanya boleh tulis i love you, happy fathers day dekat papa. Hanya-boleh-tulis. Dah tak boleh nak wish --'

Kadang kadang, nak sembahyangkan, rase rimas tau anak asyik nak berbelit dengan mek. Haiih, nak sembahyang 5minit je pun, so please give mummy a time to breath! Tapi, yakin ke esok masih ade moment untuk ajar anak kita sembahyang? Pun same, mek regret sampai sekarang mek tak de moment sembahyang berjemaah dengan papa. Budak kecik kan, tak sembahyang --' tengok mak pak sembahyang pun kita rilex duk main main je dekat luar. Dah besar panjang pun, balik rumah kadang kadang, mane ade nak sembahyang berjemaah. Makan berjemaah ade lerr.

Sekalipun the little things tu susah, enjoy it while last. Sebab kita tak tahu bile the little things tu stop. Atau the little things tu dah jadi besar, dah tak peduli pun dengan kita. Nak makan susah ke, nak sembahyang susah ke, anak ramai ke, hadap je la. Nanti dia dah besar dia tak peduli dah dekat kita :( sedihnya kalau tengok future macam tu. 

So, dont take for granted and make the little things into sweet memories, remains..

Sekian..

17 comments

  1. too deep deep from the bottom of my heart.. huuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. too deep :) enjoy while it last wani :)

      Delete
    2. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

      Delete
  2. betul tu...kdg2 a little things itulah yg menjadi the best moment ever...

    ReplyDelete
  3. benda yang kita selalu anggap remeh tu sebenarnya boleh memberi kesan yang besar kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa. Remeh di mata kita tapi sbnrnya sesuatu yg bsar untuk mse depan. Skali dh tk de bru tahu little things punya impact :)

      Delete
  4. so true dear mek... little thing tu nampak remeh, tapi sebenarnya sgt bermakna. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sbb tu jgn ambik mudah n tk peduli dengan benda remeh sbb nnt kt jugak yg mrasa :) enjoy while it last

      Delete
  5. Perasan sangat.. Saya benda2 kecil pun ambil peduli.. Cerewet sangat. Saya tak suka akan timbul masalah dari benda kecil yg dianggap remeh... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul. Sebab tk nak timbul rse mnyesal dn rugi suatu hr nnt

      Delete
  6. indeed.

    Upss.tak terbuat challenge ni.kena hbiskn ni =.='

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat cepat dik. Mek tak sabar nk bace yg awk goreng pulak

      Delete
  7. Benar mek.. little things nampak macam biasa je. Tak kisah akan kehadirannya. Tapi bila tiada, itulah yang dicari. Don't take things for granted. Tq for the reminder mek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, kadang tak pandang pun dekat little things sbb tak tahu impact dia besar --'

      Delete
  8. Betul tu ... Terutama masa dengan org2 yang kita sayang lah ... Hargai masa yang ada ... Jangan dah kehilangan baru nak meraung bagai ... Chill ...

    ReplyDelete