September Photo a Day - Day 5

Salam alaikum..

Sambung terus :



Give :)

Give ni pemberian la kan? Hmm, mane nak mula, orang bagi dekat mek ke mek bagi dekat orang?

Mek percaya dengan pepatah What You Give, You Get Back sebab dalam Islam pepatah ni di simplifykan wordsnya menjadi Kifarah :) Betulkan? Kalau salah tolong betulkan mek ye. Sebab tu dalam hubungan kawan / keluarga / spouse, memang mek beringat betullah. Takot kalau kita buat macam jahat dekat orang, orang nanti buat balik dekat kita. Dan vice versa lah.

Sebab tu mek susah nak maafkan orang kalau betul orang tu buat silap. Kalau dah silap tu baik mengaku. Jangan nak panjang panjang cakap tak salah, kalau tak lagi naik hantu mek. Mek kalau dah naik hantu, mek tak hirau dah sape dia. Peduli aku. Sebab dah terang dia salah tapi tak nak mengaku. Kalau mengaku tu okei la kan. Boleh la consider nak maafkan. Kan mek pernah ade kawan yang tikam belakang tu, pastuh duk beriya sangat cakap dengan orang yang dia tak salah, alih alih mek pulak yang salah. Kononnya dia punya tindakan tu betul sangat la. Cam bodoh je nak mengaku dia betul. Sudahnya sampai sekarang kalau jumpa dia mek rase nak langgar je. Tak kisah la kereta ke, dia sendiri ke. Tapi alhamdulillah selalu kalau terpandang dia mesti dah terlepas, atau kalau kereta tu spouse mek yang bawak. Jadi tak de lagi insident nak langgar dia atau kereta dia.

Okei, dikesempatan ini, mek nak maklumkan lah kepada sape yang rajin singgah blog mek, follow mek, komen entry mek, feel free to drop your date of birth cause something is awaiting for you :) Sebab tu mek jarang buat GA kecuali ade benda banyak nak bagi. Hihi. So, jangan malu jangan segan ye. Oh lupa, dah letak date of birth tu, sila include email sekali ye sebab senang mek nak contact mintak alamat dan maklumat seangkatan dengannya. 

Sekian..


22 comments

  1. Kalau ee personally, nak maafkan tu no hal tapi nak lupa tu. lama sikit kut or takkan lupa HAHA.
    btw,
    May 24. hm dah lepas mek. hehe.
    keep updating your blog!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya takkan lupa hihi. Entah la ee. Boleh ke nk maaf klau tringat je mlut ringan nk kata kat dia. Hmm. Nnt tgk lerr kut allah nk lembutkan hati mek. InsyaAllah.

      24may tak pe lah. Tahun depan ade lagi insyaAllah. Nnt drop emel ye

      Delete
    2. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. hummmm bak kata dalam drama biar masa yang menyembuhkan luka dihati. lama kelamaan bila mek dah sejuk hati mungkin lebih mudah untuk memaafkan..
    birthday 11 july. dah lama berlalu T_T love mekk

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah. Setakat ni tak terlintas lagi nak maafkan dia. Keras sgt ht mek ni untuk dia. Hmm

      11july ! Mek pon july tapi 5hb. 11july same dgn mek punya boss skang ni. Nnt drop email ye.

      Delete
  4. Wkmsalam.
    Memanglah geram. Dh buat salah tak mengaku apatah lagi nak mintak maaf. Salahkan orang lain pulak tu.
    Malang nasib kita kalau jumpa orang jenis ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa orang cm ni tak payah buat kawan pon tak pe lah. Tak rugi satu pon.

      Delete
  5. hhaha..sbr kak..jgn smpai membunuh ..msuk jail t.Klo sy bleh maafkn tp mmg amik jgka msa yg lama utk lupa..sdgkn kwn jht mse tadika pun igt lg smpai skrg..ahaha.

    23 Feb ! jgn lupa taon dpn..hadiahkan jodoh pun ok gak..ahaks~

    cc : Masturanasarudin@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tk bunuh dik, bg dia rase sakit je dah. Hihi.

      Okei set dah. InsyaAllah ad rzeki akak bg hadiah 😊

      Delete
  6. mmg susah nak memaafkan lagi2 org tu rapat dgn kita kan..

    yeaa birhday fiqa 16hb 10 nie..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2. dah rapat tapi buat taik pulak. memang susah la nak maafkan.

      okei, noted :)

      Delete
  7. saya suka ayat ni Mek

    "What You Give, You Get Back"

    ReplyDelete
  8. mmg kena buku dgn ruaslah kalau jumpa org cmni... cikla 28hb 8, tp dh dpt dah present dr Mek... thanks... muahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi suka cik la suka present mek :)

      btoi snagt cik la. jenis yang tak nak mngaku salah ni nk kne lebih lg..

      Delete
  9. Hmm.. Saya pun ada pengalaman kawan tikam dari belakang, pada mulanya susah nak maafkan tapi lama kelamaan, saya maafkan dia tapi akan cuba elakkan daripada berjumpa dengan 'sahabat' sebab takut pisang buah dua kali..

    Saya punya birth date 12 Ogos, hehehe dah lepas, sama bulan dengan CikLa Shahril... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yuni bkn xnk maafkan dia. tp kak kin, kadang datang teringat tu ya Allahhhhh, kalau ade depan muka mau je cepuk dia. Even tiap kali tgk gmbr dia pun rase menyampah. Sies, mek tak pernah bencikan orang sampai macam ni sekali kecuali dia ni. Dulu time nangis peluk dia, dia yang pujuk kita. Tapi sebenarnya dia punya mulut la duk bercerita dekat mak kita ap yg kita buat. Kononnya nak selamatkan kita. Kak kin, kalau betul dia nak selamatkan mek, baik dia cakap direct dekat mek bukan pegi canang cite dekat mummy mek. Itu lah mek tak boleh terima dia sampai sekarang.

      ow tak pe, tahun depan kalau ade rezeki boleh bagi :)

      Delete
  10. Sukar untuk dimaafkan cuma harus dimaafkan. Huhu. Siqah pun percaya dengan hukum karma...

    Nak bagitahu birthday siqah! Bestnya mek nak bagi hadiah ke? Kiki.

    28.10 birthday siqah :)

    Birthday mek bila pulak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok noted ! hehe. mek dah lepas dah. 5 july :)

      yg nk maaf tu susah sbb asyik teringat yg jahat je.

      Delete
  11. Memaafkan mudah, nak melupakan tu yg susah ... Huhuhu ... Macam tak redha jer kan ... Sedih tau org buat kita cam tu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa, maaf tp tk redha same je la dengan tak maafkan lg, dalam erti kata lain, tak boleh nk move on. hahaha

      Delete