September Photo a Day - Day 2

Salam alaikum..


Seperti yang dijanjikan oleh mek, nak update satu entry sehari tu kan, walaupun dah beza seminggu, tapi masih validkan?
Jom tengok misi untuk hari kedua pulak :

Something :)

Jadi mek nak share sesuatu sempena date 11 September 2016 - WORLD QURAN HOUR



Hari ni kan seperti semua duk tunggu tunggu, Hari Wuquf bagi jemaah haji maka kita yang tak berhaji ni buat lerr program QuranHour. Kerajaan Kelantan pun bagi cuti kepada semua kakitangan negeri untuk jalankan program ni. Alhamdulillahh. Korang sebelah luar dah untung sebab hari ni weekand kan?

Kita semua tahu kepentingan, kebaikan quran. Semua tahu isi kandungan quran ni pelengkap kehidupan ummah. Sebab quran adalah peninggalan Rasulullah Muhammad untuk ummat nya selain hadith. Selagi manusia hidup berpegang pada quran, takkan sesat akhirati dan duniawi. InsyaAllah..

Tapi, sejauh mane kita pegang pada quran ni? Zahir dan batin? Zahirnya kita pegang hari hari ke? Batinnya kita amalkan setiap peraturan dan pengajaran quran? Allahu, itu masing masing tahu. Mek mengaku, mek tak bace hari hari quran. Paling teruk la pegang seminggu sekali. Tu pun malam jumaat sebab bace yassin. Pun mek mengaku, cara hidup mek tak sepenuhnya pegang peraturan ajaran islam. Maksud mek cam dalam berpakaian, baju kurung tu memang tutup aurat dah tapi biasalah kurung kena kurung mini. Yang nampak shape sikit. Tudung tak usah cakap la. Mane nak ade labuh. Mesti up jugakla sikit. 

Paling jahil manusia apabila dia dah tahu benda yang dia dah buat salah tapi masih buat. Kita semua la tu. Jadi, jom kita berubah. Masih ade mase lagi ni. Masih berkesempatan. Biar cantik di mata Allah, mata manusia banyak mata nafsu je. Baik mengaku cepat.

Sempena esok nak raya ni, elok sangat dah kita start berubah. Nak seksi seksi kat rumah boleh. Nak berkemban, nak ketat ketat, nak bonjol sane sini, sila simpam kat rumah. Okei, pesan untuk mek jugak tu.

Sekian..





26 comments

  1. nasihat yang bagus utk yang membaca..
    "Biar cantik di mata Allah, mata manusia banyak mata nafsu"

    terbaik bah ayat tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi. thx fiqa :) jom same same berubah ke arah kebaikan.

      Delete
    2. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

      Delete
  2. Alhamdulullah.
    Berubah ke arah yang lebih baik.
    Dh selesai program World Quran Hour.
    Semoga kita mendapat rahmatNya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah mudah mudahan dirahmati dan diberkati hidup kita :)

      Delete
  3. Pesana yang baik buat kita semua . Tq share this Mek . Insyaallah kita semua cuba untuk berubah slow slow . Masih belum terlewat kan ? =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah nadia :) nk berubah senang tapi istiqamah tu susah. tapi kalau tekad at least kita usaha :)

      Delete
  4. Assalamualaikum Mek
    Salam aidiladha dari kaknoor
    Nasihat yg sngt berguna utk kita semua
    Kaknoor alhamdulillah hari2 mmg read Quran
    Sbb dlm hp ada program Qamardeen
    Mmg bagus huat kita nk baca Quran hari2 alhamduillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam kak noor :) salam aidiladha :) alhamdulillah kak noor, kak noor dapat bace quran hari hari. teruskan cam tu kak noor. insyaAllah kami rakan blogger lain akan turut mnyusul cam tu jugak :)

      Delete
  5. Salam singgah mek,, mudah - mudahan ada kebaikan yg kita perolehi.... Nak ucap salam aidladha kat mek

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam aidiladha wani :) yelah, mudah mudahan kita smua dapat kebaikan dan rahmatnya :)

      Delete
  6. Hi Mek. betul tu , kekadang kita ni dah tahu benda tu salah. tetap jugak nak buat. istiqamah tu susah kan

    btw salam Aidiladha Mek. beraya di mana tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan cici, istiqamah susah. berubah senang --' raya kelantan je tahun ni. buat kurban dengan akikah :)

      Delete
  7. waaahh dah ada header! waahh dah tukar background! hihi..Slmt hri raya kak Yuni! InsyaAllah smoga dipermudhkn sempena bulan yng berkat ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa dik, cat rumah sempena aidiladha ni. sementara kak reen kau tgh offer free header tu, mek rembat lerr :) insyaAllah, semoga semua urusan kita dipermudahkan :)

      Delete
  8. Selamat hari raya mek.. Reen suka baca entry mek ni. Reen pun mengaku masih bab tutup aurat masih banyak yang harus diperbetulkan..

    Bab baca ayat-ayat cinta dari Allah, malu Reen nak cakap mek. Jahil rasa diri ini. Lagi berkali ganda kena perbetulkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. slamat hr raya reen :) btol2, malu nk mngaku sbnrnya tapi takpelah at least kita sedar and usaha untuk berubah. insyaAllah satu masa nanti kita sendiri akan jadi muslimah permata dunia, bidadari syurga.. aminn..

      Delete
  9. Replies
    1. thx cik la :) semoga kita berjaya untuk istiqamah.

      Delete
  10. Replies
    1. insyaAllah, same same kita dapat istiqamah :)

      Delete