Book Review : Pelukis Jalanan by Teme Abdullah

Salam alaikum guysss :)

Monday blues ke uols ? Mek kat Kelantan ni Sunday Blue. Masuk Monday dah habis blues, tinggal duk bilang hari bile nak Friday Night pulak :) *jangan pikir lain*

Okei, sebelum merewang ke topik lain, mek nak buat satu book review - Pelukis Jalanan by Teme Abdullah.

Buku ni mek pinjam dari kawan blogger mek - Siqah Hussin. Macam dah banyak kali mek mention name dia kat sini. Boleh anggap sahabat mek la. Kawan blogger ni bunyi cam jauh pulak :)


Pinjam gambar Siqah jugak :)

Ini lerr buku tu. Buku ni bukan novel cinta seorang arkitek last last design mahligai untuk pikat perempuan. Memang tak de kene mengena. Novel ni motivational punya buku. Macam buku Diagnosis gitu *itu je yang mek tahu*

Sejak meningkat usia, dah jadi matang, dah jadi 20++ ni, terjebak dengan buku macam ni la pulak. Dulu layan novel Ain Maisarah je :) Buku ni ditulis oleh watak dalam cerita ni. Kira self experienced la. Cerita macam mane dia punya idea yang menggagalkan dia, macam mane dia cari way untuk solve problems dia, macam mane dia survive untuk hidup dengan jalan dia dah pilih. DAN macam mane dia tafsir bahagia dalam hidup dia.

Serius, buku ni sampai semalam (Ahad) dekat office. Dah tengahari dah pun sampai nye. So dalam jam 2.30ptg gitu start bace. Bos pulak tak de, pergi kursus. Timbalan pun tak de pergi kursus, so tak de sape nak kacau mek *hahahah* rase macam datang office ni ambik syarat je. Tak productive terus kalau boss tak de *mati jugak mek ni kalau en komar bace blog mek* . Dah start bace tu, ingat boleh la sambung sambung bace bab lain esok esok pulak. MEMANG TAK LAA. Dah bace satu page, belek lagi satu page, belek lagi satu page. Sedar sedar dah separuh. Khusyuk habes ! Kan mek dah cakap, setiap review mek tak menipu ye. Kang ade jugak yang cakap mek dibayor untuk tulis cam nih. 

Pastu jam loceng bunyi - time untuk balik, mek thumbprint, masuk kete. Panaskan kete sambil belek buku ni. Belek lagi sampai la kete pun dah panas sebab tak pasang air cond --" Gerak balik. Kan balik tu jalan jem, so sempat la belek buku tu lagi. Sampai rumah tu dah tinggal 10 helai tak bace. Sampai rumah spouse mek tegur, buku ape tu, mek cakap buku motivasi. Dia macam berminat tapi tak de pulak ambik baca. Bior je lerr. Sambil rest kejap mek sambung bace buku tu. DAN, tamat :) 

Lepas bace tu rase wow ! Amazing ! Experienced kita ni terlampau mahal. Dulu pernah jugak tanya diri sendiri, kalau diberi peluang untuk putar mase, betulkan balik ape yang salah, dari mase mane mek nak start. Bile fikir-fikir, mase sekolah menengah tu mek nak betulkan balik ape yang mek dah silap langkah. Dekat peringkat seterusnya pun nak betulkan balik. Dan seterusnya la nak betulkan langkah tu. TAPI sebenarnya ape yang dah berlaku DULU yang jadikan kita HARI INI. Kalau tak kerana sakit waktu dulu, adakah mek dapat berhati hati seperti hari ini *ececece ayat* 

Lumrah manusia, selagi tak rase sakit, selagi tu dia tak tahu cam mane perit nak dapat sesuatu. Tapi ade je yang jenis tak reti bahaso ni. Dah perit perit pun masih lagi nak memeritkan diri sendiri --" Okei biarkan dia. Tapi yes, sebab sakit la kita belajar untuk berhati hati sebab tak nak terluka lagi sekali :)

Jadi, jangan fikir panjang, sila lah pinjam / beli buku ni ye. Its good for your heart :)

Ade ape ape nak tanya, boleh drop komen, mek akan reply :)

Happy reading sekalian..

Sekian..



27 comments

  1. selamat petang mek
    wah dah berminat dgn buku pulak ke
    zaman dah berubah kan, dulu2 buku pastu beralih arah macam2 gajet sekarang ni dah buku pulak
    selamat membca Mek ,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa kak noor :) minat pulak mmbaca sejak preg ni. hehe. gajet ni yg penting penting je kak noor :) kak noor pun bleh try bace buku ni..

      Delete
    2. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

      Delete
  2. serius best! sy dh baca hbis dh..pinjam drpd kawan jugk..haha

    ReplyDelete
  3. Share more what do you get from the book sis.
    It's gonna be very very nice whilst spread the good vibes ❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak leh nk share lebih kang nnt orang tak bace sebab dah tahu :) hihi.

      Just, once you read this book then you will felt so bless on what you had today and those past that taught you a lot ! Eventhough in hurt or smile :) Everybody experienced in different ways. Some may experienced good time before get hurt. Some facing hurt then smile :) It just nice sharing from the author to convey the bless and thankful in our life :)

      Delete
  4. bagus buku ni. dari pengalaman orang boleh membantu kita yang sedang mencari pengalaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, betul sangat. sebab cerita dia real bukan yg imagine :)

      Delete
  5. pengalaman penulis yang dikongsi dan diambil pengajaran...menarik nampak

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa, betul betul menarik. kalau ade peluang untuk baca buku ni, boleh add as reading list :)

      Delete
  6. Yeayyy! Mek dah habis baca buku ni. Cepat betul.. Hehe. Best kannn!

    ReplyDelete
    Replies
    1. best teramat sangat ! dear, check ur inbox ok :)

      Delete
  7. Wah pinjam dari siqah.
    terbaik la.
    akak ko ni x brape gemar baca buku citer.
    tapi anak sulung akak yes. Sgt suka baca buku citer.

    and nice pengajaran citer tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AA pinjam dengan siqah :) mek minat jugak bace bku tapi choosy la. Tak semua jugak.hihi.

      Bnyk pngajaran kak cite ni.

      Delete
  8. Hi Mek ... Lama tak terjah ... Sorry nadia pun lama gak lah tak BW . =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome back dear ! lame nya tak dengar khabar berita nadiah :) tak pe, nnt pinjam dengan siqah je buku ni. mek dh pulangkan dah :) hihi

      Delete
  9. Nadia follow instagram dia je ... Buku dia tak baca lagi hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mek tak polow ig dia sbb mek tak aktif ig . --'

      Delete
  10. Minatnya Mek baca buku tu, sehari dh habis.
    Pak Cik rajin juga baca buku, tapi tengok bukulah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa, bku dia tak jemu WP. tu yg habis bace shari je :)

      Delete
  11. Rajin Mek baca buku, bagus..bagus...membaca menambah ilmu pengetahuan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi alhamdulillah :) itu lerr, disamping memberi motivasi :)

      Delete