Hachiko, The Faitful Dog

Salam alaikum..

Salam syawal ke 14. Lame betol mek beraya ye, tinggal blog hampir setengah bulan. Sebab mek pakai # ni - #RayakanSebulan

Pon begitu, mek sempat jugak blogwalking, commenting post rakan blog yang lain. Walaupun diri sendiri masih lagi dalam keadaan tak sempat nak update cerita awal syawal hari tu. Harap saborr la ye tunggu mek punya story. Tak sabar latteww nak tengok baju raya mek. Haha. *taklucupon*

Jauh dah merewang ni, jadi back to topic ye. Ni short entry je. Nak share pasal cerita anjing name Hachiko. 

















Lepas bace cerita ni, ni yang terdetik di hati mek "anjing boleh setia sampai macam ni, manusia tak boleh buat cam ni, teruknya hati manusia"

Cerita pasal setia tak setia ni, mek ade pengalaman. Rasenya korang pun ade cerita masing masingkan pasal setia ni. Omputih panggil faithful. 

Mek pernah unfaitful, pernah faithful, pernah rase pasangan yang faithful dan pernah jugak rase pasangan ber-unfaithful. Semua kategori mek pernah duduk. Nak cerita kat sini rase malu la pulak bile mana mek yang unfaithful. hahaha. Itu cerita 5 tahun dulu. Time muda, sangat tidak matang, tapi kononnya rase dah besar. Tapi those memories, experiences tu lahhhh yang mengajar mek untuk jadi macam hari ini. Yang cerita pasal pasangan unfaithful pon tak usah cakap la, tu pun back to 5 years ago. Ke ade yang back 7months past? Hmm, kena recall balik.

Hati manusia ni kotor sebenarnya. Sedikit pun mesti ade kotoran. Hasad tu kotor la. Mengata orang tu hati kotor la sebenarnya. Ke ade sape sape nak claim hati dia bersih? Tak de nya sesuci kain putih, kecuali budak budak yang tak kenal donia lagi. 

Tapiii. Walaupun hati kotor, bukan bermaksud kita tak baik langsung. Ade je yang kita baik. Kita duk laksana tanggungjawab sempurna tu, hati kita bersih la tu. Yang kita duk pikir positif tu, hati kita bersih la tuh. 

Macam rumah, kadang bersepah, kadang bersih. Cam mane nak bersih? Sapu, lap, mop, sental. 

Kalau hati?

Baca quran, dengar motivasi, bace quote yang baik baik, kawan dengan orang yang baik baik.

Okei?

Sekian..



36 comments

  1. i just love dog even I know its haram to simply touch just like others pet .. tp siberian dog ni mmmmg sejak kecik ada impian nak bela..huhu..comel ngat..

    tp Hachiko ni comel!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann.. karakter dia yg unik. buat orang touched.

      Delete
    2. Sama...! Nak juga bela.. Minta tlg jaga rumah dan jadi bff Reen. Hihi

      Delete
    3. bela kucing ok gak. hehe. mek pun bela kucing yg warna kelabu, bulu tebal, muka kemek. tapi spesis gini pemalass haha

      Delete
    4. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

      Delete
  2. X pernah putus asa tunggu tuan dia hu3....
    9 tahun memang lama ..
    mesti ada org lain bagi makan kat dia ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lahhh. setio dio dengan tuan dio.
      natey bleh setio gitu, kito manusio payah nk jupo. hiihi

      Delete
  3. rasa mcm pernah tengok movie Hachiko ni dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu mek pn ckp pernah tgk. tp tak igt tajuk ape

      Delete
    2. Hachi: A Dog's Tale...

      mek... jom ler join GA

      http://spendalusuh.blogspot.my/2016/07/fantastic-7-giveaway-by-spendalusuh.html

      Delete
    3. okei bro. nnt mek join. :) thanks invite :)

      Delete
  4. Oh... Mcm pernah dgr nama and story Hachiko nie, sedih but it's a valuable story...setelah sekian lama mek , welcome back ... Lama tunggu mek di ruangan ini =) hihihi... Tapi entry Hachiko nie nice sharing Mek , betul tue . Reminder untuk kita semua . Hati kena baik . Nak baik hati baca lah Quran . =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa, reminder untuk hati kita. mek lagi la kotor, sbb mek jenis dendam kot. hahah. kawan yg tikam blakang 5tahun lepas pon kalau jumpa hari ni mek tak tgor lagi.. hahahha

      Delete
    2. alamak ye ke? maybe kena slow2 kot memaafkan ... tapi memang marah if kawan sendiri tikam belakang kita . tapi tapi tak salah kan memaafkan , dari situ hati kita jadi lagi tenang ...insyaallah . just sharing .... tak sabar nak baca nx entry Mek =)

      Delete
    3. hihi. entah la. kalau tak nampak depan mata takpe, tapi kalau nampak depan mata, habis semua duk tringat crita dlu. hhi. Tunggu tau entry mek :)

      Delete
  5. Sedih and kagum bila baca cerita ni. See, binatang pun ada perasaan. Hebat ciptaan Allah. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol. kita manusia je yg kotor, haiwan walaupun kotor disisi manusia tapi hati dia jauh lebih bersih. :)

      Delete
  6. memang sedih kisah Hachiko.. semoga menjadi pengajaran buat kita semua..

    ReplyDelete
  7. Haiwan pun ada perasaan taat setia pada tuannya. Apatah lagi kita yang manusia dan berakal ni. Wajib taat setia pada pencipta kita.

    Yang lepas biarkan berlalu mek yuni. Sakit hati tapi biarkan. Siqah percaya pada hukum karma. What you give, you get back. Hee. Tak salah memaafkan. Lagi besar hati orang yang memaafkan :)

    Nice sharing mek. Dah lama mendiamkan diri. Akhirnya muncul kembali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mentari muncul lagiii. hahahah :)

      aa, what ue give ue get back. memang siqah, mek pun percaye dengan benda cam tuh jugak. tapi tu la, dia dah kene pun rase tak puas hati lg. tak jumpa tak pe. kalau jumpe ade je yg teringat dia buat tu.
      pasal dia buat tu dalam senyum kot. kemain baik dengan kita.

      haiiihhh, manusia. btol2 hati kotor.

      Delete
  8. Morning mek :)

    Siqah ada tag mek untuk join satu giveaway. tiada paksaan, kalau free bolehlah join eh. hehe

    http://siqahiqa.blogspot.my/2016/07/notebook-giveaway-by-eeca-shyaa.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. auuu seronokkk :) thanks Siqah. mek mesti join :)

      Delete
  9. Cerita yang sungguh menarik dan menyayat hati. Kesetiaan yang tidak boleh ditukar ganti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol tu bro. kesetiaan tak leh dipksa n d tukar gnti :)

      Delete
  10. penah bc.. tp xtau lak sedlm ni ceritanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa, tak sangka cerita dia se-deep ini :( baguskan?

      Delete
  11. aida pernah tgk movie citer anjing setia ni.
    sedih :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. mek harap mek pun dapat peluang untuk tgk cite ni .. cam best :)

      Delete
  12. saya pun pernah jadi seorang yang unfaithful...
    sampai sekarang masih teringat n rasa bersalah..
    apapun, life must go on kan?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa. kena go on. yg dlu dijadikan pengajaran. ade ke orang yang tak pernah unfaithful? hmm, jarang kot.

      Delete
  13. Yea, Hachiko memang seekor anjing yang setia pada tuannya.. dah ada filem dah pasal kisah anjing nie.. bleh baca di http://starlavenderluna.blogspot.my/2016/05/review-filem-hachi-dogs-tale.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa, hr tu mek dah bace entry kak kin yg ni :)

      Delete
  14. Sedihnya tgn muka hachiko tu, rasa nk peluk2

    ReplyDelete