Hari Bapa, Its for You, PAPA ❤️

Salam alaikum..

19 Jun 2016 - Happy Father's Day !

Hari ni baru berkesempatan nak update entry khas untuk papa ni haa. Ni pun curik masa jap. Masuk office terus sibuk dengan kerja *fuuhhhh*. Sibuk dengan meeting Jamuan Raya, sibuk dengan nak menghantar kad raya dekat orang luar, sibuk blogwalking *eyh*

Literally, mek ade dua ayah. Satu biological dan satu lagi steppapa.

Semua pulun panggil papa. Dua dua. My biological papa was chinese before. Convert bile nak kawen dengan mummy. So, boleh guess tak mek ikut rupa sape? Ehemm, ok. Mek dengan papa tak lame sangat. Dia meninggal since mek standart one. Mek pun ingat ingat lupa dialog mek dengan dia. Kecik lagi time tu kan. But, mummy told mek mase mek kecik kecik dulu papa balik keje je akan cari anak perempuan dia. Dia akan panggil 'girlll'. Its GIRL okei bukan GRIL. Then mek akan turun dengan green bear dekat tangan and huggg himmmm. Then kalau makan pun duk atas riba. Oh, dulu dalam rumah ade mini office. So malam malam dia akan settle up kerja dia. Mek pun buat keje jugak. Duduk atas riba dia. Sampai la tido. Dan ade jugak mummy cerita malam malam kalau dah tak de keje nak buat, so kita orang akan gather dalam bilik. Time tu papa akan offer diri dia jadi harimau la, kuda la, kambing la, macam macam la. So mek akan duk atas belakang dia sambil gelak gelak. Kids kann. Mudah sangat terhibur. 

Papa ni garang. Kalau ikutkan cerita mummy la. Sebab pernah kita orang pergi bercuti, makan dekat hotel dan sudu hotel tu bengkok, papa marah kaw kaw dekat dia punya manager. So mek pun dapat rase mane baran mek ni datang. Memang kuah tumpah ke nasi. Feb 1999, papa meninggal sebab cancer aesophagus (salur makan). Time dia meninggal pun mek tak tahu ape ape. Tengok dia macam tido je. Tahu tahu balik rumah dah tak de. Typical kids la time tu. 

Mek been grown up without papa guidelines. Semua mummy punya instruction je. Boleh ke tak boleh ke, semua keluar daripada mummy. Kawan kawan kat sekolah tu ade la jugak duk cerita kalau dia merajuk dengan mak, bapak dia akan pujuk. Kalau gaduh dengan bapak, mak akan pujuk. Tapi jarang la mek dengar kawan mek gaduh dengan bapak dia orang.

2003, mek dapat steppapa. Ok la dapat papa. Dia cikgu dulu. Jadi tahu je la kan corak cikgu cam mane. Hadap TV memang kena bahan la. Kena hadap buku je la keje. Ade jadual weeiihhh bila boleh on TV bile tak boleh. Biasanya time boleh on tu tak de cite best la. Sakit hati pulak mek. Sampai pernah la cakap tak payah ade bapak pun tak cam nih. Tapi lepas dapat kejayaan yang manis, tetiba rase bersyukur sangat ade papa. Kalau tak kerana papa yang drive mek, rasenya kelaut jugak mek ni sekarang. 

2009, once again mek kena hadap realiti yang mek hilang papa. Mummy dan dia bawak haluan masing masing. Dah la time tu nak SPM, kena hadap benda ni pulak. Rase sedih, murung semua ade la time ni. Sebab dah used-to-be ade papa. Ade orang guide, ade orang nasihat semua, ade yang memantau. Tapi hilang papa cam hilang balik la guidelines mek. Nasihat bapak dan mak, berbeza okei. So nak tak nak, kena redha.

Both - Mek tak pernah cakap 

'I Love You Papa'
'Happy Father's Day Papa'
'Thank You Papa'

Sekarang terasa sangat. Terasa kehilangan, terasa sedih. First papa, mek was too young for this. Second papa pulak still nerd-typical-student yang tak tahu pasal semua benda ni. Tahu belajar hadap buku, gumbira dengan kawan-kawan sahaja.

Now, mek ade Aimy, made my spouse became Papa. Mek tak nak tertinggal lagi kali ni. Tak de alasan walaupun Aimy masih kecik-tak tahu apa apa. Because you never know when time will cut this down. 

So mek cakap dengan Aimy to wish her Papa, to celebrate it too! Tapi tula, Aimy tido pulak time celebrate semalam. At least Aimy sempat wish to her Papa time sahur 😂


Aimy, you gonna have a veryyy beatifull lonnggg relationship with your papa which mummy doesnt have so much time for that with your both grandpa. Once papa's daughter and it always be.

To my dearest spouse, Happy Father's Day. You had been great papa for this while and wish you to make it greater. 


Okei mummy but DONT KISS ME TOO MUCH LAAA...

Soorrryyy dear.

Sekian..




25 comments

  1. salam takziah ye..
    sedih juga membaca cerita ni...
    apa2 pun selamat hari bapa untuk semua kaum ayah2 diluar sana yang banyak berkorban untuk anak2 mereka..


    Blogwalking Sini, Jom Baca Artikle Review Ini,

    Terbaru Snek Raya Yang Wajib Ada Di Rumah Anda Article

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Hasif :) Moga Allah berikan kesihatan yang baik untuk semua bapa bapa kat luar sane :)

      Delete
  2. sedih I baca dear, ye lah masa kita kecik mana lah tahu apa apa kan. patutlah you cantik ada mix rupanya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, too naive that time. haha.

      Tak de lah cantik tp rupa i mix. kalau free hair orang ckp i chinese :)

      Delete
  3. Mek , sedih nadia baca story Mek . =( ... takziah atas kehilangan ayah Mek . Masa kecil pulak tue . Dan selamat hari bapa to your husband . Comel je dah ajar Aimy wish .... nadia scroll ig dan fb smlm rata2 wish happy father's day . Tahun nie , tak ada wish dari nadia . Hanya doa titipkan untuk arwah ayah .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, that feeling tooo deeepp. Mek pun kirim doa je semoga tenang kat sane. InsyaAllah.

      Delete
  4. Finally... u brcome this great bcoz of those two papa. Semua yg ade Allah SWT pinjamkan. And no matter how long and how far it goes by. It still give alot of impact n experience utk kita kan ayuni.. btwww.. napee comel sgtt muka bie kena kiss ke mg ng abe waaa. Hahahaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. agree with ue Ala. Semua Allah pinjamkan je. Tak pernah tahu bile dia nak ambik.

      hahahah, dia rimas been kissed!

      Delete
  5. ermmm sedih jugak baca, banyak pengalaman yg kena tempuhi....
    nanti boleh jadi pengajaran untuk kita .......
    Bila diuji...
    bersabar & berdoa ...
    kerana ianya jalan ke syurga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes abe nick :) Harap kita still sempat berbakti pada parents walaupun dia org dh xde. InsyaAllah

      Delete
  6. dugaan kehilangan, membuat kita lebih tabah..
    doa anak2 yg soleh akn sampai kepada ibu bapa walaupun mereka dah tiada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah. Semoga doa doa kita untuk ibu bapa kita sampai kat mreka. Tu je lagi yg mmpu kt lakukan.

      Delete
  7. Sweet...!! hehe.. selamat hari bapa semua bapa. :)

    ReplyDelete
  8. Yea selamat hari bapa ! Semoga mnjdi bapa yg baik, mmbimbing ke syurga

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Jom titip doa dn thlil untuk mreka 😔

      Delete
  10. selamat hari bapa kepada semua bapa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat :) Semoga semua bapa diberi kesempatan dan kesihatan yang baik :)

      Delete
  11. Sedihnya kisah mek :( Ayah tiada sejak standard 1 lagi. Alhamdullilah, pasti arwah ayah mek bangga dapat anak macam Mek :) Semoga arwah ayah mek sentiasa tenang di sana. Al Fatihah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah Siqah. aminn.

      Semoga arwah dalam kalangan orang beriman ..

      Delete
  12. Chinese look.Woah..

    Bru tau kisah akk =) besr dugaan besrlh kekuatan

    Strong women oh!

    Eh..akk dh kawen n ad ank eah =) hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes ! must be strong, tak leh #sayatakkuat hihi.

      aa, akk dh kawen. ank nk msuk dua dh. tp entah, kdg akak matang sematang usia, kadang akak jadi budak bdak jugak. hahah :)

      Delete
  13. bambam nye anak awak mek !!! geram betul tengok .. teringin nak baby girl .. doakan pp ye mek .. moga-moga lepas ni dapat baby girl ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah pp :) nnt no 3 ni makan manis2 banyak skit. heheh.

      Delete
  14. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    ReplyDelete