Tersirat sebagai Banker

Salam alaikum..

Kali ni bukan nak review, tapi nak kongsi kisah mek yang sebagai banker.

Some netizens labelkan Banker ni balik lambat, selalu tak ada masa dengan keluarga, hamba kerja dan seumpamanya. Tahu tak, its make me sick, muak, bored dengan semua perkataan tu. 

Apa kau ingat Banker sengaja balik lambat? Kami balik lambat sebab nak selesaikan tugas kami. Yang urusan harian anda, transaksi anda lakukan bukan hanya berakhir apabila anda melangkah keluar dari premis kami. Mungkin nampak mudah bagi anda, tapi banyak lagi procedure yang kami kena lakukan. Dari bawahan hingga atasan. Mungkin anda boleh katakan, esok masih ada. Tapi bukan untuk Banker. Esok adalah hari baru kami. Mulakan yang baru. Bukan yang semalam dan kelmarin. Pelanggan kami bukan orang yang sama setiap hari. Urusan yang berbeza.

Kalau boleh, kami nak balik awal ke rumah. Nak tengok matahari terbenam dari rumah. Nak dengar azan maghrib dari rumah. Nak ambik anak di taska seawal yang boleh. Tapi kadang dalam sebulan, berapa hari sangat yang kami dapat menikmati seperti itu. Banker tak merungut pun kena lalui realiti macam tu demi rezeki yang dicari untuk keluarga. Jadi kamu sebagai netizens yang hanya melihat, jangan hanya menunding jari sahaja. Kami berkhidmat untuk kesenangan bersama. Bukan untuk diri kami semata mata.

Jika nak dibandingkan dengan kerja gov, penswastaan memang tak akan menang. Gov lebih cair disiplinya. Sebab tu jika berurusan dengan pihak gov biasanya lambat (certain pejabat la). Tak dinafikan, nak kerja mudah, masuk gov. Pencen pun ada. Nak pegi awal atau lambat, siapa peduli. Asalkan hadir ke pejabat. Masa effective di pejabat, siapa kisah. Hasil kutipan, dana untuk kerajaan, siapa peduli sikit atau banyak. Cuba kalau Banker yang buat macam tu, masih ada lagi ke institusi perbankan di Malaysia? Mungkin ada untuk simpanan. Tiada pelaburan, tiada pinjaman. Sebab? Sebab tiada dana untuk itu. Pelaburan dan pinjaman itu, biasa siapa yang terlibat? Bukan ke netizens? 

Kalau nak senang, bukak perniagaan sendiri. Untung rugi awak sendiri yang tanggung. Awak nak komit atau tak, terpulang. Banker kerja bukan untuk kepuasan diri tapi untuk sejagat. Tiada guna belajar tinggi tinggi tapi tak ada kerjaya. So, balancekan lah. Bukan Banker kena tido kat premis pun tiap hari. Tiada kerja yang mudah yang boleh ikut apa je yang kita suka. Paham kan?



#jangankecambanker

Sekian..

8 comments

  1. X lama dh tu nk msk kijooo plop.. pity aimy 😔😔

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, kalu blehduk sajo dmah sdapnyo la alaa

      Delete
  2. X lama dh tu nk msk kijooo plop.. pity aimy 😔😔

    ReplyDelete
  3. fuhh sokong. dulu I ada urusan di mahkamah syariah kajang. tulis bukak 8.30am (if Im not mistaken). kami memang dah terpacak awal. tepat 8,30 dia bukak pintu. pastu kami masuk. dorang letak bag apa semua dia cakap kat my mom "makcik tunggu kejap ye kami pergi breakfast jap"

    -_- mak aihhh. I tak marah lah , cuma tergelak. I wish I can do the same sbb i pun front line jugak. mau nya kena buang keje . ahhahah. 15-20min jugaklah nunggu dorang makan.

    ReplyDelete
  4. ue front line katmane?

    i bukan nk keji gov la, tp mmg style dia org keje cam tuh. i pn xtau nk ckp la. tp once dia dtg tmpat i, klau urusan lmbt, pndai plak dia komplen2. hihi.

    tepuk dada tny slera :)

    ReplyDelete
  5. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    ReplyDelete