Overweight in Pregnancy

Salam le readers..

Semalam pergi check up baby. 34weeks.

Masa check up tu macam biasa la dia suruh timbang berat badan. That meter shows 64kg! So mek macam 'oo, naik 2kg then past 2weeks.' Sudden, nurse calculate since 1st check up, time tu mek punya weight 46kg. Then dia cakap, mek dah overweight around 8kg! 

Normally untuk preggy mommy yang ber-BMI normal sebelum preg, berat ideal untuk sepanjang preg increase by 10-12kg je. Tu pun sepanjang preg 9bulan. Bukan 8bulan dah overweight. 

Kesudahannya mek kena check up air kencing dan blood pressure selang shari. Sebab mek punya kaki dah start sembab, jadi dia suruh pantau blood and urine takot2 nak kena sawan a.k.a pre klampsia. Sawan time pregnant ni, bahaya untuk ibu dan anak. Once sawan, kita hardly breath. Then oxygen pun tak sampai dekat baby, so dua2 boleh lemas and gone. Nauzubillah. 

Tapi mek rasa, mek bukan overweight sebab nak kena sawan ke apa. Mek overweight sebab mek punya diet tak betul. Biasa sebelum pergi keje, mek akan minum susu kambing and makan kurma. Nak elak jaundice. Lepas tu around 10am bukak bekal roti tenyeh peanut butter. Air suam je la. Lunch pulak ambik nasi and ice cream. Something sweet. Kalau nak subtitute pun dengan choco bar kitkat. Dinner makan nasi sepinggan, lauk tak kesah. Air sunquick atau sirap bandung atau worst - soft drink. Untuk supper biasa makan buah la. Kalau tak ada buah, bedal roti. Banyakkan mek makan? Tu sebab overweight 8kg!

Itu pengalaman mek in overweight. Korang kalau tak nak overweight, makan la diet seimbang ye. Makan banyak ulam, yang rebus2. Kurang makan manis. Macam mek, mek berselera nau lepas operate hari tu. Tapi mek syak makan iberect buatkan lagi mek berselera. Vitamin B tu untuk tambah selera makan, kan?


Nilah mommy to be yang overweight 8kg tu. Nyempat lagi nengok Spectre walaupun dalam keadaan boyot. Oo tak lupa juga, popcorn sekotak dan air pepsi gelas besar, turut dihidang ketika ini. Terima kasih. 


Sekian. 


3 comments

  1. Comel la akk time ngndung..walaweh..akk mkn tu sja dh overweight? omaiigod ! cmne la kalo sy t..overdose kott..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha. makan tu je lerr. biasa akak makan sikit je ns. tak de la bnyk sgt. ni dah mlebih :)

      Delete
  2. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    ReplyDelete