Merisik Khabar

Salam allss..

Entry kali ni plak kesinambungan daripada balik dari Kuantan hari tu. Cerita dia macam ni.

Mek dah lama kenal dengan a guy ni. Post before ni pun mek ada mention jugak pasal dia. Walaupun tak secara direct. Jadi, time pergi Kuantan hari tu, dia yang drive. Entry before ade jugak selit satu gambar dia. Before pergi Kuantan tu, dia ada bagitahu hasrat dia yang dia nak masuk meminang mek. Time tu mek rasa macam takut. Takut mummy mek cakap NO. Reason nak cakap no tu sebab mek baru nak masuk setahun berkerja and mungkin faktor umur mek la yang mungkin belum sampai purata umur orang kahwen. Biasakan perempuan after grad kerja dua tahun dulu and lebih kurang lingkungan 25 baru kahwen. So mek tak cukup kriteria tu lagi. Jadi, tu sebab mek takot.

Tapi, mek tak zahirkan ketakutan mek itu kepada dia. Yelakan, kut nanti dia cakap kita nak main2 pulak. Dah ye ye duk ke sana ke mari, tapi bila sampai bab kahwen, terus macam blur tak nak bagi jawapan. Jujurnya mek nak kahwen cuma takot tak cukup persediaan je.

So, dengan iringan doa mek setiap kali solat, mek pun cakap kat dia yang the best time to talk to my mum is when we back from Kuantan. So dia pun on je dengan cadangan mek. 

Balik dari Kuantan, kita orang dah sampai agak lewat la. Around 12am dah. Dia pun macam takot2 sebab takot semua dah penat. Nak nak pulak bincang hal yang serius. Takkan nak cakap then terus blah cam tu je. Mesti nak jugak satu jawapan. Kan?

So, mek yang start that conversation. Cakap la 'my, wa ada benda nak cakap' so we all sit together. Cukup la mek, dia, mummy and my sis in law, Kak Rose. So dia cakap la hasrat dia nak masuk meminang mek. Ikut plan bulan Jan nak datang. Nak bawak dalam 5 kereta macam tu. So mummy just nodded and cakap ok, nanti mummy bincang dengan keluarga belah mummy pulak.

So, ada dah satu jawapan untuk hubungan ni. Maka pulang lah dia dengan perasaan lega. Mek pun lega sangat sebab dari situ dah dapat green light untuk lesen pernikahan.

Jadi mek ambik masa 3minggu untuk prepare barang hantaran merisik. Sebab kami tak buat majlis bertunang so masa merisik tu bawak siap2 hantaran. Beza tunang dengan merisik ni jumlah hantaran je la kot. Kalau bertunang, dua2 pihak kena berbalas cincin. Jumlah hantaran pun banyak, dalam 5-7 jenis. Kalau merisik pulak, 3 bekas je kena bawak dan cincin untuk pihak perempuan sahaja. Tujuan mek tak buat bertunang tu sebab tarikh nak kahwen tu dekat je. Beza 2bulan. 


So, ni lah Majlis Merisik mek yang diadakan pada Jan 15. 

Pihak lelaki bawak hantaran :
1. Sebentuk cincin
2. Sepasang kain
3. Kuih akok

Mek pulak balas :
1. Buah buahan
2. Kain ela
3. Nasi manis

Cincin tu adat je la bawak barang perhiasan untuk orang perempuan. Dan jugak sebagai tanda yang lelaki tu nak ikat pertalian dengan perempuan tu. 

Kain tu pulak untuk majlis bertandang nanti. Kalau korang nak sewa time bertandang pun boleh. Tapi mek dgn dia sepakat nak buat baju bertandang. Boleh buat kenangan. Tak rugi pun sebab nanti kita boleh pakai pulak.

Manisan tu boleh jugak digantikan dengan chocolate. Tapi mek tak letak chocolate sebab nak jadikan hantaran majlis kahwen nanti.

Itu lah serba ringkas majlis mek. Yang penting berjalan dengan lancar. Cukup dengan bajet. Jangan put so much budget on merisik and bertunang. Lebih baik grandkan majlis kahwen dari majlis tunang. Tu secara peribadi mek la. 

Ok, itu jelah.
Sekian.

3 comments

  1. takutnya..mesti debar nk bgtau mommy..x dpt ku bygkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. memng berdebar lerrr. nnt akn smpai masanya turn mas pulak :)

      Delete
  2. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    ReplyDelete