Semangat Yang Hilang

Assalamualaikum readers..
Selamat hujung minggu. Jadi, ape program untuk minggu ni? Yuni mcm biasa, keluar pergi menziarah as bapa saudaranya belum discharge from hospital lagi.
 
Entry kali ni nak kongsi jugak pasal semangat yuni yg kian menghilang.
 
Bismillahirahmanirahim..
 
At first apabila kita excited terhadap melakukan apa yang nak dilakukan itu, kita akan ada semangat yang tinggi. Contohnya, pada mula yuni pergi melawat, yuni mcm confident, yuni ada semangat yang tinggi untuk teruskan sesi lawatan tu tersebut pada minggu akan datang. But when it goes weeks by weeks, im getting weaker. Weaker sebab lontaran ayat, lontaran kata-kata yang jatuhkan semangat kita. Contohnya, orang tanya yuni ni sape, jadi nk ckp tu susah. Takkan nak cakap, sy girlfriend dia. Manis ke macam tu? Kalau dulu, sebelum zaman matured, bangga cakap gitu. Kiranya time tu ingatkan orang akan fikir, bagusnya budak ni, belum kawen pun dah pandai tunjuk muka dekat keluarga. Boleh diharapkan lah kalau buat menantu. Tapi, apabila dah sampai maturity ni, girlfriend ataupun makwe ni bukan perkataan yang sedap sangat untuk di dengar apatah lagi untuk ditonjolkan. Malah, ianya macam di anggap, budak sekarang, belum ada apa2 dah pandai tunjuk muka dekat keluarga. Sekali hubungan terputus, baru tahu nak tanggung malu. Tu lah antara kata-kata yang boleh menjatuhkan semangat. Dan yes, untuk bangkit balik, memang betul2 berpaut pada pasangan. Kalau pasangan ckp, ala, xpe. Tak payah ambik port sangat, lega sikit hati. Tapi kalau pasangan pun sama naik,itulah yang diwar-warkan untuk MOHON CLASH. Sebenarnya, sekuat mana hati kita, sekental mana hati kita, percayalah, dia rapuh sebenarnya. Sikit je kata2, tapi dia punya effect kuat.
 
Walaupun begitu rapuh hati kita, cuba la untuk bangun. Bangun hadapi reality. Nak pekakkan telinga xboleh sebab memang kita xpekak and kita mesti dengar. Apa boleh buat adalah, jangan peduli. Jangan peduli sangat dengan orang lain. Ambil kira dengan yang utama cukup. Dalam akaun pun, kalau kita kira dengan benda yg xsepatutnya masuk dalam akaun, mane nak balance. Kan?  Belum kawen ni, memang banyak dugaan. Dah kawen pun banyak jugak dugaan. Xnak rapat dengan family, bukan cara yang betul. Cara yang betul, rapat dengan family, hormat apa saja kata2 dia orang. Xleh tahan, kita balik. Xpayah ambik port. Dah tu, minggu seterusnya, fikir banyak kali, nak pergi ke tak. Fikir stratergy cam mane nak mengelak daripada jumpa orang yang xseberapa penting. Jadi kat sini, bukan setakat dengan family, dengan orang lain sekalipun, kalau benda boleh menyakitkan hati, xpayah nak buat baik lagi dah. Cukup la sekali kita kena dengan dia. Tapi ingat, jangan bergaduh pulak dengan dia. Cukup hormat dia mcm orang awam and the rest, just ignore.
 
nah qoute setempek untuk diri sendiri

escape while you can
 
 
 
 
Selamat mencuba nasihat ini uuoolllsss J

6 comments

  1. ya memang btul sangat tu "no one is perfect".

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa, tapi manusia cepat judge and leave :(

      Delete
  2. err..cmne nie..kiranya mek tingglkn dia ke cmne? x phm..hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tinggalkan dia cuma jauhkan diri je. sebab dia sendiri pun tak membantu :)

      Delete
  3. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    ReplyDelete