Movie Tsunami

assalamualaikum readers..
 
as orang tengah hangat cakap pasal tsunami sejak dua hari ni (sebab dekat Lahad Datu ada ikan banyak dekat sungai) jadi yuni nak update pasal movie yang boleh buat kita ingat pada tsunami 2004.
 
 
cerita ni dah di tayang di Astro Best tapi time tu yuni xlanggan pun. jadi yuni tonton movie dekat YouTube. movie ni pasal tsunami dekat Phuket, Thailand. memang nampak real sangat macam yang kita tengok dalam berita apa yang destroy tu. dari movie ni kita dapat rasa la macam mana saat genting kita hilang keluarga. tak kurang juga dapat kita adapt contoh baik dalam cerita ni yang mana walaupun dalam keadaan segenting itu tetap tak selfish. good for mental preparation :)
 
 
Based on true story

 
 
Ni pulak movie yang di tiru sempena tsunami. tak pernah lagi korea di landa tsunami in 10years time ni kan? tapi walau macam mana pun, movie ni tetap dapat rating yang tinggi sebab cerita dia mirip dengan tsunami yang sebenar. part sedih cerita ni apabila penyelamat kena selamat salah sorang je daripada mangsa. time ni memang laju jugak rate air mata jatuh. apa2 pun, movie ni memang recommended :) ayat yang paling yuni ingat dalam cerita ni 'jangan jadi macam jam 3 - terlalu lewat untuk keluar, tapi terlalu awal untuk duduk tanpa berbuat apa2'
 
 
 
3. Hafalan Shalat Delisa
 
movie ni yuni tonton time dekat universiti dulu. ada kelab mana yang buat kutipan amal. ingatkan cerita ni apa la yang dia nak cakapkan. rupa2nya cerita tsunami. habis freeze dalam teater room tu sebab tak sangka movie ni macam gini storynya. tsunami dalam cerita ni berlaku dekat Acheh, Indonesia. Cerita dia tak de la nampak real macam 2 cerita kat atas ni tapi yet still jalan cerita dia menarik :)
 

 
 
jadi, macam biasa. my intend buat entry ni sebab nak kongsi je apa movie yang korang boleh tengok kalau nak movie yang pasal tsunami. might be this three movies could help you to feel how when you in the real situations.
 
selamat menonton uuoolls ;)
 
 
 

2 comments

  1. Hafalan shalat delisa tu..T_T

    ReplyDelete
  2. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    ReplyDelete