Tips Untuk Mental Block

Assalamulaikum sahabat blogger !

Korang yang bergelar blogger, pernah tak mengalami mental block bila mana nak up satu entry tapi Allahu,tak de idea. Langsung tak datang idea nak mengarang tu. Pernah tak? Mek bet semua blogger pernah mengalami masalah ni. Mek sendiri pun pernah sebab tu la lama jugak biarkan blog ni terabai *hahaha* plus kekangan masa sebab hal hal peribadi.




Mengikut satu blog luar Negara yang mek bace, dia listkan 5 cara untuk elak mental blok. Antaranya :

1. Menulis di taman / tempat alam semulajadi.

2. Baca blog rakan rakan lain untuk dapatkan idea / topic untuk menulis.

3. Take a moment to rest, and buat something yang anda suka. Jangan paksa diri untuk menulis.

4. Minta pendapat rakan rakan / kenalan untuk menulis.

5. Tulis ape sahaja yang terlintas di fikiran.

Kalau mek pulak, biasanya mek akan buka gallery phone untuk tengok gambar gambar. Bagi mek, dengan gambar tu boleh timbulkan satu idea untuk mengarang. Sebab tu la pentingnya seorang blogger ke mana dia pergi, harus capture moment yang dia alami. Sebab moment itu dapat membantu blogger untuk mengarang J Pesanan untuk diri sendiri juga tu.

Ape pulak cara korang untuk atasi mental block ni? Jangan lupa share dekat komen J


Sekian…


IKLAN

Mek ada jual innersnowcap berhantu ni. Pernah dengar tak? Sure best bila pakai sebab dia tak panas and amat selesa. Ini testimony mek sendiri, bukan sesaje nak up *hahah*
Snowcap ni tak mahal pun, RM10 je sehelai. COD free area KB and postage will be charge RM5.

Colour available by week. So nak tahu colour ape yang ade sekarang boleh whatsapp mek kat kosong tiga kali satu, tujuh lapan lima kosong, dua lapan kosong J

24 comments

  1. Take a momment tu jangan sampai lama sangat.... nanti mula malas lak.. hihi

    ReplyDelete
  2. selalu juga camni dan entry tu sama ada dapat juga publish ataupun terus terperap..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. mek draft kat word dlu baru pindah masuk blog. tp boleh tgk la tarikh tu kebelakang giler !

      Delete
  3. bagus jugak tips nie.. kalau takde idea, memang tak bukak blog terus.. haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. sebab takde idea nk karang. hahaha

      Delete
  4. hye mek. lama tak singgah sini. mek sihat? ingat saya lagi tak? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai DP. Allah, mesti lerr ingat. mek pun lame tk update, tak salahkan rakan blogger kalau tak singgah blog mek :)

      Delete
  5. lebih kurang la i pun akan belek gambar. eventhough gambar flatlay makanan pun kekadang ada cerita jugak ye tak. hehe selain tu try BW dulu, mana tau boleh buat modal bebel

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar tu modal nk bebel *hahaha*. Blogwalking ni kadang tepu jugak idea tak kluar.

      Delete
  6. Pakcik menulis dengan gambar.
    Ada gambar baru boleh cerita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu WP. mek pun tulis bila ada gmbr

      Delete
  7. wah perkongsian yang menarik mek...terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama sama. semoga bermanfaat untuk kita semua.

      Delete
  8. kakak selalu pilih nombor 1 dan 5.. yang lain macam tak berkesan jek.. memang pernah buat tapi tak menjadi dik.. huu~ dan blog ni pun pernah berhabuk lama.. ni baru la istiqomah ha.. harap2 dapat kekal kan momentum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mek pun sama. tapi mek memang betul betul update blog berpandukan gambar so memang kena ade modal gambar :)
      type entry bila ank ank dah tidur. publish dekat ofis :)

      Delete
  9. Selalu terjadi mnda ni mek. Kdg tu smpai nk blogwalking pun mlass. Tahap kronik.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mek blogwalking bile yg lalu di timeline FB je. lagi terukk

      Delete
  10. Siqah pilih no 3 Take a moment to rest, and buat something yang anda suka. Jangan paksa diri untuk menulis.. Kalau dah takde mood, memang apa pun tak jadi. Bukak laptop tapi sudahnya tengok drama Korea je. Tak jadi update blog sebab blur. hihi.

    Btw, lama tak singgah sini. Hi Mek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mek buat yg tu la hari tu. hahahha dasyat sampai Jun takde entry langsung. sudahnya dengan Giveaway entah ke mane

      Delete
  11. Mai akan menulis bila ada mood, haha. Kalau mood menulis tu tak datang, Mai blogwalking jelah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mek menulis bila ada gambar je.
      menulis pulak bile ank ank dah tido.
      blogwalking bile lalu kat timeline je. dasyat betol mek sekarang ni

      Delete
  12. Tips yang ohsem.. kenkadang memang tak ada idea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak sha. puaihhh google tp satu ayat pun tak leh nk buat

      Delete