Persediaan Baby Kedua : Beg Pakaian untuk ke Hospital

Salam alaikum...


Dah 38 minggu ! Jadi dah boleh nak siap siap beg / buku / ubat ubatan sempena nak menyambut kelahiran kedua ni :)


Amani dulu pun mek ade buat satu entry jugak pasal nak bawak ape dalam beg. Kali ni mek kongsi pulak lagi sekali lepas di-sorting yang mane je perlu bawak pegi hospital :)




Dulu anak pertama memang totally berpandu pada entry blogger lain. Macam biasa lain orang lain caranya / lain orang lain pendapatnya / rambut sama hitam hati lain lain - itu lerr antara ungkapan yang mek hadapi :) Masa pegi hospital nak deliver tu takde lerr besau benor beg mek. Cuma padat lerr oii ! Ok dah - cerita itu semusim sudah berlalu. Moh mek cite ape pulak nak di bawa kali ni :)


Mek tak pasti hospital lain cam mane tapi dekat hospital kota bharu time nak deliver tu takde mintak baju / persalinan / pampers dengan penjaga diluar. Lepas je baby keluar, terus nurse mandikan, pakaikan pampers (hospital bagi) dan balut baby dengan kain hijau hospital tu. Selama dalam pemantauan (dalam labor room) memang itu je la pakaian anak. Jangan risau - baby takkan sejuk punya :)


Dah tolak masuk ward / wad - time tu baru ahli keluarga / spouse pakaikan baby baju / bengkung. Haa, nampak tak beg baju yang duk bawak tu baru nak berfungsi? Mihmihmih. 


Dah senyap tido rehat bagai, doktor akan datang check either baby dah berak atau tak. Kalau dah, dia akan suruh kita tukarkan. Kalau belum, haa tunggu la kau sampai dia berak. Time ni la baru berguna kita punya wet tissue / pampers / minyak yu yee / diapo cream ;) 


Dah sudah salin tu semua biasa doktor akan discharge patient (kalau tidak disabit dengan ape ape masalah) - kalau tersabit dengan masalah, kena stay hospital lagi dan repeat balik step penggunaan macam di atas. Kalau discharge pulak - inilah masanya nak pakaikan baby kain selimut yang comel :) 


Itu je la yang mek rase perlu bawak pegi hospital. Tak payah la nak bawak baby mattress / bantal baby dan seumpamanya. Itu semua guna dekat rumah je nanti. Sabau ! You still have a longggggg journey to get through with your baby :)


Kalau ade pendapat, boleh share dekat bawah ye :)


Sekian...


26 comments

  1. semoga dipermudah segala urusan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah ana ;) Semoga dipermudahkan smuanya

      Delete
  2. selamat bersalin mek...pas tu leh pantang 100 hari.. termasuk kpd cik abe tu. hehehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks abe kie :) ai ai ai, ghok ke dok dengan 100 terr..

      Delete
  3. Selamat bersalin kak mek. Semoga dipermudahkan urusan.. Hihi bagus tips ni utk bakal ibu pertama kali. Jangan bawak sampai satu tong pampers pula. Kekekeke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Whihihi. Kang ade jugak yg excited bwk satu beg pampers. Thanks mai atas doa tu. InsyaAllah dipermudahkan segalanya

      Delete
  4. Semoga ibu dan anak selamat semuanya.. Kjap aje masa berlalu dah nak bersalin dah awak.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak kin ;) insyaAllah dprmudahkan. Doa doakn ye kak kin.

      Delete
  5. wahhhhh mek, semoga selamat semuanya dan dipermudahkan urusan ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah. Doa doakan ye ntuk mek and ank :)

      Delete
  6. Wah dah ada pengalaman memang senang.... Semoga semuanya berjalan dengan lancar...

    ReplyDelete
  7. Persiapan untuk menyambut anak ke dua taklah seperti anak pertama dulu.
    Semuga Mek dan baby yang akan dilahirkan selamat dan dipermudahkan segala urusan untuk menyambut kehadirannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu WP. Dulu tkde pengalaman. Bace pengalaman org je :)

      Delete
  8. comelnya smua baju tu.. hehe. Ya Allah permudahkan semua urusan mek. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks busyra ;) InsyaAllah slmt. Doakan ye

      Delete
  9. Teruja tengok Mek prepare untuk sambut anak kedua..
    Senang bila dah ada pengalaman..
    Semoga dipermudahkan urusan Mek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks LZ :) InsyaAllah slmt. Doakan mek ye.

      Delete
  10. Siqah teruja tengok Mek bersiap untuk sambut kelahiran anak kedua :)
    Semoga dipermudahkan semuanya untuk Mek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah siqah :) Mek nervous jugak tapi insyaAllah semua ok :) Doakan mek ye

      Delete
  11. Wah.. selimut baby sama are dgn Zara... Hihi

    Btw, semoga dipermudahkan..

    ReplyDelete
  12. Setuju dengan Mek tentang keperluan bayi tu tak perlu angkut segala bagi sebab hospital akan guna mereka punya.

    Biarlah lebih persedian untuk ibunya stokin, getah rambut nampak remeh-temeh tapi kalau takde haru dibuatnya.

    ReplyDelete
  13. Perkongsian yang ohsem mek..
    Betul tu, tak yah bawa banyak2..
    Long journey awaiting.. hehehe

    ReplyDelete
  14. seronok nyer...
    terkenang2 dulu packing gini utk anak2 aida bertiga :)
    kenangan terindah...

    ReplyDelete