Kenapa Guna Blog instead of FB / Twitter / IG

Salam alaikum...


Mek dijadualkan untuk post entry hari ni tapi kering nau fikiran / minda ni. Pastu duk google google keluar la tajuk ni - kenapa tulis blog? Rasenya Lea ade jugak entry ni kan :) Sebab nampak dekat image keluar yang Lea punya.


Jadi jom mek cite kenapa mek buat blog.


Mek dulu dulu zaman muda muda (form 3) rase Friendster / Myspace ni tak cukup puas untuk bercerita. Sebab time tingkatan 3 tu la ade boyfriend *hahahhaha* - Jadi nak bercerita haruslah tempat yang boleh karang panjang panjang (sepesen talkactive ni susah nak adapt dengan short character)


Itulah main reason kenapa mek ade blog / pilih blog untuk kongsi semua :) Sampai sekarang pun mek cite dalam blog je. Yang dekat fb tu dah senyap sampai sekarang - idle --'


Dulu name blog lain. Yang domain sekarang ni dah tahun baru punya. Tak silap mek 2012 cam tu la kot.



Gambar tiada kaitan dengan cite di atas. Cuma untuk tatapan semua :) Kalau ade duit, silalah melabur buat gelang / set mcm ni :) Untuk anak cucu masa depan - selain kita yang bergaya :)


Itu je dari mek untuk hari ini dan kali ini. Semoga next entry mek dah ade set kat atas tu *hahhahahah*


Sekian...




35 comments

  1. Wkmsalam.
    Kenapa tulis blog?
    Entahlah ye, pakcik ni dah terlajak tua baru tau tulis blog.
    Itu pun pasal selalu cari bahan kt google.
    Bila ada blog ni bolehlah buat bahan sendiri.
    Kalau orang baca, mudah2an ada manfaatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu WP selain drp nk share pendapat, mane la tahu entry kita ni manfaat kat orang lain :)

      Delete
  2. Setuju dengan mek.. Dalam blog boleh karang panjang dan boleh letak sekali gus gitu. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Baru la puas hati nk cite :) Hanya blogger yg paham kepuasan pkai blog ni

      Delete
  3. betul tu Mek...zaman friendster, myspace tu lebih pada friendship pastu kat FB pun boleh buat mcm blog cuma tak macam dlm blog boleh tulis panjang2...senang nak view baca atau baca balik mcm dalam diari selak2 bila ada masa, dan yang best kita berkongsi dengan orang ramai kann

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa betul kak. Social media biasa ikut trend masa. Contoh myspace and friendster tu. Tapi klau domain atau blog sndiri kekal selagi adenya search engine.

      Delete
  4. teringin jika friendster n myspace dihidupkan kembali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa abam kie? Menggamit memori ke?? Haaa

      Delete
  5. betul tuh, Mek, dulu masa first time buat myspace, friendster semua ni excited gila nak share macam-macam kat situ tapi dengan limited tulisan dia and rasa macam banyak benda nak cakap langsung rasa tak puas, tu yang beralih pegi blog pulak, baru puas hati hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. Excited pastuh share tk cukup pulak mengarangnye --' Blog nak tulis 2page pon tk pe ;)

      Delete
  6. taksuka cerita dekat fb sebab ramai orang dekat situ. kadang kita cerita dekat fb, pastu orang ingat kita kata dekat dia. hahaha ..

    lagi suka blog sebab rasa bebas nak karang berapa banyak yang kita nak karang. Lagipun tak kacau hidup orang. kalau ko rasa kau nak tahu hidup aku, baca blog aku. gituu .. hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini pon satu gak penyakit kat media sosial. Update cite kang kate nk glam. Update brang kate nk mnnjuk. Update dekat blog suka hati. Nk review nk mlncong nk bg pndapat :) Puaih hati.

      Delete
  7. Siqah lagi suka blog jugak! Tak suka sangat dengan FB sebab rasa macam semuanya pelik je. Hehe. Entahlah rasa tak sedap hati kalau share di FB. Ada je yang fikir negatif walaupun kita takde pun nak cakap pasal dia. Haa gitu lerrr :D

    Kalau kat blog, lagi best sebab boleh sembang lama2, tulis panjang2 dan jumpa kawan yang supportive :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Memang kita semua ade mslh yg same kat media sosial. Kate lain org paham lain. Susah nau nk kena dgn ht org. Tapi bile share dekat blog ok je. Takde ape pon :)

      Delete
  8. Mai rasa lebih bebas kat blog, cuma orang nak baca je akan baca, kalau kat fb macam paksa semua orang baca pula,kekeke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bebas nk tulis ape kan mai ;) Kat media sosial kena tapis. Maklum lerr majmuk kat sane. Ckp sini sane trasa. Ckp lain pahamnye lain.

      Delete
  9. rindunya Friendster.. haha. sbb rindu alam skolah.. btw mmg blog seronok pun, kan mek.. rasa tak buka blog sehari, rinduuu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Friendster zaman skolah jugak ! Letak lagu la. Pastuh background anime :) Blog lebih luas kot dia punya idea nk menulis :)

      Delete
  10. blog best nak tulis panjang-panjang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kak mar :) Sep sikit :) Tulis panjang baru rase trluah smua :)

      Delete
  11. Setuju..blog best leh hias mcm2 n ikut sukahti kita nk tulis apa pun..haha

    ReplyDelete
  12. buat pengetahuan mek, aida ni kurang IT.
    lebih kurang 2009 gitu kenal dgn blog dulu.
    tu la tempat luah rasa. luah perkataan.
    then baru aida join facebook.
    tu jer, Mek.
    time blaja dulu kala takde pe pun.
    email semata-mata :) handphone pun takde.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi tkpe. At least dh ade ni bleh la guna sbaik mngkin :)

      Delete
  13. Uikkk nama kena seru.. Kat sini rupanye.. hehehe..

    Hurmm Lea pown dah lupa ada tak entry cam ni.. Rasa pernah join cabaran kowt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Ade ade. Gambar no 3 :) Alang alang tu cilok lerr satu idea :)

      Delete
  14. KAT BLOG BEST LIKE HAK MILIK SENDIRI.. apa lagi kalau domain sendri, rindu gile nak BW, Tapi hanya mampu berhuhuhuhu.. lama x lawat mek tau!! hope sihat2 je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. feeling rumah sndiri. Lg lg yg komen tu positif :) Mek pun bru nk ade mase nk mlwt kawan blogger balik.

      Delete
  15. Samalah..
    Kat blog rasa macam lagi ohsem..
    Nulis panjang-panjang.. bubuh gambar banyak2.. memang best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Buh gmbr ikut suka kan kak sha :) Tak yah pikir pikir org dh

      Delete
    2. Betul tu mek.. semangat dia lain macam sikit.. 😂😂

      Delete
  16. Kenapa guna blog?

    LZ suka blog sbb ada privacy berbanding social media lain (walaupun blh setting).. FB & IG untuk kwn2 dan ahli keluarga.. Blog untuk public..Hehehehe ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Social media ni kan ckp gitu org trasa. Kat sini bebas nk pos ape. Nk kgsi mkn kat mane pon bleh. Cer buat kat media sosial gtu, matik ade yg tk puaih hati - mesti ckp bajet retis --'

      Delete
  17. Blog macam diari sendiri nanti dah bertahun-tahun pun boleh scroll post balik.
    Kat FB jenuhlah nak jumpa balik post kita yang dah sebulan pun payah nak scroll.

    ReplyDelete
  18. Samalah, suka blog sebab boleh tulis banyak... hahahah

    ReplyDelete