Hibah 2016 daripada Tabung Haji

Salam alaikum...


Selamat weekend bagi uols kat negeri selain Kelantan and Johor :) Dan selamat sunday blues untuk korang yang berada di dua negeri tersebut --'


Berita yang ditunggu tunggu telah diumumkan semalam. Dengan ini :



Korang rase?


Sungguh 2016 bukan tahun yang baik untuk pelaburan. Di ASB pun tidak dan di Tabung Haji pun tidak. Kalau ikut ape yang diberitahu sebelum pengumuman dividen / hibah bagi kedua dua 'dana' ini - ekonomi malaysia tidak menjejaskan pelaburan. Liability bagi kedua dua 'dana' tidak melebihi asset dan mampu ditanggung. And bla bla bla..


Tapi figure prove everything kan. Same goes to number talks louder jugak. Tapi biasa la kan, sape je nak jatuhkan diri sendiri. 


Rakyat kena ikut je. Tak boleh cakap banyak and bantah. Kan nanti keluar statement - kalau tak suka dengan hibah / dividen ini jangan melabur / pergi melabur tempat lain / labur sendiri dan seumpamanya. Bukannya dia orang tak pernah bagi kenyataan cam tu.


Lastly, ku terima hibah 2016 dengan redho.


Sekian..

18 comments

  1. semlm abe kie check akaun tbg hj guna irakyat. meme dah kuar nilai hibah2 tu yg ciput. tp bersyukurlah drp x dok langsung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mek pun check thru thijari. Ade la hibah tu. Ade tetap ade cuma tk same dengan tahun lepas.

      TH terms pelaburan. ROI itu je mknenya tk elok lerr dia punya investment / management. Semua berkait dengan ekonomi semasa. Sebab tu time nk declare jgn main bedal je buat statement. Dh jd mcm ni - figure proved everything.

      Delete
  2. Syukurlah.
    Kita niat menabung bukan melabor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klau niat menabung memang tk harapkan ROI lerr WP. Mek yg melabur ni memang mengharapkan ROI yg setara. At least setara tahun lepas - sebab dia declare ckp ok.

      Delete
  3. Replies
    1. Dia ckp - baik jugak ade drp tkde lgsung :)

      Delete
  4. Replies
    1. Ku trima segalanya namun ku tk akn mnyerah - tetiba tringat faizal tahir :)

      Delete
  5. HRpnya thun up rezeki lebih allahumma aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah. Aminnn. Entah la dik. Nak capai N50 pulak.. yg 2020 dh rase tk mmpu nk capai lerr tuu

      Delete
  6. yes. trima seadanya.
    kalau x nak trima, x bleh pun buat pe :) hi hi hi...
    aida lom lg update akaun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Klau tk terima pon dia kreditkan jugak whaha :) So trima je la

      Delete
  7. Nasib baik terjumpa entry mek nie..
    Sha nak kena tolong buat surat ke tabung haji..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk kne buat surat? Surat nk pegi mekah ke kak? Smoga dpermudahkan kak aminnn..

      Delete