NOTEBOOK GIVEAWAY BY EECA SHYAA!

Salam alaikum..

Salam penghujung Julai 2016. Esok dah masuk Ogos.
Kejapnya lahai dunia berputar sekarang.

Merujuk title di atas (skema habis), mek dengan ini ingin men-join GA yang dianjurkan olehhhhh :


Mek sebenarnya di tag oleh dua rakan blogger mek yakni :

Nadiah Izzati
Siqah Hussin

Dengan penuh bunga dalam hati, mek join GA ni.



haaa, ni banner nya :)
nak join bleh tekan sini ye

Hadiah dia nak kasi adalah :


Travel Notebook OR Plain Notebook

Kalau mek, tak kesah dapat yang mane.
Dua dua mek pakai :)
Kalau dapat travel notebook alhamdulillahhhh
Kalau dapat plain notebook pun alhamdulillahhhhhh, boleh la mek note business mek :)

Ow, mek ade business ye?
Ehemmm..

Ni pulak syarat syaratnya :

The mandatory steps to enter the giveaway :  
1. Be the follower of this blog >>> Eeca Shyaa
2. Add me on Facebook (It's my second account!) >>> CLICK HERE.
3. Create an entry titled "Notebook Giveaway By Eeca Shyaa" and copy the image banner (gambar pertama) linking to this post.
4. Tag 3 people to join. The more the merrier!
5. Leave your entry link in the comment box below. 

That's it! Simple steps kan? Hopefully this giveaway dapat sambutan hangat daripada rakan blogger semua. :)
I will put the participant list in here later on. Every GA make it easy for us to blogwalking kan!

I will announce the winner on 7th August 2016. Pemenang diberi masa 24 jam untuk PM saya di Facebook dan claim hadiah. Sekiranya pemenang gagal untuk berbuat demikian, saya akan pilih pemenang baru. Haa be alert tau! Winner will be picked through Random.org.

Mudahkan?
So, jom join :)

Mek nak tag kawan blogger mek :

Selamat semunya ye :)

Menang atau tak, tu belakang citer, yang penting ukhwah blogger (ececee)

Sekian..








Fantastic 7 Giveaway by SpendaLusuh

Salam alaikum..

Mintak laluan reader sekalian untuk mek join GiveAway by Bro SpendaLusuh ni. 
So, untuk melayakkan mek join GA ni, mek dah :

1. Mek dah buat entry khas untuk GA ni
2. Mek dah like FB SpendaLusuh
3. Mek dah follow blog SpendaLusuh (Ni dah lame buat :)
4. Copy dan backlink kan entry
5. Comment dekat SpendaLusuh (nanti dah up entry, mek komen ye)
6. Klik Nuffnang adds dekat blog SpendaLusuh :)


So, terima lahhh...




Syarat-syaratnya ialah:
  • Follow Blog SpendaLusuh (bagi yg belum follow).
  • Like facebook page SpendaLusuh (bagi yg belum like)
  • Buat satu entry bertajuk “Fantastic 7 Giveaway by SpendaLusuh”
  • Copy poster kat atas tu dan backlink ke entry ni.
  • Comment sambil bubuh link post kat bawah ni.
  • Click lah jugak semua nuffnang ads yang ada kat blog ni sekali ye….hehehe

Hachiko, The Faitful Dog

Salam alaikum..

Salam syawal ke 14. Lame betol mek beraya ye, tinggal blog hampir setengah bulan. Sebab mek pakai # ni - #RayakanSebulan

Pon begitu, mek sempat jugak blogwalking, commenting post rakan blog yang lain. Walaupun diri sendiri masih lagi dalam keadaan tak sempat nak update cerita awal syawal hari tu. Harap saborr la ye tunggu mek punya story. Tak sabar latteww nak tengok baju raya mek. Haha. *taklucupon*

Jauh dah merewang ni, jadi back to topic ye. Ni short entry je. Nak share pasal cerita anjing name Hachiko. 

















Lepas bace cerita ni, ni yang terdetik di hati mek "anjing boleh setia sampai macam ni, manusia tak boleh buat cam ni, teruknya hati manusia"

Cerita pasal setia tak setia ni, mek ade pengalaman. Rasenya korang pun ade cerita masing masingkan pasal setia ni. Omputih panggil faithful. 

Mek pernah unfaitful, pernah faithful, pernah rase pasangan yang faithful dan pernah jugak rase pasangan ber-unfaithful. Semua kategori mek pernah duduk. Nak cerita kat sini rase malu la pulak bile mana mek yang unfaithful. hahaha. Itu cerita 5 tahun dulu. Time muda, sangat tidak matang, tapi kononnya rase dah besar. Tapi those memories, experiences tu lahhhh yang mengajar mek untuk jadi macam hari ini. Yang cerita pasal pasangan unfaithful pon tak usah cakap la, tu pun back to 5 years ago. Ke ade yang back 7months past? Hmm, kena recall balik.

Hati manusia ni kotor sebenarnya. Sedikit pun mesti ade kotoran. Hasad tu kotor la. Mengata orang tu hati kotor la sebenarnya. Ke ade sape sape nak claim hati dia bersih? Tak de nya sesuci kain putih, kecuali budak budak yang tak kenal donia lagi. 

Tapiii. Walaupun hati kotor, bukan bermaksud kita tak baik langsung. Ade je yang kita baik. Kita duk laksana tanggungjawab sempurna tu, hati kita bersih la tu. Yang kita duk pikir positif tu, hati kita bersih la tuh. 

Macam rumah, kadang bersepah, kadang bersih. Cam mane nak bersih? Sapu, lap, mop, sental. 

Kalau hati?

Baca quran, dengar motivasi, bace quote yang baik baik, kawan dengan orang yang baik baik.

Okei?

Sekian..



Love, Sincere

Salam alaikum..

Well, this time let me write in english.
Eventhough it will sound not very well.

Ehem..

So, the conversation went like this :

Boy : Do you belive money can grow love?

Girl : Yes of course! See, when we have those penny and dollars, we can buy anything. Do you have ever see a girlfriend come out from shopping mall with full of bags in her hands but have no smile in her face? 

Boy : Is that all you see her love?

Girl : *start to weird but confident* yes!

Boy : Then where goes all the sincere?

Girl : *gulp*

This conversation really make me think, a lot!

Sincere..

Where to find all the sincere? Sincere cannot be gain like salary. end of month we got paid. Then how la?

Before, I do assume rich people / wealthy people / have big car / have a good business / make money all the time - is the happiest man / girl / family in the world. Too much la ue :) . But yes, they can buy anything they want. They can go anywhere that they wish too! They can do anything without to rethink. 

Dont ue think like i do?

But when time goes and bring the maturity in me, I slowly realise that all we do is all about sincere. Once we have no them, we hardly to get through. 

Example : We have to donate RM5 as thats the only note that left, but all we sincere is RM1. Then all day long, we will think about it.

Example : We have to attend a meeting. But deep down inside, we have no mood / have no idea - why do people chose me to in the meeting. All we sincere is, to do our daily task. Then all way of the meeting, we will be bored / could not help much in brainstorming.

Same goes in love. When we have no sincere at all, what you expect for a date? What you expect in a conversation? How far your relation can go?

None.

Heart are hardly to be lie. Most cannot be lie. All we do is from our heart. Even in my writing also / in my daily task / in my responsibilities / in my everything.

So, be sincere. Dont take advantage / dont take for granted.


#BSNKataYangPentingIkhlas

Selamat hari Raya Aidilfitri 1437H
Maaf Zahir dan Batin.