Me-Time

Salam alaikum...


Sorry sangat sangat rakan taulan sekalian, mek belum berkesempatan untuk jenguk korang dekat blog masing masing --' masih ade tuntutan kerja yang perlu mek selesaikan. So, insyaAllah mek dah jot down sape yang mek akan lawati dalam masa terdekat ni. Semoga mek berjaya habiskan 19 blogger yang setia komen dekat mek punya entry :)


Entry lepas pun mek cakap pasal masa jugakkan. Entry kali ni pun mek nak ulas tentang masa jugak tapi lebih kepada masa privacy / masa untuk diri sendiri. Apa korang buat ketika me-time ni? 


Mek dapat me-time ni ketika hujung minggu je sebab sepanjang 5 hari bekerja, mengikut kehendak organisasi, mek tak cukup masa untuk me-time. Routine mek bermula dengan subuh seterusnya prepare pergi kerja (hantar anak, drive 40km) lepas tu habiskan masa untuk kerja sampai maghrib. Kadang untung lepas asar dah boleh balik kadang memang maghrib dekat ofis then baru balik. Sampai rumah dah isyak. Ambik anak, dinner rumah mertua and balik rumah. Time tu la baru nak ada me-time. Nak cuddle dengan anak pun takde mase --' 


Me-time mek ni hujung minggu je dapat tu pun kalau takde agenda lain. Kebanyakkannya ade agenda lain --' Lagi orang intefere lagi la tak boleh nak ber-me-time --'


Ape mek buat kalau dapat me-time?


Biasa mek nak spend masa dengan anak, nak masak untuk suami and nak merasa merehatkan diri di rumah sendiri. Kalau ade keperluan untuk hang-out dekat luar ok jugak cuma mek lebih selesa untuk habiskan masa jadi house-wife pada hari pertama. Kalau nak keluar pun, pilih hari kedua. 



Rase nak memberontak bila orang kacau me-time ni --' macam mane la nak bagi faham


So korang, korang cukup me-time tak?


Sekian..




25 comments

  1. Assalamualaikum Mek ayunie,

    My me-time hanya on weekend dan public holiday. Sabtu pergi berjalan2, window shopping, spa or focus pada hobby. Ahad mendobi dan public holiday plan sesuatu yang menarik biasanya cari makanan best..

    Kena balance antara rutin kerja dan masa untuk diri sendiri so jiwa tak akan memberontak, hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la pasal. mek dah start memberontak dah pun --' entah, rase tak ckup masa. dah la kita ni tk ckup masa, orang ambik lg masa kita. tu kot tambah lg stress and memberontak terus --'

      Delete
  2. Nani bujang, rasanya banyak sangat masa me-time tu. Hahaha! Kadang tu sampai dah tak tahu nak buat apa pun ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiih. sonok ! mase mek bujang pn cam tu jugak. cuma beza bile kita dah kawen ni ade anak. tp ank tu bukan alasan untuk kita takde me time :) kan?

      Delete
  3. Me-time akak...Hurmm, adalah jugak tapi selalunya akak penuhi dengan appointment urut, hehehe sampaikan buku yang dipinjam tak terbaca...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi. lame tk tgk kak kin !

      tu kira ok la tu kak. me-time akak dh trncang and yg penting btol dengan maksud me-time tu :)

      Delete
  4. Unni bujang dok sorang plak tu kat Umah!! so me-time memang banyak sampai xtau nak buat apa, tapi kalau hujung minggu Unni penuh dengan kuliah agama, ahad.. sbtu biasanya rehat je.. balik kg dua minggu sekali.. tak pe mek ada hikmah tu, nnti mek bersalin mesti ade masa cikit kan dapat cuti rehat 3 bulan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cuti tu tk trgngu tk pe unnie. takot dalam cuti nak rehat pn trgnggu jugak --' itu yang jadi masalah tu.

      Delete
  5. me time banyak sangat lagi sebab bujang. tp selalunya akan layan drama kat tv mana yang tertinggal siri tu.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahha. dulu mek pn cam tu jugak. sampai lemau kat rumah. dah kawen ni mcm tk ckup masa plak. hihi

      Delete
  6. Me time rasanya time husband ada di rumah je kut.. huhu.. Masa tu baru dapat relax sikit, dia tolong tengokkan anak 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. untungla bash :) time tu tkde orang kacau. klau time ade husband and anak tp orang kacau tu yg spoil --'

      Delete
  7. Mek wanita yang hebat
    Waktu bekerja yang panjang
    pemanduan yang jauh
    urusan anak2.
    mana ada me-time.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tkde la hebat wp. explode jugak kadang kdang tapi tu la, mungkin disebabkan tu mek memang rase mek patut reward diri mek dengan me time yg cam mek nak. ke mek salah?

      Delete
  8. untungla boleh me time ni sis. salam kenal

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap orang kene ade me time. kalau tak, memang explode :)

      Delete
  9. Reen terlebih cukup.. Sebab surirumah.. Heh :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung reen :) mek ni ha yg tk dapat pluang cam tu --'

      Delete
  10. pengorbanan seorang ibu & isteri mek..take your time...cuti jelah nak bersama anak

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah kak mar. time cuti je. harap jgn orang gngu je cuti tu.

      Delete
  11. dah dekat 2 bulan dah takde masa me time...marathon buat keje..adehlah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la. need a break jugak sebenarnya. kalau tak memang lemau la kita --'

      Delete
  12. Alhamdullilah. Siqah cukup me-time. Kalau husband siqah kerja, jadi terlebih pulak me-time sampai bosan. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihiih. alhamdulillah cukup me time. mek ni yg tergesa gesa cari me time --'

      Delete
  13. me-time aida ialah:
    1. gi spa urut badan & facial muka.
    2. buat kraf (lama giler takde me-time yg ni!!!)
    3. on laptop & layan blog hi hi hi

    ReplyDelete