Kuantiti Masa atau Kualiti Masa ?

Salam alaikum...


Hai kawan kawan blogger dan juga pembaca :) waaa, feeling bloggerista sangat ! 


Tak nak intro panjang panjang. Mane korang pentingkan, kualiti masa atau kuantiti masa?


Contoh paling senang nak tahu / detect korang ni group kuantiti atau kualiti adalah dengan - jadual tido korang :)


Serius, bila korang lebih pentingkan banyak tido daripada tido yang tidak melebihi 8jam sehari, maknenya korang ni group yang pentingkan kuantiti masa. Korang nak banyak masa untuk semua benda. Period yang pendek buat korang rase rimas and lemas :)


Kalau korang jenis yang memang tido cukup 8jam sehari je, memang korang ni antara yang mementingkan kualiti dalam setiap gerak kerja. Korang rase, masa yang lama adalah tidak perlu jika ianya betul betul digunakan dengan sebaik mungkin :)


Sama juga waktu kerja, kalau betul betul buat kerja selama 8jam, tak perlu overtime sebab masa yang selebihnya adalah hak keluarga, bukan lagi tuntutan kerja (ini adalah pandangan mek, terpulang pada alasan masing masing *jika perlu)



Waktu dating tak perlu kan 2jam, cukup 20 minit yang penuh terisi dengan kelapangan hati, kehiburan hati, kekenyangan perut *hahahah*


Btw, kfc yang baru tu, sedap la :) korang boleh try nanti :)


Sekian..

32 comments

  1. KFC Cheezy ke mek? yup.. Ikutkan kalau kerja 8 jam, sebenarnya cukup. In Sya Allah.. Tapi depends pada kerja juga sebenarnya.

    Ada kerja kena tengok betul2, selidik betul2.. Ada kerja kena fikir kalau gini, apa kptsannya. Kalau gitu, apa effectnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kfc tenders tu reen ! memang sedap laaa !. mek suka.

      btol btol. depends atas kerja. tp klau bleh bhgi masa dengan baik, kita akan ok :)

      Delete
  2. O sy ni pentingkan kualiti rupanya...sbb selalu risau kalau tidur x cukup 7,8 jam sehari..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha. same la kita kak muis ! tido nk ckup. trlebih tido rase tk produktif dah

      Delete
  3. Alalala sweet happy family. Kalau untuk keluarga, mai rasa both penting, kuantiti + kualiti. Family come first.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu penting. actually keje pn penting tp kadang kita tk pndai beza yg mane patot di utamakan.

      Delete
  4. Kfc baru.. wah nak kena cuba nie..
    Kualiti tu penting.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kak sha ! cer try :)

      btol btol kualiti tu penting. mek stuju.

      Delete
  5. Unni da try KFC memang sedap!! Unni memang kena tido 5 jam sehari x kurang ( lebih boleh ) hihihi... btl tu mek masa keja 8 jam y lain hak klurga tapi kdg2 terbabas jugk overtime.. btw sweet la gmbar mek ngn family tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. typo kat situ 8 jam la bukan 5 jam..hihihi

      Delete
    2. time trbabas tu ade jugak tp mknenya time tu btol btol diperlukan.
      kena tahu masa untuk dikualitikan.

      Delete
  6. Assalamualaikum Mek comel,

    Saya pentingkan kualiti masa.. Masa panjang tapi takde hasil tak guna juga.. Masa yang ada perlukan perancangan rapi supaya tak membazir dan sia-sia.. itu saja pendapat saya, hehehe :-)

    Lately saya suka sangat makan KFC, jenis baru boleh try esok.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol btol. mek stuju dengan statement awk tu. sbb kalau kita tak aturkan btol btol memang kita akan dalam kerugian.

      Delete
  7. Kalau Nani depends on keadaan jugak. Heheh. Alaa syoknya makan kfc :)

    ReplyDelete
  8. alamak..tertido overtime plak >.<

    ReplyDelete
  9. Nadia suka tido tapi jarang ckup 8 jam tido sebab slalu tido lewat .

    Mmg wish nak kerja 9am - 6pm ... tapi apakan daya kerja nadia mmg cut off pukul 7pm =(

    Nie lepas bank negara new rules nie dah 2 hari nadia and team balik kul 10-11pm . =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. same la nadia :) mek pn kat sini cam tu jugak. tp kena gntikan dengan weekend untuk btl btl spend time :)

      Delete
  10. dua-dua saya pentingkan..pasal kerja..as long tak stress saya ok je kerja lebih masa, sebab musabab adalah tanggungjawab selesaikan kerja,,.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade btolnya jugak. tp dlm ot kerana terpaksa, memang tk sronok --'

      Delete
  11. Rasanya masa yang berkualiti lebih penting.
    Sebab tu kalau buat kerja mesti ada perancangan,
    time frame kena ikut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa btol tu wp. time frame kena ikut. ni main redah je tak boleh la.

      Delete
  12. betul tu mek.. kdg tu 20 minit pun rasa bahagia kalau dengan org yg kita syg.. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn. tk yah panjang panjang pn tk pe. pnjg tk berkualiti pn buat ape.

      Delete
  13. Cantiknya mek :)

    Siqah mementingkan kualiti masa. Biar sikit masa asalkan berkualiti kan. Kalau bab balik kerja je yang tak menentu. Masuk kerja kul 8.30 dan balik paling awal 6.30 pm. Tengoklah kerja camne. Mek pun faham kan dah nama keje bank :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol tu siqah. mek faham sangat tapi tu la. management ni tk rase ke ape yg kita rase ?

      Delete
  14. aida ni memang x byk masa.
    keje 8-5.
    keje umah lg.
    so, aida utamakan kualiti masa.
    tido??? tak sampai 8 jam mek oii :(

    ReplyDelete