Cara Lain Selesaikan Tunggakan PTPTN

Salam alaikum...


Sape ade hutang dengan ptptn? Atau ade niat nak berhutang? Atau tengah tunggu kelulusan untuk berhutang? Ye, mek terjebak same pada tahun 2010 --'


Day by day dah pun berlalu dan mek masih lagi belum bayar a single cent to this pt. Memang liat. Lepas habis belajar, mek keje dengan abang mek tapi masa tu pun takde niat nak bayar. Then lepas masuk keje sekarang ni pun, dah dua tahun lebih, pun masih tak berniat nak bayar. *hahahah* Hari tu pegi check dekat AKPK untuk tengok ccris punya data, 33bulan tunggakan ! Tahniah untuk diri sendiri. 


Dah macam cara si ptptn duk iklan kat tv suh bayar, tapi malas jugak. Sampai panggil buat forum perdana pasal hutang, pun masa tengok tu cakap tunggu la bila dia annouce dapat free. Punya liat nak bayar. 


Entah macam mane (hidayah itu milik Allah, dan diberikan pada yang dikehendakiNya) petang semalam tergerak hati nak bukak iAkaun KWSP. Saje nak tengok ade berapa dalam akaun dua. Godek punya godek, oh rupanya boleh bayar tunggakan ptptn dengan KWSP :) cerah mata cerah masa depan :)


Make it short, lepas ikut segala step semua untuk selesaikan tunggakan, dan yes ! 



Harap proses tu lepas la, cukup akaun dua, mek bayar lagi yang lebih. Kalau susah caranya, tak bayar selamanya baru padan :)


Korang dah plan cam mane nak bayar pt? Kalau tak nak kacau perbelanjaan bulanan, sila buat macam cara di atas :)


Sekian ..


48 comments

  1. kena ada iakaun dulu ke baru dapat buat macam dekat ats tu ,

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau takde iAkaun, kena pegi kaunter KWSP buat manually. kalau permohonan cam ni senang skit :) just lepas dapat pengesahan daripada PTPTN and KWSP, dia mintak kita pegi thumb print dekat pejabat KWSP je :)

      Delete
  2. mek story kita sama!!! iakaun kwsp macam mn mek??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sep sikit :) hahahha

      iAkaun tu kena daftar online dengan KWSP. mek pun buat time dia datang pejabat hari tu. nnt try godek dekat kwsp.gov.my

      Delete
    2. Sep!!! Tahun ptptn pun sama Mek 2010... Ok Mek thks skg jgk godek..

      Delete
    3. semoga terlangsai la hutang kita :)

      Delete
  3. ooo kena ada kwsp yer.. hehe.. kena menabung la sikit masa beljr tu kan abis belajar boleh dh bayar sikit2 dr kena ccris..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu, mek niat cam tu la sif. menabung dalam ASB untuk bayar pt. Tapi prcayalah, dah nampak duit dlm akaun sendiri, semata mata nk pegi bayar hutang aiiihhh, liat. KWSP ni mmg kita tak boleh draw. So nak draw kena buat cam ni la :)

      Delete
    2. oo..bgus juga idea mek ni guna kwsp yer.. :)

      Delete
    3. insyaAllah sif smoga mmbantu orang kat luar sane untuk bayar pt. terus terang mek cakap, kalau bayar daripada duit gaji, memang mek pun agk kurang suka la. hahahhah. kacau duit orang nk mmbelanja --' so cara ni bg mek the best way kot stakat ni.

      Delete
  4. Nice info mek... haah! sekarang nak senang guna je akaun 2 dr KWSP utk bayar. lagi pun urusannya tak susah mana rasannya... berapa2 lah yg ada.. janji bayar... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa kak. dah terasa kena bayar jugak. lgpon ap slhnya daripada terperuk duit dalam KWSP baik draw untuk byr benda alah ni. hihi

      Delete
  5. SS pernah apply PTPTN... Tapi tak dapat... Pelajar bebal katanya... Tak tahu laa kot PTPTN jadi PTPTIPU... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha SS, elok tak dapat. tak perlu nk fikir bayar balik :)

      Delete
  6. Kalau ada utang PTPTN, bayar lah.
    Anak pak cik ada sorang yang liat nak bayar walau dh kerja.
    Katanya nak tunggu kerajaan announce, FREE

    ReplyDelete
    Replies
    1. mek pun sebenarnya nak tunggu cam tu WP ><

      Delete
  7. Wah nice tips Mek, thank you, mai pun dah masuk ccris dah nama, tapi dah penganggur nak bayaq mcm mana kan, hahaha. Nanti Mai pun nk bt macam ni lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa tkpe. mek ni smpai 33 bulan kot. hahahaha

      Delete
  8. hutang wajib dibayar walaupun tidak dituntut...msg dari AKSB. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. errrkkkk, mek guna pakai benda ni bile hutang dengan manusia je. klau hutang sistem ni delay dlu la. hahahha

      Delete
  9. baru jap tadi ofismet citer pasal ptptn & kwsp.
    hu hu ganas skang ptptn. nak dpt duit main kasar.
    terus potong gaji tanpa notis!

    pe pun hutang mesti dibyr kan... wajib!
    aida da selamat langsaikan ptptn aida few years back.
    lump sum time dpt kuarkan semua kwsp. alhamdulillah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah :) tp ye la kan, dia orang ni mmg giat pegi ofis cari pemiutang. hahaha

      Delete
  10. Good advise mek. I amek peluang bayar PTPTN full dapat diskaun 20%. Boleh buat nanti bila dah kerja lame sket :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa ! mmg la mek pn ade fikir cam tu jugak cuma rasenya lmbt pulak. ccris makin bulan makin bertambah. so, nk tk nak buat cara ni dlu.

      Delete
  11. Ye mek.. hidayah itu milik Allah.. hahaha kelakarla mek ni... tapi bash pun memang liat sikit nak bayar sebab rasa macam banyak sangat.. masa guna tak ingat pulak kan.. hahah. Tapi dalam 2 tahun lepas dah start bayar dah sikit-sikit 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. uihhh time dapat kemainn kauu :) hahahhaha. kaya kejap. tapi dah dapat gaji ni tak reti la nk potong potong ni. rase cam aku pinjam ke ptptn tu? hahahahh. liat gilerr

      Delete
    2. Hahahhaha! Kan.. dia rasa macam eh bukan kira bagi je untuk study. Kena bayar balik eh? Eh eh eh...

      Delete
    3. hahahha, kan. bg je la senang. tak yah la nk berkira sangat dengan rakyat :)

      Delete
  12. sebelum ni memang cadang nak bayar dengan KWSP, sekarang KWSP dah lebih dari cukup nak bayar, lagi pun bulan2 bayar juga,. KWSP nak stanby untuk rumah ke2 pula..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa, btol. mek pun cadang nk buat cam tu jugak. harap dapat keje lame lg untuk tmbh dana akaun 2 untuk rumah pulak :)

      Delete
  13. buat penangguhn ja..waaa..nnti bnyk la utang aii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penangguhan pun mas tak sttle jugak masalah. nnt akan masuk ccris jugak. so untuk masa depan with zero ccris record, moh la atur stratergi untuk bayar balik :)

      Delete
  14. bagus perkongsian ini..ramai yang belum tahu rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap bermanfaat :) ptptn tak nak bukak ke page mek ni? kut kut nk bg diskaun 5% :)

      Delete
  15. bagus mek share mcm ni utk org yg ambil PT..
    MARA tak sama mcm PT tp bayar juga tiap2 bln. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa tk same tp tk pe, byr sekadar mampu :)

      Delete
  16. Mekkkk, thank you share info nie . =)

    Dan, congratz Mek . Nadia tgk dah ramai dah followers Mek . Bestnya. Nadia je punya followers tak naik2.... =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu followers naik sbb buat GA tu nadiah. harapkan org bace memang tak laa blog suam ni haa --'

      tkpe, jom kita tulis bnyk lg :)

      Delete
  17. I pun pakai kwsp. tapi tu lah, hutang lagi banyak dari akaun 2. kahkah -,-'' hadoi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaha ! memang kne dengan points tu babe. mek sokong. thats why kene draw bnyk kali baru habes.

      Delete
  18. Mimi pun baru je bayar tunggakan tapi saving sendiri. Tu pun berliku-liku jugak. tapi hutang tetap kena bayar. Mimi share experience mimi buat rundingan dengan ptptpn kat sini. https://princessberangan.blogspot.my/2017/01/ptptn-dah-macam-ah-long.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks mimi untuk sharing ni :) most student sekarang ade masalah ni. so jom la cari jalan yang terbaik :)

      Delete
  19. salam nk tnya..tunggakan tu mcm denda la kan sbb kita xpenah buat bayaran pape pon selepas belajar dulu..amount tunggakan tu ada kena mengena x dengan jumlah pinjaman..means kalau kita tgk jumlah pinjaman 20k kan..20k tu dh campur dengan tunggakan td ke x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai najwa :) biasanya kalau pnjam 20K kena bayar balik around 23 - 25 K sbb ade interest rate around 5% kot. Dengan skim ujrah yang PTPTN buat, denda yang dikenakan tu jadi tetap. Contoh lewat bayar, kena charge RM2 je. Kalau ikut conventional, dia akan didenda dengan percentage.

      alamak, cam berbelit. paham ke tak ye? hihi

      kalau tak paham, bleh tanya lagi :) mek akan explain :)

      Delete
  20. Cikla pun ada ptptn.. tp xde kwsp.. acaner, Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak, cam mane ye ? hmmm, sruh suami la carum untuk cik la :) hihi.

      mungkin cik la boleh buat penjadualan untuk bayar kot. tapi agaknye mahu beratus sebulan kena bayar --' mek punya pn around 140 sebulan --'

      Delete