The Lost World by Helmi Effendy

Salam alaikum...


Book review tahun 2014 time mula mula masuk keje :)


Cerita ni tajuk memang orang putih tapi penulisan dalam bahasa melayu, jangan panik :)


Mek boleh terjebak dengan novel bila ade dinner, so kita orang mintak sponsorship daripada kedai buku, jadi buku ni sample and untuk di let go dah. Bila mek terima, dalam banyak banyak buku, mek pilih yang ni. Sebab mek tertarik dengan sinopsis kulit belakang novel ni. Cara dia tulis macam nak sama dengan MH370. Tapi setahu mek buku ni diterbitkan tahun tak tahu tapi cetakan kedua, 2014. So maknanya awal lagi la dia punya publish.


Picture credit to Buku Prima. Sinopsis dia tentang sekumpulan rakan yang nak pegi mane entah, naik pesawat and berlepas. Lepas sejam macam tu la dia orang punya penerbangan, tetiba flight dia orang tu mengalami kegagalan lalu menjunam and jatuh kat sebuah pulau yang tiada penghuni tapi ade penghuni di zaman purba ! Boleh agak tak ape? Mek bagi hint, ianya datang daripada sejenis binatang.  


Macam macam jadi dekat dia orang time kat pulau tu. Tetiba ade sorang ni muncul mengaku yang dia ni datang dari masa depan pulak. Tapi at the end of the story, tahulah sape mamat tu.








Cite ni kalau orang minat cite Ramlee tu memang feeling lah bace. Tebal novel pun boleh tahan jugak la.


Nipis nipis MH370 la mek bayangkan bila baca buku ni. Memang lepas satu page satu page bacanya sebab nak tahu apa yang terjadi. Mek berjaya habiskan novel ni dalam masa tiga hari sebab syok sangat :)


Untuk korang yang berminat nak baca buku ni, korang boleh pinjam dengan mek or visit bookstore yang berdekatan. Ataupun korang boleh pegi penulisan2u.my/tag/the-lost-world/   tapi kat sini cite dia tak full sampai habis la. Kalau nak pinjam dengan mek, emel je dekat ayunieramli@gmail.com or letak je emel korang dekat komen, nanti mek akan mesej korang :)


Sekian...

21 comments

  1. uish macam best je. suka jugak cita misteri2 camtu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best cite ni :) try bace kat penulisan2u tu dlu. Kalau brminat nnt mek poskan novel tu :)

      Delete
    2. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

      Delete
  2. adik sy minat dngn penulis nie tp sy x bca lg..ad kt kg buku nehh..haha

    ReplyDelete
  3. masa student n bujang dulu selalu gak baca buku citer..tp skrg dah kurang sbb masa dihabiskan utk keja n famili..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mek pun bace sblom tido je abam kie. Klau nk ikut mase mmg xsmpat --'

      Delete
  4. Kalau diadaptasi ke movie memang best ni hehe...misteri lah ni kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul. Kena tunggu. Klau bnyk novel bleh buat knp tk yg ni :) tp epik skit sbb ade dinasour bagai

      Delete
  5. Macam best but I dont have much time to read novel TT__TT

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpe, nnt bace sblom tdo je. Lme lme hbis lerr :)

      Delete
  6. my feveret segment betul klu pasal book review neh..pastu mula la jeles nak jugak buku tu!!!!

    Hsna sendiri pun dah lama neh xbuat book review, nanti nak buat la..hehe

    ReplyDelete
  7. dah lama tak baca novel..tapi novel ni mcm menarik ja..boleh cari nti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol btol .. Memang menarik cite ni. Wlaupun tebal tp mmg rase nk tahu nk tahu je :)

      Delete
  8. wah responsive template dahh.. hii.. tetibaa teringat kapal terbang yg hilang tu.. dulu suka jugak baca cerita misteri macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best bku ni :) feeling sbb kjadian mh tu sbnrnya ..

      Delete
  9. akak suka buku-buku macam ni. tambah satu lagi alasan nak terjah kedai buku :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa kak. Best bku ni. Boleh try cari kat kedai dlu. If tkde, pinjam je :)

      Delete
  10. Uisshhh, cam best jer cite nih ... Kalau dapat hadiah dari Mek best jugak nie ... Muahahaha ... 😝😝😝

    ReplyDelete
    Replies
    1. errkkk.. tak de lagi tu nak buat giveaway novel :) mungkin ade insyaAllah ..

      Delete