Coklat Tarbiah 2016 by Aiman Banna

Salam alaikum..


Dah 5 hari dalam Oktober, anything change since Muharam hari tu? Mek fizikal dah berubah. Naik 6kg --'

So, hari ni nak share pasal Coklat Tarbiah by Aiman Banna. Mek pinjam buku ni daripada rakan blogger - Nadiah Izzaty yang mana korang boleh follow cerita, dengar sharing dia dekat nadiaizzaty.com :)


Buku ni tak same dengan buku Pelukis Jalanan by Teme Abdullah hari tu. Coklat Tarbiah ni isi kandungannya padat dengan ayat ayat yang boleh buat kita jadi sentap. Sentap dari segi ape? Sentap dari segi pergaulan seharian kita. Benda yang nampak remeh pada kita berlaku seharian, berlaku sekeliling tapi sebenarnya impak tu besar di akhirat nanti. Haaaa, paham dak cam mane rase bila bace buku ni?


Mek rase ape bila dah baca buku ni? 


To be honest, mek rase pergaulan mek sekarang ni kena lebih berhati hati. Sebelum ni rase ok je kawan kawan dengan ajnabi sebab tak timbul rase lain pon tapi sebenarnya tanpa sedar kita sendiri yang mulakan bibit ke arah tidak elok. Contohnya kita bercakap dengan ajnabi, niatnya bergurau dan senang cite omputeh cakap No-Heart-Feeling tapi lidah babe --' Niat hati lain, cakap lain, buat lain --' Itu bab lidah.


Belum masuk bab penghargaan, pemberian. Pun same, hati cakap lain, mulut cakap lain, tangan buat lain --' Duk sembang ikhlas tu sebenarnya ikhlas ke tak kita ni? Masing-masing tahu diri sendiri.


Cuma hidup kita ni, biar yang manis manis je. Manis manis buah gitu. Cam mek cakap haritu dalam entry circle mek. Kita wangi wangi je, yang busuk busuk tak yah duk dalam circle kita pon takpe :) 



Lulus tak mek punya flatlay?


So, korang boleh cari buku ni dekat MPH ataupun boleh deal dengan Nadia, kut kut nak pinjam ke. Mih Mih :) Rasenya berbaloi kalau ade satu kat rumah buku ni. Bila jiwa kacau, elok bace buku ni untuk boost-up motivation diri sendiri :) aside daripada baca Quran of course :)


Sekian..

23 comments

  1. Yeay!!!! Mek dah habis baca . Best kan utk jadikan reminder buat kita =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah habes baca semalam ;) btol untuk reminder diri kita. InsyaAllah terus amalkan :)

      Delete
    2. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

      Delete
  2. alahai..baju tajuk mati mati ingat coklat yang ada baca ayat quran.huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Tk kak muis. Ni mknn ntuk rohani :)

      Delete
  3. Kalau tak baca tajuk tu ingat coklat sungguh dah,, rasa nak makan pulak buku tu. Macam best jer buku mi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best ni waniey :) ntuk sedarkan iman :)

      Delete
  4. Buku ni memang terkesan di hati. Samalah dengan siqah. Bab ajnabi tu. Rasa macam bergurau dan biasa je tapi mungkin tidak elok sebenArnya. Sama2 membaiki diri mek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann .. Mmg trasa time bace tu. InsyaAllah try elak dr sekarang :)

      Delete
  5. hritu dh nmpk kt kedai buku tp x ambik pulak =.=

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh beli nnt bile jumpa pulak. Tp yg psti kne bace sbb tk rugi

      Delete
  6. bab pergaulan ni... hmmmm sehingga bila kita kena hati2.
    kekadang tak sengaja.
    terlupa! aduhai...
    nampak remeh. tapi tu la berat sebenarnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa itu bku ni terangkan nmpk remeh tp sbnrnya berat timbangannya --'

      Delete
  7. babe, sedapnya buku tu -,-'' siyes masa tengok gambo ingat kan cokelat besau tadi. hehehehe

    mek dalam busy uruskan anak, sempat membaca lagi ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) alhamdulillah la still sempat lg. Best babe cite ni, bleh jd bahan bacaan :)

      Delete
  8. lama dah x baca buku motivasi ni.. faktor persekitaran tempat kerja kot.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena bace jugak ni ejulz :) ntuk vitamin diri

      Delete
  9. Replies
    1. ramai cakap mcm tu. buku ni best tau :)

      Delete