10 THINGS I CAN'T LIVE WITHOUT

Salam alaikum..


Rajin tak mek hari ni update blog? Mih mih, sesekali dapat topik ni baik jangan diperam lame lame takot nanti jadi pekasam, lalu dicurah ke tanah ^^


Mek dapat tajuk ni daripada rakan blogger mek Fatina - fatinamdzfr.blogspot.my


Tanpa memanjangkan baris ayat, jom kita tengok ape yang mek tak boleh live without :


1. Family :)

Makhluk yang paling dekat dengan kita walaupun hari hari berjauhan. Sape je yang boleh hidup tanpa family sebenarnya. Busuk ke wangi ke family kita mesti kita tak boleh hidup tanpa mereka. Lagi lagi kalau sekarang ni dah ade anak, mesti la tak boleh hidup tanpa anak. Pernah mek terfikir what if kalau mek punya spouse pergi dulu dalam waktu terdekat ni. Mula mula fikir rase boleh je hidup, ape pulak tak boleh. Tapi try dia kena pergi kursus tinggal mek dan anak je. Haru jugak duk menanggung sorang sorang --'


Declaration made, cant live without them :)

2. Work

Pergghhh. Sape yang mengikut serta seperti mek yang tak boleh hidup tanpa kerja ? Sies korang, lepas balik dari kursus hari tu, mek lagi terasa 'tak boleh hidup tak de kerja'. Tak boleh hidup tanpa kerja ni bukanlah bermaksud workaholic tu tapi tak boleh hidup tanpa ada komitmen kerja. Alah, senangnya nak ade satu kerja yang berpendapatan :) Dengan ekonominya yang tinggi tinggi Gunung Everest, Gunung Mat Cincang, Gunung Stong, Gunung Kinabalu --' 


Love you, teal :)


3. Kereta

Ini pun pernah dulu kehilangan sekali --' terasa sangat tak boleh nak gerak pergi mane mane tu. Jadi, kena masuk list jugak yang mek tak boleh kalau tak de kereta.

4. Handphone

Ini normal kut untuk semua orang sekarang. Sebab tak de phone macam mane nak komunikasi. Jadi salah satu antara yang penting kena ade :)

5. Savings

Yang ni memang penting ! Allahu, kalau check buku savings tengok makin menyusut tu, dah start menggelabah dah. Biasa dengar tak untuk ekonomi sekarang at least kita kena ade 6 bulan gaji punya savings? Itu memang betul. Itu untuk emergancy used contohnya kalau kita tetiba hilang kerja, hilang keupayaan dah. So at least ade 6 bulan untuk back up diri tanpa berkerja. Mek sekarang dengan savings yang ade mungkin boleh bertahan dengan 2 bulan je kot --' so kena gigih lagi untuk teruskan menyimpan.

6. Kosong


7. Kosong


8. Kosong


9. Kosong


10. Kosong



Itu je dulu buat masa sekarang ni. InsyaAllah kalau ade mungkin mek buat entry lain pulak ye. Kalau ade suggestion, boleh je drop dekat komen bawah or contact mek personally at ayunieramli@gmail.com


Sekian..



39 comments

  1. Kenapa ke-5 sampai ke-10 kosing saje??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

      Delete
  2. hehehe tunggu la nanti baru sedar bnyak benda kena tambah kat list tu :P

    ReplyDelete
  3. Sama... Family tu penting. Paling akan terasa bila kita tinggal seorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol btol slagi tk kne tgal slagi tu tk rase

      Delete
  4. Wkmsalam.
    Rasanya ada banyak lagi Mek.
    Sekarang ni kalau Xde line pun Xboleh hidup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cam banjir hari tu line tkde boleh lagi hidup asalkan connected dengan family. Kalau tk connected dgn family mgkin tk la kot :)

      Delete
  5. Sejak dah berkahwin ni baru reen sedar tentang kepenting ibubapa, keluarga. Pernah juga terfikir macam mana kalau reen di tempat anak yatim? Tak dapat bayangkan perasaan ni. :(

    Betul kata mereka yang hargai ibubapa dan keluarga sementara mereka masih ada. Buat yang terbaik untuk mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Klau kita tkde sape sape dh cm mane lahaii. Slagi ade mase and kudrat ni, buat la shbis baik :)

      Delete
    2. Betul.. Macam reen rumah parents dengan reen dekat. Reen akan balik sekerap yang boleh. Tolong kemas parents ke. Tolong mana yang patut..

      Delete
    3. Untung lah reen. Mek dekat dgn rumah mertua jd lebih kerap blik rumah dia bnding rumah mak kita --'

      Delete
  6. kalau sy lagi 1 tak boleh hidup tanpa tv.kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg ni pun mcm betul jugak kak :) kak, nnt tgk emel ye ..

      Delete
    2. dulu rumah abe nik masa kecik2 ada tv lepas tu rosak sebab tgk tv ari2
      lepas tu ayah abe nik x beli pon tv sampai abe nik besar hu3 ...

      Delete
    3. Pastuh tgk bola kat mane? Dasyat jugak tu :)

      Delete
  7. betul tu.family no 1. tang kereta tu sokong jugaklah walau i tak drive. tapi bila kete rosak. ya Rabbi, seksanya. nak beli groceries pun payah. bukan snang naik public transport ni. handphone tu pun sokong. skrg ni handphone banyak fungsi. dia lah camera, dialah jam. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan .. Tu mek respect awk babe bleh bawak lihin pegi klcc naik lrt cam tuh :)

      Delete
  8. Family always be our top priority..tak dapat bayangkan camna hidup kita tanpa mereka. huhu.

    Kalau siqah, boleh tambah satu lagi, INternet!! Kiki. Siqah nak kena ada internet baru boleh blogging dan tengok drama Korea :D

    menarik topik ni.. boleh jugaklah nak buat entri topik ni nanti, boleh kan mek? Hee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh boleh. Mek pun nak tahu jugak ape yg siqah tak boleh hidup tanpa :)

      Yg internet tu jd mcm btol plak kan ..

      Delete
  9. betul tu.. family diutamakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) jgn dilupa org yg bleh trima kt dlm susah dan senang

      Delete
  10. Family mmg paling penting dalam hidup nie . Dan items lain pun agree too!!! Mcm siqah nadia pun nak masuk kan dalam tempat kosong tue : internet , korean drama , books , hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadia buat la jugak entry ni. Jom share :)

      Delete
  11. Tanpa sedar banyak juga yg penting. Semoga kita menjadi lebih bersyukur setelah tahu kita ni sangat bernasib baik dapat apa yg diperlukan. Sesungguhnya masih ramai yg serba kekurangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu :) mek stuju. Tu sbb kita tk bleh nk compare hdup kt dgn org lain sbb kita tk tahu cam mne rase 'senang' dia tu, yg kita tgk pada kata kasar..

      Delete
  12. Replies
    1. Yep. Jgn sesekali blakangkan dia org :)

      Delete
  13. samalah kita...family is 1st thing i can't live without...moga kita sentiasa berada dalam limpahan kasih sayang Ilahi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trima kasih faizal :) insyaAllah kita akan sentiasa di dlm rahmatnya :)

      Delete
  14. part saving tu setuju..sy dh bajet awal2..biarlah jimat skrg asl nnti x merana..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus dik. Drp muda ni la kne mnabung n simpan. Sikit tkpe asalkan ade :)

      Delete
  15. Family memang lah paling penting ... Dalam pada bergaduh-gaduh sayang pun, bila salah sorang tak sihat, punya lah risau ... I 💖 my family ... I 💓 ALLAH ...

    ReplyDelete
  16. Internet! hahaha dah jadi keperluan hidup dh :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu pn betul jugak. Tp klau darurat, bleh drop dlu :)

      Delete
  17. menarik ni mek.
    mcm aida nak buat entry la pasal ni nanti...
    nanti mek baca ekk :)

    ReplyDelete