September Photo a Day - Day 8

Salam alaikum...

Baru no lapan ni haa. Bertabah la semua --'



Reading :)

Mek membaca ni takde la gemar tapi kalau macam ade review buku bagus bagus mek teringin jugak nak bace. Kiranya mek ni senang terpengaruh la dengan penulisan bloger bloger semua. Contohnya macam buku irine nadia tu - Cerita dan Cinta. Mek gigih cari time pegi kl ritu. Tapi takde. Pastuh ingat nak beli online tapi spouse pulak kate tak payah. Jadi tunggu pegi kl lagi baru dapat kot. 

 Cerita dan Cinta by Irine Nadia :)

Same jugak dengan buku Diagnosis by Fatin Liyana. Pun mek beli jugak. Tapi buku ni senang nak dapat sebab ade je jual dekat kelantan. So hari tu pegi tesco beli lah satu bawak balik. Ade je lagi keluaran buku dia orang ni mek tak beli, baru masuk wishlist antaranya 365, Apokalips, Diagnosis 2.


Apokalips :)


365 :)


Yang buku Teme - Pelukis Jalanan tu pun mek terpengaruh dengan Siqah, kawan bloger kita. Buku tu macam motivated tapi dalam bentuk cerita. Mek suka buku macam tu. Dalam kita duk tahu ape cerita dia tapi dapat pengajaran. 

Zaman sekolah dulu pun mek suka bace buku novel yang Ain Maisarah - Impiana, Aku Mahu ke New York dan mek ade semua koleksi untuk novel ni. Novel ain ni kan jenis berantai daripada zaman novel - Aku Mahu Buli si mimi monira badak air tu :) time sekolah kawan kawan mek layan novel cinta cinta. Biasa novel Anis Ayuni yang cerita Manisnya Cinta. Paling letop sampai buku lebam Bicara Hati - Damya Hanna. Ade jugak yang layan Ramli Awang Mursyid dan mek antaranya tapi group kami tak seramai Bicara Hati laaa. Sape bace dia tahu la kenapa remaja suka novel tu. Hihi..

Tapi korang perasan tak yang tak semestinya novel atau buku je baru boleh jadi bahan bacaan. Entry mek ni pun kira bahan bacaan. Entry korang pun bahan bacaan. Dan bace ni boleh luaskan knowledge kita. Kalau sape yang berlagak keldai tak nak bace blog orang kononnya tak setaraf dengan dia, memang patut la dia dilabel berlagak. Ape pon tulisan orang, hormat dan bace sahaja. Tak setuju jangan ikut, setuju boleh amalkan. Jangan nak pandai pandai nak labelkan dia tak boleh geng yang ni boleh geng. Kita semua same je. Menulis nak suruh orang bace. Kan?

Dan juga jangan lupa bace quran selalu sebab itu penerang hati. Mek pun tengah usaha untuk bace hari hari. Betul orang cakap nak istiqamah ni susah --'

Dikesempatan ini mek nak announce jugak untuk sape sape nak pinjam buku yang tersenarai di atas *yang mek ade* boleh email mek ayunieramli@gmail.com nanti kita buat kira kira kat sane :) 

Gambar semua credit to google.com



Sekian...




33 comments

  1. Replies
    1. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

      Delete
  2. Rajinnyee Mek membaca
    Kaknoor baca Quran oklah
    Tapi kalau buku tk selera hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bgusnya kk noor. Itu la sebaiknya kl noor bace quran. Mek ni ha bile la boleh istiqamah bace quran

      Delete
  3. Membaca jambatan ilmu kan mek :)
    Seronok membaca. Siqah tak baca lagi buku diagnosis cerita pasal doktor kan? Nak baca tapi masih tak bekesempatan. Berminat nak tahu cerita doktor pula :)

    Siqah setuju dengan mek.. apa saja tulisan orang, baca dan hormat. Pendapat dan pengalaman setiap orang berbeza. Mungkin boleh membuka mata kita kepada sesuatu yang kita sendiri tak nampak 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi, nak pinjam tak? kalau nk nnt mek poskan :)

      btol btol, stengah orang dia limitkan pembacaan dia. yg stahun jagung ni tk pndang. tk elok la cm tu. semua menulis sbb nk suruh org bace kan. then, bace lah. rase xleh trima cukup stakat tu.

      Delete
  4. salam mek.

    rasanya pernah comment dan cuba nak follow.
    tapi baru hari ni boleh follow..
    tapi bab comment ni macam tak sure samada boleh comment or not.
    blog now makin pelik lah..

    apa2 pun bagi akak u rajin lagi membaca.
    i dah makin malas sangat. dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe kak yan, ue rajin travel, sightseeing and share. lg luas ue punya knowledge :) and mek very appreciate everything that ue share in ur blog :)

      Delete
  5. Hii betol tu mek sebenarnya al quran tu penerang hati,, dulu dulu minat jugak la novel 2 zaman remaja,, skearang dah kurang dah,, lebih berminat buku yg motivated

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa kan. benda tu memang berubah sejajar dengan umur :) *ececeece*

      Delete
  6. baguslah mek ni. tapi betul la sy pun dlu pengumpul novel ain maisarah. aku mahu popular, impiana tu semua haha besttt. lepas tu smpai skrg kemaruk dengan novel ramlee awang murshid.. novel bicara hati tu baca smpai 3 kali mek. hahaha romantik! sekarang ni ada bicara hati 2 :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sies? mek tak tahu :) tp ain maisarah memang terbaiikkkkk :)

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. insyaAllah, memang nk usha dah bookmarked dah :)

      Delete
  9. dulu Amy pun mengumpul novel jugak. Startbaca novel Jibam(ujang) pastu novel ahadiat akashah sampailah Ramlee Awang Murshid.
    Bila dah terlalu banyak novel mcm dah buat library terus berhenti. La ni tak beli dah heheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uuuiiih, banyak tu. ramli awang mursyid tu memang everlasting la cite dia. ade satu cite omputeh same cam novel dia. tapi mek lupa dia punya tajuk

      Delete
  10. dulu minat baca novel. sampai bawa ke kelas..baca kalau time sej.ahaha.. tpi sekarang ni, malas nak baca sebab sama je jln cerita nya.. sekrg ni suka baca buku santai2 mcm komik,..cerita viral di fb mmg rajin baca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mek kalau fb jarang nk bace sbb malas nk tenung skrin phone lame lame.

      tp time sejarah babe, mek tak pernah lg bace bku lain :)

      Delete
  11. Tak pernah pun baca buku-buku tuuuuuu. Thanks for the review kak ❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. tk pernah bace dik ? dh tu bace novel ape? hihi. ok je. nnt free, boleh try bace sinopsis bku tu. best tauu

      Delete
  12. Rajin membaca..bagus nya..Orang kata kalau kita tak rajin berjalan, rajin membaca pun boleh luas pandangan..kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. betull. tk smestinya brjln bru luas pandangan. mmbca pun luas pengetahuan :)

      Delete
  13. Replies
    1. alhamdulillah. stakat ni msih rajin mmbaca :)

      Delete
  14. Sama mek.. Bila baca review, nak juga baca. Tapi kes Reen, malas nak mencari. Ahaks! Hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mek cari online je. kalau sempat pegi kedai buku beli, kalau tak hmmm, hampeh nak kumpul buat koleksi :)

      Delete
  15. wah rajinnya membaca,kalau dulu2 memang suka baca novel..skrg macam dah tak sempat..kang baru baca sekerat dah ada yang kacau..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi. tak pe, fiqah kena bnyk bace blog sbb nk buat review :)

      Delete
  16. saya ada beli buku irine nadia baru ni kat popular kuantan.. heheh

    ReplyDelete