September Photo a Day - Day 6

Salam alaikum..

Mek sambung ye :



Craving :)


Craving ni yang mek paham mengidam la  kan? Dah alang alang suruh update pasal craving, mek nak cite la ape yang mek mengidam sepanjang second pregnancy ni :)

On first trimester, mek tak boleh makan sangat. Mek banyak vomit daripada makan. Morning sickness time gosok gigi pagi pagi tu memang everyday. Yang bau bau pon tak boleh. Makan tu nak. Terliur tapi dah makan, elok je dia keluar ikut tekak balik. Perit jugak tekak dengan hidung sebab kadang masuk nasi dalam hidung --'

Dah hujung hujung first trimester tu lebih kurang minggu ke 15 dah elok makan. Makan pulak kena ikut selera la. Kalau tekak kate nak maggy, maggy je la. Kalau hari tu nak minum pepsi, pepsi je la. Jangan bagi teh pulak. Kalau idok, selamat jugak dia keluar melalui tekak.

So, antara yang mek mengidam adalah :

keli masak cili berlada :)


Keli masak cili berlada ni makan dekat UiTM dulu. Biasa waktu tengahari ler. Nasi panas panas berasap gitu, pastu keli cili berlada dan telur goreng dadar plus sup kosong dan air teh o beng. Walawehhhh. RM 4 sahaja. Jadi, untuk lunaskan rase tekak ni, mek suruh la orang belakang kedai dekat bank tu buat cam yang mek nak. Alhamdulillah menjadi. Naseb baik menjadi kalau tak nanya kene pegi UiTM nak makan --'

Ayam Peri Peri (Nandos) with Mild Wild Herbs Sauce :)


Allahu, yang ni entah berapa kali duk mengidam. Kalau makan hari hari pun tak jemu. Sampai orang ofis panggil mek - Yuni Peri Peri sebab selalu sangat nak makan benda ni. Alhamdulillah, lunas jugak dengan bantuan spouse dan rakan rakan sekerja. Mungkin sebab sauce dia rase masam kot jadi sedap je tekak ni telan :)

Nasi KFC - Lunch Treat Set B


Yang ni daripada mengandung sulung sampai mengandung kedua pun masih lagi terasa nak makan. Nasi KFC tu sedap betul. Tak makan dengan ketchup pun tapi makan dengan sayur pun dah cukup okei :) yang ni pun beberapa kali jugak duk makan makan naseb la KFC tepi bank sahaja. Lunchmate pun sporting sebab boleh je telan nasi KFC - credit to Kak LILI ASBA :)

Ayam Masak Paprik Warung Kak Dah - Jiran sebelah rumah :)


Ini pun satu hal jugak, dah makan minggu lepas minggu depan nak lagi. Pastuh minggu depan nak lagi. Sekali pegi dah tutup --' Ayam paprik dia tu, fulamakkkkk! Pedas tu satu hal, lepas tu rempah tu memang rase sangat. Makan dengan nasi panas plus sambal dan teo o panas :) kenyang perut, senang hati.

Yang lain tu ade la jugak mengidam tapi tak sekerap di atas. Oh, gambar lupa nak ambik plus korang dah boleh bayang sendiri cam mane rupa menu menu tersebut :) Jadi, korang ade craving ape ape tak? Jom share kat komen..

Sekian..






17 comments

  1. Replies
    1. Itu lerr. Tak trmsuk yg kecik kecik lg. Nak makn buah jambu la setiap petang. Aihh

      Delete
    2. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

      Delete
  2. sy yang tak mengandung ni pun asik craving nk makan macam macam. kira mengidam jugak ke tu?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa nak nak dah tuuu :) tak lame lg insyaAllah ade khabar gembira drp kak muis :)

      Delete
  3. biasalah tekak org mengandung. pantang tgk teringin saja.

    btw, Mek prgnt ek? cikla taktau or tak perasan yg Mek ada cerita kt blog. hihi... dh berapa bln tu? take care...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa cik la, preg 2nd. masuk 4 bulan - 17 minggu :) doakan baby mek sehat sehat je ye.

      Delete
  4. Mujur yang mek teringin tu semua senang nak dapat. Kalau tidak, jenuhlah nak mencari. Hehe. Take care ya mek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul. alhamdulillah senang2 je yg mek teringin. kalau yg jauh2 memang jenuhh lerr oiiii

      Delete
  5. Mengidam macam2 kan ... Saya yg x mengandung nie pun mengidam jgk kadang2😝😝😝 ... Mmm mlm nie rase nak pisang goreng cheese tabur byk giler + green tea sejuk ... Hehehe, mana nak cari memalam nih ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah ! malam malam buta makan pisang cheese ? allhurabbi. mane la nk cariii. sabor, esok ptg p cari :)

      Delete
  6. keli masak cili berlada memang feberet saya..pecah air liur

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa, kalau org pndai buat memang best. ade orang tk pndai buat. dia tumiskan dengan bawang putih. mek tak suka macam tu. mek suka yg dengan cuka gitu.

      Delete
  7. Hihihi sweet baca pengalaman pregnancy mek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi, insyaAllah nanti reen pulak boleh rase :)

      Delete