Tamat Sudah 2016

Salam alaikum...


Berakhir sudah 2016 ! semestinya semua dah sedia dengan azam baru kan?


Bagi mek, setiap hari kita perlu ada azam baru. Azam tu ape yang kita nak, betul tak? Jadi setiap azam kena gaul dengan usaha dan doa baru kita dapat satisfaction tu :)



Untuk diamalkan setiap hari, selepas setiap doa. Semoga kita dapat petunjuk dalam apa yang kita usahakan.


So dengan nak masuknya tahun baru ni, mek takde letak harapan tinggi sangat. Semoga ape yang mek buat dipermudahkan semuanya. Biar lapang hati sentiasa dan setiap ibadah yang mek buat diterima.


Mek harap korang pun dipermudahkan segala urusan :)



Tahun baru sambut dengan penghantaran kalendar baru :) oh, korang yang masuk list mek pun akan dapat jugak. Tehee !


Selamat tahun baru 2017 !


Sekian..


Antara Ilmu, Pengalaman dan Disiplin

Salam alaikum...


Curi curi masa untuk update blog :) Sedikit perkongsian untuk renungan kita semua. Hope dapat membuka mata kita semua sebab mek tadi dalam bilik meeting pun bukak mata jugak la dengar ceramah free ni :)


Antara ilmu, pengalaman dan disiplin - mane satu jadi pilihan?


Masing masing jawab dengan justifikasi / pandangan sendiri. Katanya...


Ilmu itu penting, sebab tanpa ilmu mane mungkin manusia boleh lakukan sesuatu yang baru / anjakan paradigma. Lihat sahaja negara jepun, hari hari mencari ilmu yang baru untuk teknologi yang paling maju di dunia !


Katanya lagi...


Pengalaman jauh lebih bermakna daripada ilmu sebab ilmu itu teori. Pengalaman itu apa yang telah kita lalui. Mana mungkin seseorang belajar dari kesilapan jika tiada pengalaman kesalahan. Disebabkan itu, organisasi memilih orang yang punya pengalaman dalam pemilihan pekerja pada hari ini.


Hakikatnya...


Tanpa disiplin diri yang utuh, ilmu dan pengalaman itu sia sia. Tanpa disiplin, orang yang berilmu tiada pekerjaan yang tetap. Tanpa disiplin, pengalaman hanya memori semata mata bukan lagi teladan untuk diperbaiki. Lihat balik pada negara jepun. Didikan awalnya berasaskan disiplin bukan ilmu duniawi semata mata. Disebabkan itu negara mereka mempunyai modal insan yang utuh dan spiritual dalam sesuatu yang mereka usahakan. 


Berbalik kepada konteks islam yang mana satu masa dahulu, islam adalah peneraju dalam semua bidang / aspek. Kita ada Ibnu Sina untuk perubatan dan segala ilmuwan tersohor dari tanah arab. Disebabkan kerosakan akhlak masyarakat, semua itu tergadai dan di jilidkan menjadi hak asing.




Mencontohi teladan negara asing untuk kebaikan adalah tidak salah, namun lapik lah dengan kemasan agama Islam :)


Sekian...


Apa Nak Buat Bila Subuh?

Salam alaikum...


Hi korang ! Mek is double super busy --' Hujung tahun ni macam macam nak kena buat (rasenya dah banyak kali jugak mention pasal benda ni) tapi macam biasa jugak la alasan mek - dah namenya keje --'


Okei, ni random topik yang mek nak share. Sebelum tu nak mohon penangguhan blogwalking sehingga kerja selesai. Expected date siap kerja second week of January (maybe). Lepas tu mek nak start balik blogwalking :) Korang tunggu ye?


Waktu subuh, korang buat ape?


Jujurnya mek pun baru je 'layan' subuh ni. Biasanya tuntutan wajib tu buat dalam keadaan delay (30min selepas azan) Lately ni je mek bangun around 5.30 kira kira 15min sebelum masuk waktu subuh la. So ape mek buat?


1. Mek akan solat tak kisah la solat sunat atau solat isyak (hahahahha) tapi banyaknye solat isyak sebab kalau tak disebabkan yang wajib belum tertunai, confirmed liat nak bangun --' Tapi ni tak elok untuk diamalkan ye. Temporary untuk ajar diri bangun awal mungkin boleh la kot. Else, tergadai isyak tu --'


2. Baca yassin pagi pagi ni memang awesome wei ! Lagi lagi kalau baca yassin tu yang ade terjemahan mesti rase ape yang Allah sampaikan tu. Setakat ni mek bace yang ade terjemahan sekali so ade la input sikit daripada baca je tak tahu maksud :)


3. Solat subuh bila dah masuk waktu. Setakat ni mek belum rajin lagi untuk pegi masjid --' Tapi mek percaya, bila kita biasa nanti, mesti kita nak move kepada next step pulak :) So korang kita sama sama doa and amalkan ye ;)


4. Menabung di awal pagi (hahahhaah) Mek tahu ini pun salah satu idea mek yang kurang elok - same dengan no satu tadi. Ye la kan, pagi pagi dah pedulikan duit. Patutnya tak fikir lagi bab duit waktu subuh. Tapi, reason mek buat macam tu untuk boost up semangat menabung. At least seharian nak berbelanja pun dah tak risau sebab dah menabung awal awal lagi :) 


5. Tukar pampers anak lepas semalaman dah duk peram mihmihmih. Tapi kalau hari mek off, mek tak tukar sebab mek akan mandikan anak around 8am jadi no point untuk tukar waktu subuh tu. 


Itu je la kot yang mek buat aside dari bersiap siap untuk pergi kerja. Kalau off sambung tido balik. Breakfast pun mek buat lepas mandikan anak. 



Caught in camera that im veryyy busy ! Walaupun nampak pegang phone and whatsapp tu online tapi itu sebenarnya reply group kerja la tu --' 


Jadi, korang buat ape waktu subuh? 


Sekian...

Info : Dividen ASB 2016

Salam alaikum...


Semalam dah pun diumumkan berapa sen dividen bagi pemegang Amanah Saham Bumiputera bagi tahun 2016.




Jatuh daripada tahun lepas --'


Dengan pengisytiharan ni, pemegang saham boleh la pegi check dekat kaunter kaunter yang boleh buat urusan ASB pada hari Selasa 3 Januari 2017 nanti. Mesti ramai orang dekat pejabat pos :) Mek mungkin pegi update tunggu reda la kot. 


Jujurnya kalau orang yang deep dengan pelaburan, for sure ASB is not the good one for this year. Lebih kurang dengan fixed deposit jugak. Tu pun ade bank yang boleh offer lebih lagi profit. Bagi mek yang jenis pelaburan transit ni, untung la banyak mane pun, asalkan beranak modal mek. Hihi


Mek tunggu dua lagi pengisytiharan - Tabung Haji and KWSP. 


Agak agak tabung haji kekal / naik / turun tahun ni ?


Sekian..

Info : Tarikh Akhir ASB Sebelum Umum Dividen 2016 !

Salam alaikum...


Sorry korang, lambat pulak mek update pasal tajuk kat atas walhal dah tahu bulan lepas lagi --'




Esok dah last date oii !


Moh la kita tambah unit ASB ni ye moga moga dapat dividen yang memberansangkan untuk 2017 nanti :)


Pelaburan ASB boleh dibuat melalui kaunter Pejabat Pos / CIMB / Maybank tapi mek nak sarankan korang serbu pejabat pos je la pasal bank bank sekarang ni penuh dengan umat nak tukar kad --' #mohonbertabah


Hmmm, nanti mek cite pulak lain kali (bila berkesempatan) apa mek buat dengan hasil dividen asb :)


Korang buat ape dengan dividen asb?


Sekian..

A Day Before Deliver

Salam alaikum...


Its 18th Dec today ! Tarikh di mana sehari sebelum mek beranakkan Aimy Amani :)


Nak recap la sikit..


Tahun Lepas•


Waktu asar macam ni mek ade kat Pasir Pekan, lepas hantar mertua balik rumah tok untuk majlis kahwen besan dia esok. Memandangkan mek rase penat, mek mintak dengan spouse mek nak balik awal sebab nak berehat ;) Pendekkan cite, pukul 11 malam air ketuban pecah and bermula la kisah mek nak melahirkan Aimy Amani. Korang boleh baca kisah mek beranak kat entry Safely Delivered.


Tahun Ini•


Waktu Asar orang belanja minum petang :) dengan ade adik Amani dalam perut yang menemani


Korang minum petang ape je hari ni?


Sekian...

Beza Kau dan Aku

Salam alaikum...


Dua malam lepas, mek lupa cite ape yang mek tengok kat tibi tu tapi betul betul sentap bila dengar. Bukan sentap la macam terasa benar ape yang dia katakan tu. Dialognya berbunyi begini :


Ape beza kau dan aku? Aku dilahirkan dalam islam, sama seperti kau tapi yang membezakan aku dengan kau adalah ucapan syahadah. 


Mula mula tak paham lepas huraian tu baru paham.


Kita cakap dalam konteks islam lah ye. Yang tak islam tu memang beza dah dengan kita. Ucapan syahadah yang dia maksudkan itu dengan berapa kali kau solat dan istiqamah dengan kalimah syahadah itu


Ye kau sembahyang, tapi adakah benar kau istiqamah dengan syahadah itu?


Kau islam, tapi cukup ke ibadah kau seharian? 


Dan banyak lagi la. Tu baru sentuh bab syahadah. Tak sentuh lagi bab sedekah dan amalan lain --'




Ambik dari group whatsapp. Semoga bermanfaat untuk kita semua :)


Kaya atau miskin bukan satu perbezaan di mata allah, yang beza adalah macam di atas, syahadah.


Sekian..




Me-Time

Salam alaikum...


Sorry sangat sangat rakan taulan sekalian, mek belum berkesempatan untuk jenguk korang dekat blog masing masing --' masih ade tuntutan kerja yang perlu mek selesaikan. So, insyaAllah mek dah jot down sape yang mek akan lawati dalam masa terdekat ni. Semoga mek berjaya habiskan 19 blogger yang setia komen dekat mek punya entry :)


Entry lepas pun mek cakap pasal masa jugakkan. Entry kali ni pun mek nak ulas tentang masa jugak tapi lebih kepada masa privacy / masa untuk diri sendiri. Apa korang buat ketika me-time ni? 


Mek dapat me-time ni ketika hujung minggu je sebab sepanjang 5 hari bekerja, mengikut kehendak organisasi, mek tak cukup masa untuk me-time. Routine mek bermula dengan subuh seterusnya prepare pergi kerja (hantar anak, drive 40km) lepas tu habiskan masa untuk kerja sampai maghrib. Kadang untung lepas asar dah boleh balik kadang memang maghrib dekat ofis then baru balik. Sampai rumah dah isyak. Ambik anak, dinner rumah mertua and balik rumah. Time tu la baru nak ada me-time. Nak cuddle dengan anak pun takde mase --' 


Me-time mek ni hujung minggu je dapat tu pun kalau takde agenda lain. Kebanyakkannya ade agenda lain --' Lagi orang intefere lagi la tak boleh nak ber-me-time --'


Ape mek buat kalau dapat me-time?


Biasa mek nak spend masa dengan anak, nak masak untuk suami and nak merasa merehatkan diri di rumah sendiri. Kalau ade keperluan untuk hang-out dekat luar ok jugak cuma mek lebih selesa untuk habiskan masa jadi house-wife pada hari pertama. Kalau nak keluar pun, pilih hari kedua. 



Rase nak memberontak bila orang kacau me-time ni --' macam mane la nak bagi faham


So korang, korang cukup me-time tak?


Sekian..




Kuantiti Masa atau Kualiti Masa ?

Salam alaikum...


Hai kawan kawan blogger dan juga pembaca :) waaa, feeling bloggerista sangat ! 


Tak nak intro panjang panjang. Mane korang pentingkan, kualiti masa atau kuantiti masa?


Contoh paling senang nak tahu / detect korang ni group kuantiti atau kualiti adalah dengan - jadual tido korang :)


Serius, bila korang lebih pentingkan banyak tido daripada tido yang tidak melebihi 8jam sehari, maknenya korang ni group yang pentingkan kuantiti masa. Korang nak banyak masa untuk semua benda. Period yang pendek buat korang rase rimas and lemas :)


Kalau korang jenis yang memang tido cukup 8jam sehari je, memang korang ni antara yang mementingkan kualiti dalam setiap gerak kerja. Korang rase, masa yang lama adalah tidak perlu jika ianya betul betul digunakan dengan sebaik mungkin :)


Sama juga waktu kerja, kalau betul betul buat kerja selama 8jam, tak perlu overtime sebab masa yang selebihnya adalah hak keluarga, bukan lagi tuntutan kerja (ini adalah pandangan mek, terpulang pada alasan masing masing *jika perlu)



Waktu dating tak perlu kan 2jam, cukup 20 minit yang penuh terisi dengan kelapangan hati, kehiburan hati, kekenyangan perut *hahahah*


Btw, kfc yang baru tu, sedap la :) korang boleh try nanti :)


Sekian..

Bila Cuti Didustai

Salam alaikum...


Salam jumaat semua. Patutnya mek post this entry semalam. Tapi disebabkan kekangan masa, jadi mek pos hari ni. 


Tengok tajuk pun dah tahu mek tengah frustkan --' malas nak ulas panjang la bab ni. Korang ade pengalaman cuti didustai tak?



Everyday breakfast untuk jam 8.00pagi. Pukul 10pagi cari lain pulak :) gambar sekadar hiasan.


Stres stres ni terasa nak reward diri la pulak. Simpan buat raya cina aci tak yang ni? Ni pun gambar sekadar hiasan jugak.


Jom share korang punya story pulak dekat komen :)


Sekian..




Bahagia itu, Siapa Yang Cipta?

Salam alaikum...


Well, memandangkan cuaca dah kembali mendung hari ni so nampak gayanya ada harapan la nak makin meningkat mangsa pindah banjir. Kalau ikut hati, best jugak banjir ni dapat cuti bencana and tak payah kerja. Tapi ingatkan kerja yang melambak dekat pejabat, sehari tak keje dah rugi dah --' Bankers paham la kot kenapa hujung tahun macam ni cuti tak diperlukan lagi. 



Sape setuju dengan qoutes ni? 


Mek tak rase yang bahagia itu pilihan. Kenapa? Sebab mek rase walaupun kita memilih untuk bahagia sebenarnya kadang kadang kita tak bahagia pun. Surrounding tu mainkan peranan yang penting untuk tentukan kita gembira atau tidak selain daripada diri kita sendiri. 


Contoh : kena marah dengan pegawai kat tempat kerja. Memang kita boleh pilih untuk tidak hiraukan ataupun senang ignore je la tapi deep inside, affect jugak kita punya emosi tu. So, mane nak bahagianya? Kita dah cun cun happykan diri kita tapi disebabkan orang lain, emosi kita terganggu --' 





Disebabkan itu mek rase surrounding memainkan almost 80% untuk buat kita bahagia atau tak. 


Korang pulak cam mane?


Sekian...




Book Review : Travelog 7 Benua

Salam alaikum..


Salam disember uols, salam musim tengkujuh. Dekat Kelantan ni rata rata sungai dah penuh and tunggu masa nak melimpah ke darat je. Kuih putu halba pun dah banyak orang jual kat tepi jalan. Main dishes untuk minum petang sekarang (bagi negeri kelantan) adalah putu halba (kot) *hahahhaha*


Saje bagi intro keadaan semasa untuk korang :) takot tepu sangat tengok persidangan *hihi*


Seminggu yang lalu, mek dah habeskan Travelog 7 Benua yang mek beli time #cybersale hari tu. Mek mengaku, memang buku ni mengambil masa yang lama untuk mek habiskan. Salah satu sebab mungkin kekangan masa *hahahhahah tipu* --' mungkin sebab tak menarik jiwa mek la kot sebab tu tendency untuk baca tu bile betol betol boring je. 


Jujurnya mek bukan jenis baca dua buku dalam satu masa tapi entah kali ni memang extra baca novel sebab nak tarik feel tu supaya dapat habiskan --' 



Habis jua ketika buat OGTT minggu lepas --'


Seronok tu seronok tengok gambar dia orang pegi travel tapi bagi mek untuk buat buku setakat nak tulis macam masuk diary, takde yang extraordinary pun, tak payah masuk buku pun takpe. Sies, bace entry blogger yang suka travel (you know who you are) lagi interesting compare to this book. 


Kalau korang dalam pertimbangan nak beli, hmmmmm, beli je lah buat koleksi. Bace sendiri. Mungkin idea korang lain dengan mek punya pandangan. Sebab manusia kan rambut sama hitam, hati lain lain --'



Nah selpiaq, tak nak bagi korang boring bace entry mek ni. 


Sekian...


November Giveaway by CP

Salam alaikum...


Hai korang ! Mek telah dijemput oleh CP untuk join GA yang dia anjurkan :) mane tahu rezeki mek *hihi* insyaAllah.




-Lastdate hari ni dah-


Jom la join korang. Hadiah pun boleh tahan jugak :) nanti terjah link CP ye muslimahsejati96.blogspot.my


Sekian...




Minimalist Baby Beg Suit Yourself

Salam alaikum...


Topik ni ramai dah yang duk bincang, duk post entry tapi mungkin antara kita berbeza. Ade yang bawak banyak barang baby dalam satu beg. Ade yang bawak sikit je atas alasan tertentu (keluar kejap / dekat). So, meh mek share ape yang ade dalam baby beg, sesuai untuk kegunaan harian :)



#ootd - flat lay atas tikar, #kauada 
*hahahha*


1. Diapers


Yang ni utama. Takde benda ni buatnya anak tercirit or terlebih kencing, kena beli pulak satu hal. Beli tu takde hal lah sebab boleh pakai for next tapi leceh sebab nak kena pusing dulu cari diapers. Berapa keping nak bawak tu terpulang tapi bagi mek bawak la up to three so that takde la menggelabah sangat kalau nak keluar terlebih masa :)


2. Napkin / Towel


Napkin ni wisely used. Sebab dia boleh jadi towel, boleh jadi selimut, boleh jadi penghalang cahaya matahari :) mihmihmih. So nak tak nak, letak jugak satu dalam beg :)


3. Baju / Rompers


Haaa, ini penting sebab kadang baby poo melimpah ruah so kena la salin baju. Tapi ade je yang tak bawak. Terpulang. Kalau mek sebab nak secure so mek include sekali :) Bawak sepasang cukup la. 


4. Additional (Optional)


Ni tak nak bawak pun boleh nak bawak pun boleh contohnya bedak, wet tissue, minyak angin. Yang ni takde la se-emergancy berbanding yang atas. Tapi mostly mek bawak jugak. Yang Diapo tu nappy cream - untuk elak ruam :) So far Diapo ni paling win for nappy cream. Mek pernah try Sudocream, Pati Gamat Cream tapi semuanya takes up to 5days untuk sembuhkan ruam tapi Diapo Cream takes 3days je nak sembuhkan melecet. Bravo Diapo Cream !



Satu beg untuk ke mana sahaja :)


Sekian..


Cara Lain Selesaikan Tunggakan PTPTN

Salam alaikum...


Sape ade hutang dengan ptptn? Atau ade niat nak berhutang? Atau tengah tunggu kelulusan untuk berhutang? Ye, mek terjebak same pada tahun 2010 --'


Day by day dah pun berlalu dan mek masih lagi belum bayar a single cent to this pt. Memang liat. Lepas habis belajar, mek keje dengan abang mek tapi masa tu pun takde niat nak bayar. Then lepas masuk keje sekarang ni pun, dah dua tahun lebih, pun masih tak berniat nak bayar. *hahahah* Hari tu pegi check dekat AKPK untuk tengok ccris punya data, 33bulan tunggakan ! Tahniah untuk diri sendiri. 


Dah macam cara si ptptn duk iklan kat tv suh bayar, tapi malas jugak. Sampai panggil buat forum perdana pasal hutang, pun masa tengok tu cakap tunggu la bila dia annouce dapat free. Punya liat nak bayar. 


Entah macam mane (hidayah itu milik Allah, dan diberikan pada yang dikehendakiNya) petang semalam tergerak hati nak bukak iAkaun KWSP. Saje nak tengok ade berapa dalam akaun dua. Godek punya godek, oh rupanya boleh bayar tunggakan ptptn dengan KWSP :) cerah mata cerah masa depan :)


Make it short, lepas ikut segala step semua untuk selesaikan tunggakan, dan yes ! 



Harap proses tu lepas la, cukup akaun dua, mek bayar lagi yang lebih. Kalau susah caranya, tak bayar selamanya baru padan :)


Korang dah plan cam mane nak bayar pt? Kalau tak nak kacau perbelanjaan bulanan, sila buat macam cara di atas :)


Sekian ..


PreLoved Sale : iPad Mini / iPhone 4 / Lumia 610

Salam alaikum...


Hihi, mek up entry untuk letgo 3 items yang mek dah tak nak pakai. Sebab mek nak beli something - laptop ;) Kesian jadi blogger dah bertahun tapi takde laptop. Naseb baik survive lagi sampai sekarang ;)


So, ade sape sape minat nak beli tak? Ni mek tunjuk gambar and bagi details. 



iPad Mini : 16GB, whitey without cellular. Connected to wifi only. Price RM500



iPhone 4 : 32GB, whitey for front and blackest black for back. Price RM350



Lumia 610 : Lupa storage berapa tapi rasenya storage dia takde la besar sangat. Sesuai untuk orang yang office on the go sebab dia Windows Phone. Price RM100


All together mek nak jual dengan harga RM900 je. Kalau nak beli asing pun boleh :)


Any quiries, drop email je dekat mek ayunieramli@gmail.com nanti buat subjek macam tajuk dekat atas :) Lepas tu baru kita boleh bincang lanjut dekat whatsapp ye :)


Harap adelah yang nak beli :)


Sekian...



Elak Jaundice? Ada Caranya !

Salam alaikum...


Ye, mek tahu tajuk mek macam orang duk iklan produk dalam tv. Mek bukan nak iklan tapi mek nak share ape yang mek amalkan untuk first pregnancy. Mungkin tak cukup pengalaman macam orang lain tapi ni salah satu usaha untuk elak jaundice :)


Jaundice, sape sape yang pregnant mesti takot anak dalam kandungan nanti kena jaundice once born. Tak yah tipu sebab kalau dah kena jaundice kena pegi regular check up / check darah baby everyday! Itu yang tak teruk sangat. Kalau yang high punya jaundice kena tahan ward (nicu) selama high jaundice. Itu parah jugak la sebab yela kita kan baru lepas bersalin and suppose to be rehat. 


Well, previous pregnancy mek pun takot jugak dengan masalah ni. Rata rata bile search memang jarang temui solution untuk elak / ubati jaundice. Nak tak nak kena secure daripada awal. Bagaimana caranya?



Amalkan ini :) Hi goat susu kambing :)


Mek memang depends on this susu kambing. Mek start amalkan ni pun bila dah masuk second trimester. First trimester mek dalam dunia mek sendiri --' mek malas, nak tido je keje, muntah, makan bila nak je and seumpamanya. So mek letak mek dalam dunia mek sendiri and nobody allowed to ! *hahhaha*


So, alhamdulillah mek bersalinkan Amani dengan zero jaundice ;) Pagi bersalin, petang dah discharge and balik rumah pun Amani ok tak kena jaundice. Untuk second pregnancy ni pun mek amalkan hi goat susu kambing jugak. InsyaAllah dapat elak jaundice :)


Meh buat regular punya QnA :


1. Bila masa nak minum ni?

• mek minum pagi sebelum pegi keje. Secawan sehari. Elak minum susu dengan makan ubat sebab its not good. Nanti ubat tak menjadi. So suppliment ambik sebelum tido. Or vice versa :)


2. Susu, oh please :(

• ye, ade yang tak suka susu. Takpe, campur dengan milo or ape je la yang korang boleh telan ;) mek pun buat cam tu jugak bile dah boring asyik susu je --'


3. Susu kambing? Hamisss...

• tell ue what, mek dah try several susu kambing (tak nak la mention kat sini) tapi this one totally tak hamis. Seriously :)


4. Harga?

• mek beli dekat pasaraya je. RM20* (price maybe very to location) tapi not more than RM25 :)


Feel free to ask mek, anything :)


Sekian..

FashionValet Turns 6!

Salam alaikum...

Sape kenal Vivy Yusof? To be honest mek kenal and start follow dia lepas rancangan dia Love, Vivy dekat astro. So inspirational :) mek suka tengok gelagat dia. Busy mom, uruskan Fashion Valet lagi and most paling suka, Vivy and Fadza or dia lebih suka panggil Dean.


Tapi mek takde la shopping sampai berbakul bakul dekat Fashion Valet cuma mek banyak wishlist kat sane :) Tiap hari mesti bukak sebab nak tengok wishlist mek tu ade diskaun tak. Nak match dengan harga yang mek nak *stratergi* :) 


Jadi hari ni pun bukak jugak. Around 8.30 tadi. Andddd memang macam wow !





Snap pic untuk hantar dekat kawan officemate. Nak bagitahu dia yang ade diskaun! Dia suka design dari Mimpi Kita :)


Last 2 days, mek grab jugak satu Sleveless Turtleneck untuk pakai lepas beranak nanti. Tapi serius, lepas tengok design dekat Fashion Valet, tak nak pulak terjah web lain untuk pencarian baju :)


Korang jom la tengok Fashion Valet - fashionvalet.com untuk tengok promosi sepanjang hari ni :) Dont miss out ok!


Sekian..


Random Topic : Motivation Song

Salam alaikum...


Meh nak share satu motivation song untuk blogger blogger gojes awesome semua :)



Hadam lirik ni korang tengah sedih / down / dikeji / dimaki / clash / ape ape la yang berkaitan.


Mek dapat lagu ni time mek sekolah dulu. Tahun 2007 time nak pmr. Motivator popular Raja Shamri tu yang dedicate lagu ni dekat kita orang. So since that, mek dengar lagu ni, takde la rase benci dengan diri sendiri, ambik kesalahan tu satu pengalaman yang perlu dielakkan masa hadapan :) 


Takde gunanya kita rase nak jadi orang lain sebab nampak dia lagi perfect. Ye, mencontohi yang baik baik itu bagus tapi sampai nak ubah 360 darjah semata mata nak perfect kat mata manusia tak perlu la kot. Perfect kat mata allah itu yang perlu dikejar :)


Nanti mek share lagi kalau ade idea :)


Sekian..


Supermoon 2016 : View From Rantau Panjang Kelantan

Salam alaikum...


Korang semua up entry supermoon. Mek pun tak nak kalah jugak *hahaha*


Tapi sangkaan mek nak feeling romantik terbantut bila 7.24 malam tu awan tutup bulan --' nampak cahaya sahaja. Jenuh ulang alik keluar masuk rumah untuk tengok kot kot dah nampak.


Lepas dinner tu (dinner dekat rumah mertua) on the way balik pun masih lagi tak nampak. Awan tutup bulan sepanjang perjalanan 10minit tu. Tapiiiii bila sampai dekat rumah, tadaaaa




No filter no editing just original :) satisfied


Time ni purnama penuh dah. Bukan lagi supermoon. Tapi tak apelah. Boleh jugak tengok dekat rumah :) by the way, mek terima whatsapp group office yang hantar gambar ni 



Langkawi, Malaysia


Ini baru betul supermoon ! Untung orang langkawi dapat tengok view macam ni. Mek kena tunggu anak mek habes spm baru dapat tengok supermoon lagi. 


Till that.


Sekian..




Menu Petang : Char Kuey Teow & Teh Tarik Madu Pasir Pekan Kelantan

Salam alaikum...


Kabare semuanya?? Waras?? Iya emangnya mek mintak kalian semuanya waras walafiat :)


Mukadimah seberang sikit, asyik utagha, pantai timo je kan. Meh bace ape mek nak tulis ni. Cerita sepetang mek yang mengidam :)


Petang tu, mek balik Pasir Pekan. Jadi mek ajak la spouse mek try pekena Teh Tarik Madu dekat sini pulak. Kan teh tarik ni biasa terkenal dekat Pak Mat Sup Kepala Ikan dekat Kuala Besar, Pantai Cahaya Bulan (PCB). Yang itu memang kaww. Bagi mek yang bertekak kelantan ni rasenya ok sahaja. Tapi kalau orang luar mungkin kena tambah air kosong segelas :)


So tak nak karang panjang panjang. Tahu korang skrol laju ke bawah je. 



Menu dekat kedai ni ade Char Kuey Teow dan Teh Tarik Madu tu la. Lokasinya  berhadapan sekolah Agama Maahad Falahiah kot. Yang penting sekolah maahad :)


Close up char kuey teow. Ni yang biasa je. RM5 sepinggan :)


Ni pulak close up teh tarik madu. RM3 segelas. Tapi tak se-kawww yang Pak Mat punya :) tapi dah cukup manis untuk minum petang.


Akhir sekali, mek dan anak. Mek tak sedar selama ni mek ade eyebag. Tengok gambar ni baru perasan. Oh ye, kene sedar diri dah tua --'


Sekian..


Baby & Kidz Fair, KTC Kelantan

Salam alaikum...


Walaupun entry ni dah agak back dated almost 3 months, tapi mek nak share jugak aktiviti mek yang ni :) Reason paling utama nak up jugak cite ni sebab nak tepek gambar anak dan gambar mak dia yang time ni tengah alahan pregnant. So, kalau hodoh ke buruk ke, tak kesah sangat la :)


Baby Kidz fair ni biasanya akan diadakan setahun atau dua kali dalam setahun kat negeri masing-masing. Tapi tak sure negeri mane yang attend negeri mana yang tak. Setahu mek, Kelantan dah banyak kali jugak la. Benda ni biasa boleh tahu bila follow fanpage dekat FB. So ni atas kesedaran spouse mek yang follow fan-page this fair :)


This fair takde la offer kaw-kaw punya harga. Lebih kurang same je harganya CUMA kalau attend fair cam ni biasa dapat la gift. Contohnya beli pampers dapat la yang trial, dapat woven bag :) 






Anak mek, time ni dah boleh ikat rambut pokok kelapa macam tu je :) Mek yang senyum kambing sebab mak cik kat tepi tu tak reti reti nak bangun dah tahu orang nak bergambar --' Spouse, hmmm mcm tu je la dia.




Ni je pun hasil buruan pada fair kali ni. Satu baju untuk Raya Haji. Satu baju tido pon untuk raya haji




Haa, ini part paling best. Dah parentS yang pegi maka dapat dua la. Kalau mommy je yang pegi, dapat satu je la. Ini hasil gandingan. Milna ke cerelac ke, anak mek tak makan sangat. Tapi daripada membazir, paksa jugak makan. So dia akan buat muka pasrah kena makan :) Yang pampers jenama Goon tu, best je. Lembut. Ade presis Drypers Touch.


Itu lah hasil buruan yang mek dapat untuk kali ni. Moga bertemu lagi untuk fair yang akan datang :)


Sekian...





SEGMEN: JOM BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH

Salam alaikum..


Dua tiga hari ni takde modal nak post pasal cerita mek dekat blog. Tapi nak update jugak. So, mek join segmen / GA je la. Oh, ade satu story mek nak share. Dah hampir 2 - 3 bulan berlalu. Nanti mek karang and publish ye :)


Untuk kali ni, mek nak join segmen daripada AyuInsyirah - ayuinsyirah.com . Dia ajak kita kita untuk blogwalking sesama blogger supaya dengan ini dapat membina, mengeratkan hubungan kita. Kalau tak blogwalking, tak follow mane nak kenalkan? Dan tak mustahil satu hari nanti kalau ada jodoh dan kesempatan, boleh buat gathering pulak :)






Hijau, funky, dan cerah mata :)


Syarat untuk this segmen mudah je. Follow blog ayuinsyirah.com atau korang bleh click banner kat atas tu, dia akan direct bawak korang ke site ayuinsyirah :)


Kali ni mek tak nak tag sape sape sebab mek percaya korang auto join segmen ni sebab korang nak bina hubungan yang baikkan sesama blogger? Hihi, so, sila join :)


Sekian...


GIVEAWAY BY CERITERAIBU.BLOGSPOT.COM

Salam alaikum..


Mek sambung entry mek dengan join GA :) GA ni mek tertarik nak join sebab hadiah dia bagi (kalau rezeki mek) boleh la mek bagi dekat anak mek :) So jimat la duit bulan ni untuk beli toys *hahahahahahahaha* itu main point.


Mek di-tag oleh Mommy Cici yang pon same macam mek :) Jom kita tengok ape yang kena buat if nak dapat GA ni.



Oh hai, saya macam pernah nampak awak. Awak yang akan ke rumah saya kan nanti?



Macam biasa jugak, kena follow blog Kak Dilah kita ni - ceriteraibu.blogspot.my pastuh follow la sekali IG and fanpage dia :) Korang boleh click gambar atas tu untuk terus ke blog kak Dilah.


And kena tag kawan jugak :) So sape pulak yang nak kene tag niii. Errmmmmm :

1. CikLa
2. Dorsett Pink
3. Bashtiah Nahrul


Okei, jemput join ye.


Sekian...

Shanghai Fridge Magnet Giveaway By Jari Manis & Scdha Sein Travel

Salam alaikum...


Mek ade satu kegemaran jugak, suka KUMPUL fridge magnet. Tak kesah pegi travel atau orang belikan. Tapi yang mek pasti kat peti ais rumah mek banyak yang orang kasi. Tandanya mek tak travel --' Abaikan travel tu untuk seketika. Muhasakah banyak sangat sehingga mood travel dah hampir mati dalam diri :( Sedihkan?


So nak tak nak, mek kena la kumpul daripada korang yang sudi nak memberi ni. Buat semangat untuk mek supaya pergi travel - bila semua muhasakah tu dah selesai, dah errkkk - tak sampai hati pulak nak cakap. Faham faham je la.


Dua insan yang baik hati ni nak GA-kan fridge magnet yang dia orang beli time pergi Shanghai, China bulan lepas. Dua insan itu adalah, Jari Manis Travel - jarimanistravel.blogspot.my dan Scdha Sein - scdhaseinphoto.blogspot.my :)




Mane satu nak jadi rezeki mek ni haa? *verangan*



Untuk join GA ni kena follow la pihak penganjur dua orang kat atas. Sambil korang boleh bace entry dia orang, tambah pengetahuan :) Pastuh tag rakan blogger korang. So kali ni mek nak tag :

1. CikLa 


Jadi, jom join ye. Jangan lengahkan, jangan tangguh. Tak menang takpe, yang penting semangat tuuu :)


Sekian...

NOVEMBER BLOGLIST SEGMENT BY FATINA

Salam alaikum...


Sekali lagi mek kena tag dengan Kak Kin - starlavendarluna.blogspot.my . Mek is ok. Korang tag banyak kali pun takpe. Sebab kalau tak tag, mek tak join. hahahahahaha. Sejenis bajet nak kena pelawa dulu baru nk join --'


Okei, kali ni Fatina - fatinamdzfr.blogspot.my nak cari bloglist untuk November 2016. Dia nak dalam 15 blog untuk dimuatkan dalam list. So, kita kita yang join ni berpeluang la nak bertapak kat blog dia. Apabila bertapak, maka chances untuk bertambah follower, bertambah traffic akan meningkat. Haaaa gitu. 






Pastel, lembut, dan sejuk :)



Berminat nak join? Sila follow blog fatina yang macam mek mention kat atas tu. Atau korang tekan je la gambar tu, dia akan direct ke blog fatina :)


Mek nak tag sape pulak ye kali ni. Hmmm, Lets see :

1. Mommy Cici
2. Wani Sukarno


Selamat join semua :)


Sekian...



Mega Giveaway By Blogger's Family 2016

Salam alaikum..


Dah habes seminggu untuk November 2016. Kejap je kan. Ke lame? Errm, depends pada masing-masing :)


So, sempena dah kena tag dengan Kak Kin - starlavendarluna.blogspot.my ni, mek dengan bebesor hatii nak join sebab nak support rakan-rakan blogger. Tak berharap ape-ape pon. Kalau menang rezeki :) *hihi*




Auuuuw chakk !


Korang tahu tak yang this GA ni gabungan daripada Blogger's Family untuk buat GA ni. So hadiahnya memang banyak la DAN memang ramai laa pemenangnya. They are looking 15 to 16 winners okeii gaissss ! Dah kenapa alasan hg tak nak join?


Syarat?


Allahu, mudah je :) Sape yang ade ig, syarat dia bertambah satu. Kalau tak dak, mention je tak de ig :) Macam mek, mek takdak ig --'


Yang lain macam biasa, follow as mention below :

1. Nur Nabila - nurnabla.blogspot.my
2. Lea Azleeya - www.leaazleeya.com
3. Rrai - www.bajuwarnacoklat.com
4. Aisyah Nyais - apple-crunchh.blogspot.my
5. Anis Khalilah - akhalilah.blogspot.my
6. Farrah - frrhnd.blogspot.my
7. Sayidah - www.sayidahnapisah.com
8. Kimchaa - kimchaa.blogspot.my
9. Azira - azirafreesia.blogspot.my
10. Amy - hilmirdadaud.blogspot.my
11. Huda - nurfarahudahud.blogspot.my
12. Om - ombakbergigis.blogspot.my
13. Faezah - thefzhmdnr.blogspot.my
14. Hanis Masturina - hanismasturina.blogspot.my


GA ni akan berjalan selama sebulan. Tarikh tamat will be on 10 Disember 2016 (Saturday) - Weekend :) Memang hari blogwalking kan? So, takde masalah la..


Mek nak tag blogger :

1. Nurin Amani - sisamanibercerita.blogspot.my
2. Unnie Anje - unnieanje.blogspot.my


Moh join belake :)


Sekian...