Two Lessons in a Lunch

Salam amigos..

Today post nak share pasal my experience time lunch just now. Moga isi cerita mek ni dapat muhasabah diri kita. 

Hari ni mek lunch dekat kfc. Kaunter 3. Mek rase dia budak baru sebab dia mcm a bit slow in punch in ap yg customer order. Dia pun bit slow in serving, mcm yg kena ambik ap dlu untuk serve dekat customer. Depan mek ad 2 orang lagi. Average time taken per customer most 10min. So mek tunggu dalam 20min sebelom dia greet mek. Nak pergi kaunter lain, pun ramai orang jugak. 

Tiba giliran mek, dia greet :
'Hai, slmt datang. Makan sini atau take away?'
Mek reply mek nak makan sini and order 'saya nak lunch treat set B add on ice cream La Cremia. Ayam nk original, kalau ada drumstick pn ok, kalau xad bagi tight'

Dia mcm blur. Mek nampak muka dia blur. Time tu, mek rasa mcm nk naik angin. Mcm 'weh,paham ke x ap ak order ni?'

But instead of that, mek dapat control mek punya amarah. Entah dari mana datangnya angin sejukkan hati mek. Alhamdulillah. 

Ye, memang dia blur sebab dia budak baru. Lepas tu entertain customer yang banyak request. Just imagine, kita baru je keje, tp org expect kita dah faham smuanya. Sadis jugakkan? Kita memang dah cuba and nak serve sebaik mungkin, tp kita manusia. Otak kita xsama. Ad org fast learner. Ad org fast thinker. Tapi tak semua boleh adapt benda yang sama. Kalau semua orang pandai, semua boleh jadi doktor la kan?

What im trying to say, control your anger. Dont let your bad words spoil your mood and others life. Paham dak? Dulu mek mcm tu. Selalu cepat berang dengan orang buat salah. Lagi2 kita bawak identiti sebagai customer. Sebab termakan dengan slogan 'customer always right' lah mek jadi xde kompromi dengan orang. 

Look at the bright sight. Look in the way of Islam teaching us in how to deal with people. Mek rasa, masih tak terlambat lagi untuk mek berubah, kan?


Lunch Treat Set B - selamat semuanya 😊

Sambung lagi cerita nombor dua. 

Dah habis semua makan, tengah syok duk makan aiskrim Le Cremia tu, datang budak sekolah. Mungkin dalam darjah2 lagi kot. Pasal seluar sekolah warna biru. Dia bagi salam. Lepas tu 'kak, mintak derma kak. Nak makan.' Mek time tu tengah ngap Le Cremia. Tak fikir panjang, terus bukak purse then bagi dekat dia. Lepas tu dia pergi dekat meja lain pulak. Then keluar dari kfc. Time tu mek rase mcm, ya Allah, jangan la jadi kepada zuriat aku, keturunan aku, ahli keluarga aku. Kesian. Dia pun tak mintak jadi macam tu tapi sebab terdesak, jadi terpaksa lah. Siapa yang nak kehidupan macam tu. Paling tidak nak sederhana. 

So, itulah moral story untuk lunch time kali ni. Its affect me. Moga2 sharing ni buat kita lebih bukak mata untuk tengok sekeliling. Lebih terbuka hati untuk positif. 

Sekian.

3 comments

  1. alahamdulillah nsib baik akk x mrh..hihi..sy pun bdk blur kak..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi, pros and cons lerr jadi budak blurr ni. kadang ok untuk jd blurr sbb kita tak sakit ht, but kadang tak elok sbb kita kena aware for surrounding :)

      Delete
  2. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    ReplyDelete