Baby.. Mummy waiting for You

Salam readers..

Mek sekarang dah 33weeks pregnant. Lagi 3-7weeks mungkin akan deliver baby. 

So far barang2 dah sedia untuk sambut kelahiran sulung mek ni. Dari 3bulan preg, mek dah start beli baju dia. Kalau ada sales, mek beli lah sehelai dua. Alhamdulillah, sepanjang preg ni, banyak jugak baby sales yang mek attend. So dapatlah berbelanja dengan hemat. 

Last preparation yang mek buat bila mek dah masuk 32weeks yakni 8bulan. Kebetulan time tu Kelantan dapat cuti banyak. Start dari Hari Deepavali hingga lah ke hujung minggu. So mek berkesempatan buat final preparation dekat Putrajaya. Sambil2 makan angin sebelum deliver. Nyempat je kan?

Kalau ada sape2 yang tengah review apa yang patot begining mommy beli barang baby, mek syorkan jangan beli banyak sangat baju new born. Sebab ada kebarangkalian untuk baby anda membesar dengan jayanya ketika dalam pantang. So bila dah besar, dah tak muat dengan size new born. 

Bagi mek, baju new born mek beli dalam 10pasang je. Yang lain mek pilih 3-6 month punya. Ade jugak yang 6-12 month yang mek beli sebab berkenan. Tak apa, asalkan cukup dengan bajet dan you as mommy berkenan dengan pattern tu.

Pengalaman mek dalam beli pakaian baby ni cuma takot dengan jantina baby je. Kalau beli yang warna pink, kut keluar tu boy. Beli biru kut keluar girl. So, mel ambik jalan mudah dengan beli baju warna hijau, oren and putih. Mostly la. After dah confirm jantina baby on 30weeks, baru lebih berani untuk pilih baju yang sesuai.


Sebakul je dulu untuk new born. Takot nanti baby cepat besar kat luar, tak leh pakai lame, kena beli size besar pulak.

Dalam bakul tu contain :

1. Bengkung baby 6 helai
2. Baju siang 3pasang
3. Baju malam 3pasang
4. Rompers (ni sebab mek nak,tak necessary pun)
5. Booties 5pasang
6. Towel
7. Handtowel
8. Napkin 4helai


Macam ubat ubatan, pampers, mandian, wet tissue tu boleh la beli time ade offer. Kena selalu tengok jugak la dekat mall. Kena pandai compare price. Kalau nak jimat lerr. Benda macam tu awal2 dah boleh beli kalau murah. Pampers tu mek beli banyak jugak lerr. Tapi different size. Kalau new born tu, beli 2 pack je dulu. Lepas tu mek beli yang size s pulak 2pack. 

Rasenya cukup dulu kot untuk sambut baby keluar. Nanti shopping lagi lepas pantang.

Tehee..
Sekian.

3 comments

  1. Replies
    1. seronok tp dlm mase yg same kena pndai tgk hrga :) kalau tak nnt terbeli yg mahal.

      Delete
  2. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

    ReplyDelete