JikalauAku

salam readers.

sekarang dah xboleh nak update blog dalam lappy. nak update terpaksa la guna phone. korang baca aje lah eyh.

sekarang ni dah masuk bulan ke empat yuni keje. masih lagi dalam proses kenal dan belajar. InsyaAllah everything will goes well. tapi, might I end up with one year experience je kot. MAYBE.

well, sepanjang duduk di sit ini, banyak yang belajar. cara sabar. voice control. berdepan dengan pelbagai situasi. hehe. macam susah pulak gayanya keje yuni. but InsyaAllah will goes well and as Allah planned.

waima pun, tetaplah sabar menempuhi segala dugaan Allah. He had planned the best. Walaupun menangis sekali pun. so, be strong eyh yuni? *eyh, pesan kat diri sendiri pulak!*

thanks for reading amigos!

Scipp, we are BACK!

assalamualaikum readers ...
 
entry kali ni nak cerita pasal my secondary school which have thought me a lot bout life. yes, admit it eventhough dulu memang memberontak gila2 dengan jadual and pengisian waktu. tapi bila dah dewasa ni, i have to thank for the experiences and knowledges that i had gain here.
 
jom go through satu2..

 
Ni blok tempat asrama kita org ditempatkan. From form 1 smpai la form 5 duk sini. Blok paling hujung n paling jauh nk kne jalan pegi bgunan skolah. 


 
Public phone ni bnyk btol jasa dia. Tempat merayu dengan mak nk balik. Tempat bergayut dengan boyfriend. Eyh.

 
 
Tu je la serba sedikit yg still ad dlm simpanan talipon. Maklum la dh lame peram dlm draft. Smpaikan sekarang ni dh msuk 2tahun keje. 

Walau apapun, ni la tempat yang paling diingati. Cuma, kalau boleh diputarkan masa untuk belajar lagi dekat sini, im sorry. Hehehe. Cukup la kot pengalaman 5tahun sebagai student scipp.

Thanks scipp for giving me the best expriences. Thanks for let me to be myself as today. 

Pesanan untuk para readers, kalau ad ank, ataupun diri sendiri yg nk kne masuk asrama penuh, masukkan aje. Xrugi. Dia punya disiplin lain dengan budak harian biasa. Wa guarentee babe 😊

Thanks for reading. 
This entry should be published on Dec 2013. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Semangat Yang Hilang

Assalamualaikum readers..
Selamat hujung minggu. Jadi, ape program untuk minggu ni? Yuni mcm biasa, keluar pergi menziarah as bapa saudaranya belum discharge from hospital lagi.
 
Entry kali ni nak kongsi jugak pasal semangat yuni yg kian menghilang.
 
Bismillahirahmanirahim..
 
At first apabila kita excited terhadap melakukan apa yang nak dilakukan itu, kita akan ada semangat yang tinggi. Contohnya, pada mula yuni pergi melawat, yuni mcm confident, yuni ada semangat yang tinggi untuk teruskan sesi lawatan tu tersebut pada minggu akan datang. But when it goes weeks by weeks, im getting weaker. Weaker sebab lontaran ayat, lontaran kata-kata yang jatuhkan semangat kita. Contohnya, orang tanya yuni ni sape, jadi nk ckp tu susah. Takkan nak cakap, sy girlfriend dia. Manis ke macam tu? Kalau dulu, sebelum zaman matured, bangga cakap gitu. Kiranya time tu ingatkan orang akan fikir, bagusnya budak ni, belum kawen pun dah pandai tunjuk muka dekat keluarga. Boleh diharapkan lah kalau buat menantu. Tapi, apabila dah sampai maturity ni, girlfriend ataupun makwe ni bukan perkataan yang sedap sangat untuk di dengar apatah lagi untuk ditonjolkan. Malah, ianya macam di anggap, budak sekarang, belum ada apa2 dah pandai tunjuk muka dekat keluarga. Sekali hubungan terputus, baru tahu nak tanggung malu. Tu lah antara kata-kata yang boleh menjatuhkan semangat. Dan yes, untuk bangkit balik, memang betul2 berpaut pada pasangan. Kalau pasangan ckp, ala, xpe. Tak payah ambik port sangat, lega sikit hati. Tapi kalau pasangan pun sama naik,itulah yang diwar-warkan untuk MOHON CLASH. Sebenarnya, sekuat mana hati kita, sekental mana hati kita, percayalah, dia rapuh sebenarnya. Sikit je kata2, tapi dia punya effect kuat.
 
Walaupun begitu rapuh hati kita, cuba la untuk bangun. Bangun hadapi reality. Nak pekakkan telinga xboleh sebab memang kita xpekak and kita mesti dengar. Apa boleh buat adalah, jangan peduli. Jangan peduli sangat dengan orang lain. Ambil kira dengan yang utama cukup. Dalam akaun pun, kalau kita kira dengan benda yg xsepatutnya masuk dalam akaun, mane nak balance. Kan?  Belum kawen ni, memang banyak dugaan. Dah kawen pun banyak jugak dugaan. Xnak rapat dengan family, bukan cara yang betul. Cara yang betul, rapat dengan family, hormat apa saja kata2 dia orang. Xleh tahan, kita balik. Xpayah ambik port. Dah tu, minggu seterusnya, fikir banyak kali, nak pergi ke tak. Fikir stratergy cam mane nak mengelak daripada jumpa orang yang xseberapa penting. Jadi kat sini, bukan setakat dengan family, dengan orang lain sekalipun, kalau benda boleh menyakitkan hati, xpayah nak buat baik lagi dah. Cukup la sekali kita kena dengan dia. Tapi ingat, jangan bergaduh pulak dengan dia. Cukup hormat dia mcm orang awam and the rest, just ignore.
 
nah qoute setempek untuk diri sendiri

escape while you can
 
 
 
 
Selamat mencuba nasihat ini uuoolllsss J

Forbidden Love


assalamualaikum readers..

how's your mood today? feeling so-so / awesome / really bad?? bagi yang so-so ,elok la tuh jangan gembira sangat takut nanti ada benda buruk pulak nak mendatang. bagi yang really bad, jangan la sedih sangat. life must be go on kan? so, bangkit dan terus melangkah.

entry kali ni nak cerita pasal Cinta Terlarang. pernah alami tak? yuni pun xpasti berapa percent yang pernah alami Cinta Terlarang ni. umumnya, Cinta Terlarang ni sebab kedua ibu bapa tak restui ataupun in some cases ade jugak yang cinta kaum sejenis. itu memang confirm terlarang.

yuni faham, kalau dah jadi cam gini, mesti lagu ni paling sesuai untuk saat ni. Cinta Terlarang - The Virgins

here's the lyrics.

Kau kan slalu tersimpan di hatikuMeski ragamu tak dapat ku milikiJiwaku kan slalu bersamamuMeski kau tercipta bukan untukku

Reff:Tuhan berikan aku hidup satu kali lagiHanya untuk barsamanyaKu mencintainya sungguh mencintainyaRasa ini sungguh tak wajarNamun ku ingin tetap bersama diaUntuk selamanya

Mengapa cinta ini terlarangSaat ku yakini kaulah milikkuMengapa cinta kita tak bisa bersatuSaat ku yakin tak ada cinta selain dirimu

 macam betul2 kena, kan?

so, this is my answers for the question in Forbidden Love


1. kenapa boleh jadi Cinta Terlarang?

- macam yuni cakap tadi, most probably sebab parents yang xrestui. sesetengah parents, dia hanya ikut sahaja pilihan anak dia but some parents lebih suka kalau dia yang tolong carikan pasangan untuk anak dia. but why? because, parents lebih tahu apa yang terbaik untuk anak dia. anyway, yuni xsokong dah soal MENJODOHKAN ni. bukan sebab outdated tapi sebab, pasangan kita mestilah dipilih oleh kita. kita yang nak menjalani kehidupan dengan dia. kan? in Islam pulak, melalui ceramah Kalau Dah Jodoh - Ust Kazim Elias , bagi anak yang sudah ada pasangan dan sudah bertukar status WAJIB bernikah di dalam Islam, yakni cukup segala syarat untuk bernikah, maka jangan di halang pernikahan itu.


2. masih ada jalan ke kalau parents tetap menghalang?

- my answers is yes! masih ada jalan readers if betul itu ketentuan Allah terhadap korang. yang penting jangan putus asa, jangan putus berdoa supaya di lembutkan hati parents kita untuk terima pasangan kita. doa tu senjata yang kita ada, gunakan. time dia marah, memang dia akan cakap macam2 tapi bila dah sejuk, dia orang akan terima jugak. ingat, api jangan dilawan dengan api. slow2 lawan dengan air. lama2 padam la api kemarahan dia orang tu.

jadi, jangan bersedih. tetapkan lah iman dalam hati. setiakan diri pada pasangan jika dia muktamad bagi mu. yakin dengan janji Allah - kunfayakun :) get up, and move on!




selamat menjalani kehidupan yang tenang uuooollss :)

Persepsi Hari Cuti

assalamualaikum readers..

selamat hujung minggu korang! buat ape je weekend? stay at home @ keluar pi jalan2?
entry kali ni yuni nak lontarkan my persepsi apabila cuti hujung minggu :)

here we go..

so, cuti hujung minggu ni kadang 2 hari dan kekadang ada jugak orang yang cuti hujung minggu dia 1 hari sahaja (eyh,yuni la teww) . hujung minggu bagi yuni adalah hari yang dinanti2kan setiap minggu. sebab? sebab i had put the activities for the entire day! common, satu hari je kot. mesti lah excited nak jalani hari tersebut. bagi yuni, hari cuti bukanlah hari yang dihabiskan waktunya di rumah dengan TIDUR. ok, some might say that hari cuti ni la kita nak rehat puas2. nak kemas rumah ataupun nak masak ataupun nk laundry and whatsoever! readers, if you dah jadi suri rumah, for sure benda tu dah di setkan timenya tapi elakkan benda tu di buat pada weekend. ok, basuh baju contohnya boleh di buat pada hari khamis lepas korang balik kerja. lepas basuh, sidai terus. jumaat nanti malam dah boleh lipat siap2. masak pulak, mesti la hari2 lepas balik kerja dah kena masak. nak try lauk special? jangan jadikan itu sebagai satu alasan untuk tidak keluar pada hujung minggu! now kemas rumah pulak, kemas rumah berape minit sangat? kalau dah ambik masa berjam2 its mean that korang ni jenis balik kerja/kelas then main letak je la baju dekat memane, kan? tak mau la cam tu. try la kemas dari awal lagi. bilik pun xserabut dan of course sedap mata memandang lepas seharian penat kerja / study :)

kait buah manggis - makan ramai2 dan habiskan kat situ terus

pegi pertunjukan apa2 walaupun takde kaitan  - gain knowledge

setiap perlawanan! ye, setiap perlawanan, mesti hadirkan diri

mind relaxing. sambil tu makan ikan celup tepung, udang celup tepung, dan segala yang dicelup dengan tepung :)


weekend adalah hari anda pampered-kan diri anda. pergi mane2. tak perlu shopping if tak de duit. pergi la bersantai kat mane2. have a picnic with teman2 anda. melawat keluarga ke atau apa2 je la selain daripada duduk rumah. take your time to see the world. take your time to know what is going on around you :)

selamat hujung minggu uuoolls ;)