Movie Tsunami

assalamualaikum readers..
 
as orang tengah hangat cakap pasal tsunami sejak dua hari ni (sebab dekat Lahad Datu ada ikan banyak dekat sungai) jadi yuni nak update pasal movie yang boleh buat kita ingat pada tsunami 2004.
 
 
cerita ni dah di tayang di Astro Best tapi time tu yuni xlanggan pun. jadi yuni tonton movie dekat YouTube. movie ni pasal tsunami dekat Phuket, Thailand. memang nampak real sangat macam yang kita tengok dalam berita apa yang destroy tu. dari movie ni kita dapat rasa la macam mana saat genting kita hilang keluarga. tak kurang juga dapat kita adapt contoh baik dalam cerita ni yang mana walaupun dalam keadaan segenting itu tetap tak selfish. good for mental preparation :)
 
 
Based on true story

 
 
Ni pulak movie yang di tiru sempena tsunami. tak pernah lagi korea di landa tsunami in 10years time ni kan? tapi walau macam mana pun, movie ni tetap dapat rating yang tinggi sebab cerita dia mirip dengan tsunami yang sebenar. part sedih cerita ni apabila penyelamat kena selamat salah sorang je daripada mangsa. time ni memang laju jugak rate air mata jatuh. apa2 pun, movie ni memang recommended :) ayat yang paling yuni ingat dalam cerita ni 'jangan jadi macam jam 3 - terlalu lewat untuk keluar, tapi terlalu awal untuk duduk tanpa berbuat apa2'
 
 
 
3. Hafalan Shalat Delisa
 
movie ni yuni tonton time dekat universiti dulu. ada kelab mana yang buat kutipan amal. ingatkan cerita ni apa la yang dia nak cakapkan. rupa2nya cerita tsunami. habis freeze dalam teater room tu sebab tak sangka movie ni macam gini storynya. tsunami dalam cerita ni berlaku dekat Acheh, Indonesia. Cerita dia tak de la nampak real macam 2 cerita kat atas ni tapi yet still jalan cerita dia menarik :)
 

 
 
jadi, macam biasa. my intend buat entry ni sebab nak kongsi je apa movie yang korang boleh tengok kalau nak movie yang pasal tsunami. might be this three movies could help you to feel how when you in the real situations.
 
selamat menonton uuoolls ;)
 
 
 

Miracle in Cell no 7

assalamualaikum readers..

well, hari ni nak kongsi pengalaman pasal tajuk entry ni - Miracle in Cell no 7
tu sebenarnya cerita korea. yuni pun tak sure tahun bila cerita ini diterbitkan but might be dalam tahun ni atau tahun lepas kot. yuni boleh tertengok cerita ni sebenarnya sebab terpengaruh dengan kawan yuni - ms AlaWoo . dia cakap cerita ni best untuk di tonton. 

so, this is my review for this movie 

cerita ni pasal ayah dia yang ada gangguan mental. tak tahu in medical istilah dia ape. yang yuni sure bukan mental disorder. ayah dia ni dituduh sebagai kidnapper. start situ la cerita ni jadi sedih. tapi ada jugak lawak dia tang dalam penjara tu. sepanjang menonton cerita ni, memang yuni mengalami gangguan emosi. mata memang rabak menangis. siap kena sediakan tisu siap2 dekat bibir pasal tak nak bagi air mata tumpah masuk dalam mulut. laju kot kadar air mata menitis. mungkin 10titisan dalam 30saat (tak hiperbola kan) .

jadi, cerita ni sangat recomended untuk orang awam menontonnya even anda bukan k-pop. yuni pun bukan k-pop tapi cerita yang elok mesejnya apa salah untuk kita tonton :) yuni buat review ni pun sebab mane la tahu ade orang tengah buntu nak tengok cerita apa kan. so, boleh tonton Miracle in Cell no 7 

selamat menonton uuoollss ;)

sob sob sob

Perfume Enchaunter

assalamualaikum readers ...

dalam entry kali ni yuni nak share pasal perfume yang korang may try. nak kata guarantee puas hati, idak jugak tapi 80% mungkin satisfied with this perfume.

ni perfume Enchaunter Passionate yang terbaru dari Enchaunter. sepanjang penggunaan produk Enchaunter ni, yuni tak pernah kecewa dengan haruman yang dikeluarkan oleh company ni. perfume ni memang passion sangat bau dia lagi2 kalau kita pakai time malam. wangian dia memang setaraf dengan perfume jenama mahal2. cuma wangian dia ni jenis EDT. tahan dalam 6jam begitu je kot but its ok! dah takkan nak keluar rumah lebih dari 12 jam. kalau travel pun mesti kita transit untuk refresh diri kita kan? so time tu boleh la spray - kira topupkan wangian tu la :) perfume terbaru dari Enchaunter ni ada 3jenis haruman. yang paling laris is warna merah! dari segi harganya pulak, it only rm27.18 at Guardian. purata, harga dia boleh dapat below rm30. ok la tu kan?

as i promote this perfume, yuni bukan speaker for Enchaunter ye. yuni kongsi je ape yang yuni pakai. might it will help you to find a new fragrance for yourself or others :) 

so, selamat try eyh korang ;)

Gambar kotak je. Botol tu same je macam dalam kotak :)

Secret Recipe

assalamualaikum readers
..
entry blog kali ni yuni nak share pasal makanan yang yuni RECOMMENDED untuk di makan di Secret Recipe selain daripada kek. kalau yuni dulu, orang sebut je Secret Recipe, mesti ingat kek je. tahu yang dia orang ade keluarkan makanan tapi tak de pulak yang try. ok, kali ni baru try :) 

1. Nasi Black Pepper

nasi Black Pepper ni memang sedap sungguh uoolls! yuni tak tipu. for those yang suka makan chicken chop, boleh la try hidangan ni sebab ayam dia ala chicken chop jugak cuma tambah nasi je. memang taste dia kebaboomm! yuni bagi **** untuk makan Black Pepper ni

2. Chicken Pramegiana

ni pulak, chicken chop ala Secret Recipe. bagi yang nak try chicken chop yang sosnya selain black pepper, recommended sangat untuk korang. pasal pe, chicken chop ni dia ade lapisan cheese yang ummpph! plus dia ade perah lemon pulak. jadi taste dia memang lain daripada yang lain :) yuni bagi **** jugak untuk chicken chop ala Secret Recipe yang susah nak sebut ni

3. Lemon Ice Honey

bagi yuni, kalau makan benda macam ni macam xsesuai pulak nak order air jenis chocolate, mocca, latte, yang seumpamanya. pasal pe, kita dah makan tu benda kenyang, berlemak pastu tambah lagi creamer dalam minuman. hehe. tapi ikut suka masing2 la kan. jadi, instead of order chocolate, Lemon Ice Honey ni memang best. rase dia best sebab masam2 then campur dengan honey yang manis. jadi sedap dia lebih dari rasa asam boi. yuni bagi **** jugak untuk minuman ni :)

4. Salad Sayur

salad ni kalau korang xmakan sayur pun jadi makan jugak. based on experince ni tau. yuni memang jenis xmakan sayur. tapi nak try and sekali masuk mulut, ummphh! sayur dia kubis yang warna purple, salad hijau, baby tomato dan kekacang tanah. sos dia tu mungkin mayonis yang telah campur dengan ape2. taste dia memang best. ni pun **** jugak

jadi, selain daripada kek korang boleh la try makanan kat sini jugak. yuni tulis entry ni bukan sebab ade promo pun kat Secret Recipe tapi as usuall, nak share ape yang korang boleh makan selain kek di Secret Recipe :) 

makanan yang yuni recommended semua yuni bagi **** sebab yang *** yuni tak masukkan la. takot korang makan cakap yuni penipu pulak.

so, selamat mencuba uoollsss ;)

Nasi Black Pepper
Tuan makan Nasi Black Pepper
Chicken Pramegiana
Salad

Refreshment Scent

assalamualaikum readers ..

as i written down this entry, bau lemon fresh tengah ku hidu lagi..

ape la yang nak dikarang pasal REFRESHMENT SCENT  ni? haa, sebenarnya yuni dah lame pakai product ni. lotion tangan Enchaunter de Paris :) waaa gituh!! just nak share dengan readers semua pasal lotion tangan ni yang sangattttt la berbau HARUM, yet TAK MELEKIT. ulang sekali lagi dengan nada biasa pulak, tak melekit uoolllss. honestly, yuni tak suka pakai lotion tangan yang apabila kita pakai dia rasa melekit yang amat. macam tangan kita basah pulak. jadi macam sticky nak pegang ape2. so, lotion yang yuni pakai ni Enchaunter de Paris yang warna kuning. tak silap yuni dia ada 3 jenis haruman termasuk la Lemon Fresh ni. korang boleh letak dalam beg. make it portable! sebab in any case kalau kita dah cuci tangan, boleh la apply lotion ni for freshness! same goes to me. yuni selalu letak lotion Enchaunter de Paris ni dalam beg :) 

jadi entry ni bukan la nak promote ape2, sekadar mahu berkongsi sahaja. mane la tau kot2 ade readers yang tengah plan nak pakai lotion tangan/nak tukar lotion tangan :) so, i hope this could help you.

selamat mencuba lotion tangan ni ye uollss :)

cenonet je dalam beg :)

Take Note!

assalamualaikum readers :) 

well, how' life going?
baik2 aja atau cukup2 udah?

apepun yang jadi even bad or worst, terima ajelah sebagai satu pengajaran/pengalaman/ etc..
dalam hubungan biasa la ada pasang dan surut. time bergaduh surut la kejap. time baik, mekar seladang bunga dalam hati.

well, ape kata kita take note ape yang salah tu. yang mane boleh menyebabkan berlakunya gaduh/merajuk/etc - benda yang menyakitkan hati. for example, selalunya bf yuni suka sangat panggil nama yuni dengan nama lain. main hentam je la ape yang dia panggil. bergantung pada benda yang dia tengok. macam nama sabun ke, nama tempat ke. jadi, kalau yuni panggil dia cam gitu jugak, confirm dia marah. jadi disebabkan yuni xnak bergaduh, then i remind him by calling his name sampai la dia sedar. sebab benda ni dah banyak kali berlaku. at last we end up dengan fighting. so, i took an iniciative to take note what is the thing that we could be possible to fight? and i put the solution siap2! 

moral of the story, dalam hidup ni pusing benda same je. bergaduh pun kadang2 benda same je. so why not kita note yang benda dah terjadi so that benda tu dapat di elakkan kelak?


selamat mencuba uoollss!

BangunPagi

assalamualaikum korang..

ya Allah,apesal la liat sangat nak bangun pagi?
mungkin sebab xde benda yg excited nk di buat hari ni

mungkin..

well,rutin mcm biasa jugak.
bangun pagi pergi kerja
entah mcm mane semalam boleh mimpi sambung belajar
dan entah mcm mane msuk pulak blogger sorang ni dlm mmpi
knonnya nak belajar mcm dia

mungkin..

dua tiga hari ni teringat kawan2 dekat scipp (science pasir puteh) pulak
rindu barangkali
tapi apa2pun yg berlaku,ak tetap doakan korang berjaya :)
walaupun hakikatnya kita dah jauh

sekian..

p/s - banjir semakin surut.tu pasal xexcited nak ke office :(

banjir 2013

assalamualaikum readers..
well,seperti yg dijanjikan.memang keluar pergi tengok banjir la tadi
rata2 kawasan tanah merah kelantan dah di tenggelami air.
tapi xsure la kg mane.
yg pergi tengok tadi kat kusial and tmngan je
well,insyaAllah esok nk turun padang lagi untuk tengok banjir :)

jakun

orait short update dari phone!
ni seriously bru dpt tahu yg from phone pun bleyh update blog!

credit to hamba allah yg buat update dekat entry dia psl apps ni :)

now musim bnjir jadi sekarang tengah fefeeling excited nk pergi tgk air dekat kwsn2 yg sudh d naiki air!
thanks kpd yg brkaitan.
later ak try update psl bnjir ni pulak ok!
if pergi :)